úvod
homepage

Degustační ohlédnutí za speciály vytisknout článek

Přidáno: 14. srpna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 9302x

Dnes pokračujeme dalším degustačním ohlednutím, tentokráte za pivními speciály, které pocházejí z různorodých pivních kategorií jako je geuze nebo goße.

Na úvod trochu teorie, na kterou se budeme odvolávat v degustačních hodnoceních. Jedná se o piva lambic, či počeštěně lambik. Jsou to piva spontánně kvašená, která se vaří stejným způsobem jako naše ležáky až do fáze(pomineme-li fakt, že obsahují až 40 procent nesladované pšenice), kdy přijde na řadu kvašení. V této fázi se mladina nalije do mělké velké vany, kde se přes noc chladí přirozenou cestou a zároveň dochází k zakvášení napadaným „materiálem“ ze vzduchu.

Tyto vany bývají umístěny na půdě pod střechou, kde jsou otevřeny okna, průduchy či jiné ventilační zařízení. Přirozením prouděním vzduchu dochází k přístupu poletujících „kvasnic“(což je směs až dvaceti kvasnic, které se dnes ale dají koupit komerčně) a dochází k vlastnímu zakvašení mladiny. Toto pivo se pak nechává zrát až tři roky v dubových sudech a slouží k výrobě několika pivních druhů – geuze(směs obvykle tří lambiků), krieku(ovocné pivo, kde proběhne skutečné ovocné kvašení přidáním kyselých višní), framboise(ovocné pivo přidáním malinové šťávy), faro (do lambiku, který je značně kyselý, se přidával hnědý belgický cukr). V dnešní době se používá i jiné ovoce.

Lambik sám o sobě je velice kyselé, hlubokoprokvašené pivo, které si u nás nejspíš mnoho příznivců pro svoji chuť nenajde. Historicky na základě empirických zkušeností se vařil od listopadu do začátku března, tj. ve studených měsících, protože v této době „poletující částice ve vzduchu“ dodávaly pivu nejlepší chuť. Navíc v letních měsících měla pracovní síla farem, kde se tato piva vařila, práci na poli. Dnes najdete posledních pár pivovarů v oblasti západně a jihozápadně od Bruselu, což je historicky lokalita spjatá s tímto pivem. Občas můžete najít lambik lahvovaný, většinou však slouží jako základ výše zmíněným pivním kategoriím. U nás se prodává jen Lambic Kriek Belle-Vue ze stáje Staropramenu,jehož vlastníkem je nadnárodní společnost InBev. Jediné místo, kde bylo možno toto pivo ochutnat točené, byla pivnice Na verandách v areálu smíchovského pivovaru, která je však pro rekonstrukci nyní uzavřena.

Belle-Vue Geuze (5,2% alkoholu)
Barva staré mědi.
Ve vůni typický lambik podbarvený karamelem.
V chuti se projevuje souboj lambiku se syrupovitou sladkostí. Lambik bohužel trochu prohrává.
Hodnocení: 4- (hodnotí se na škále VÚPS 1-9, kde „1“ znamená božské pivo, za „9“ pak pivo nepitelné)


Timmermans Caveau Geuze(5,5%)
Vůně je těžká, i když „lambikoidní“.
V chuti je začátek řízný a ostrý, po té nastupuje plnost, zakončení je do ztracena.
Celkový dojem je razantnější než výše popsaného vzorku, bohužel ale pro toto pivo nevyznívá dobře.
Hodnocení: 6


Timmermans Faro(4%)
Viz. Geuze stejného výrobce plus cukr dodávaný do piv Faro navrch. Bohužel.
Hodnocení: 6-


Ritterguts Goße(3,9%)
Ve vůni lambik jak „vyšitej“.
V chuti prvotní vzpomínka na lambik. Osvěžující lehká kyselost, natrpklé. Lambik jen na povrchu, schází mu razance, která u lambiku prochází celou chutí(což ale u tohoto piva není na škodu). Lehce kořeněné(koriandr).
Celkově zajímavé pivo, paradoxně vhodné pro ty, kteří by se chtěli odvážit ochutnat lambik. Na škodu není ani slaná voda, která se na přípravu tohoto piva používá. Velice vhodné pro letní osvěžení.
Hodnocení: 4+


K těmto chuťově velice výrazným pivům přidáváme jako bonus dva další pivní vzorky, které u nás zatím nenajdete.

Urbanus Kellerweizen (5,5%)
Vůně: typicky pšeničná odpovídající své kategorii(tak jako barva). Hodně aromatické.
Chuť zaostává v plnosti, i když typická kyselost je přítomna.
Celkově pivo není úplně vyvážené. Etiketa uvádí „sekt heffe“.
Hodnocení: 5


Major Tom (obsah alkoholu neuveden)
Jedná se o pšeničný ale s granátovým jablkem.
Vůně: prvotně osvěžení a bezinková šťáva spíše než granátové jablko. Druhotně chmel.
Chuť: chmel – svěží stopa s lehce drsným dozníváním.
Celkově působí pivo velice osvěžujícím dojmem se zajímavým chmelovým pozadím.
Výrobce je pivovar New Belgium Brewery ve Fort Collins v Coloradu v USA.
Hodnocení: 3


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 05.11.2009 21:21 Komentovat
Pivní archív v Praze večerníček05.11.2009 21:21
V jungmanově ulici máme asi stovku druhů většinou belgických piv plus další často...
cheesy kacenka21.03.2009 18:40
dobra reklama...
Belgicka piva v Cheesy Jan Pisa01.12.2008 13:16
Chtel bych jen upozornit, ze docela celkou nabidku belgickych piv maji v obchodech Cheesy. Maji...
Re: Lambic, gose Ludwig21.06.2008 21:33
Dostupnost GOSE v Nemecku je velice mizerna. je to styl piva ktery se vari jen a vyhradne v...
Belgie Zbyněk Holan20.08.2007 16:51
Pro Martina: P.B. radí správně, tady v Čechách se obrať na intrat.cz. Mají Trappisty...
Oud Beersel Petr Žalio14.08.2007 13:17
Tak to je opravdu výborná zpráva! Neuvěřitelné. My jsme mluvili s tatíkem těsně před...
LAmbiky honza14.08.2007 12:26
Hansens je porad stejn edobrej. NAposledy jsem ho mel vloni v breznu, snad se k nemu dostanu l...
Lambická - nostalgická:) Petr Žalio14.08.2007 12:01
Podařilo se mi v zimě koupit celý sortiment lambicků od De Cam, včetně starých (OUDE) atd....
Vyhledávání