úvod
homepage

Bavorské Brno vytisknout článek

Přidáno: 15. července 2007  •  Autor: Tomáš Mach
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 11333x

Norimberk je takové bavorské Brno.Druhé největší bezmála půlmilionové bavorské město tak trochu ve stínu Mnichova , sice nemůže pivní pestrostí konkurovat okolnímu venkovu ,přesto má co nabídnout.

Při své květnové návštěvě Bamberku jsem druhý den vzhledem k deštivému počasí rezignoval na průzkum místních pivních zahrad a na zpáteční cestě se rozhodl strávit odpoledne právě v Norimberku ,pomyslném to franckém hlavním městě.

Muselo to být bez přehánění dechberoucí středověké město.Muselo ,bohužel. Kdyby bývali mnichováci v místním Hofbrauhausu na začátku století nebrali jednoho rakouského křiklouna vážně všechno mohlo dneska vypadat jinak. Spojenecké bomby vykonaly své ,ale i přes fatální válečnou zkázu města se genius loci na rozdíl například od bezduše působících Drážďan nevytratil.

Poválečná dostavba starého města zachovala středověký půdorys a i to co zbylo má svůj půvab a stojí za vidění.
Město mající jinak velkou černou skvrnu ve své minulosti v podobě centra propagandy třetí říše a místem konání megalomanských nacistických sjezdů a všeobecně známých poválečných procesů.Dnes je mezi pivovarskými známé konáním tradičního podzimního mezinárodního pivovarského veletrhu Braubevialle.

  Pivovar Tucher
Pivovar Tucher

Nepatřím mezi tu hrstku nadšenců ,kteří by den před úterním českým státním svátkem trávili prací a tak vystupuji v brzkém německém všednodením pondělním odpoledni z vlaku v šedivém průmyslovém norimberském předměstí , městě Furthu a cílem je pivovar Tucher (www.tucher.de ) v blízkosti nádraží ve Schwabacher strasse 106. Místní pivovarský obr postupem doby pohltil všechny své konkurenty a tak je dnes jediným místním fungujícím průmyslovým pivovarem.Sídlí dodnes v původních budovách z konce 19.století ,výstavem něco přes milion hl. a na velký pivovar docela širokým sortimentem.Vlajkovou značkou je Tucher pils,velké zastoupení mají pšeničná piva a to filtrované ,kvasnicové světlé a tmavé a dokonce pšeničné nealko pivo plus tmavá piva a i sezonní zimní silnější speciály jako třeba Bayuvator doppelbock.U pivovaru žádnou pivovarskou hospodu ani obchod nenacházím ,ale místní pivo ve městě opravdu nejde přehlédnout ,takže příležitostí ochutnat je nepřeberně.

Norimberské podhradí
Norimberské podhradí

Hlavním mým dnešním cílem jsou ,ale 3 novodobé místní pivovárky.
6 stanic metrem do zastávky Barenschanze ,pár kroků a stojím v Siel strasse u brány rozlehlé pivovarské zahrady pivovárku Lederer ( www.lederer-kulturbrauerei.de ) ,který volně navazuje na tradici původního průmyslového velkého pivovaru stejného jména před lety zavřeného již zmiňovaným Tucherem.Už jsem tady dříve za jednoho listopadového sychravého počasí jednou stál a nejevilo to tady známky života.Dnes je vzhledem k mrholení zahrada prázdná také ,ale je krátce po 16 hod. a restaurace zrovna otevírá ,tak hurá dovnitř.

Zvenku fádní moderní, pivovar ničím nepřipomínající budova ,ale to co je uvnitř mi malinko vyráží dech.Velká dvorana s velkým krokodýlem jako maskotem pivovaru vysícím nad výčepem,funkčním parním strojem ,který se údajně každý den před zavírací hodinou uvádí do chodu,další místností alias kotelnou s fragmenty z původního zařízení pivovaru a konečně třetí místností, varnou, kde stoly a barové stoličky přímo obklopují varní nádoby.Nic naplat ,němci prostě interiéry hospod umí a ani na detailech se zjevně nešetřilo.Velikost varny prozrazuje ,že tady se vaří ve větším než malém množství nejen pro vlastní spotřebu a i vývěsní štíty pivovaru ve městě jsou celkem časté. Hlavní značkou je Lederer pils ,ale mě zajímá hlavně Kroko haus kellerbier ,nefiltrované opravdu dobré pivo ,kterému není moc co vytknout , za asi 3 eura.Na čepu je weissebier z pivovaru Tucher ,takže asi nějaká místní pivovarská družba.Hospoda se poměrně rychle plní místními partičkami a WC polepené výstřižky o místním FC Norimberg a vyvěšený program dokazuje ,že o různé sportovní přenosy a i koncerty na zahradě není nouze. Jak jinak ,když už se jedná o kulturní pivovar.Těžko se mi odtud odchází ,ale čas je neúprosný.

 Středověká celnice
Středověká celnice

Mířím do rozsáhlého z velké části poválečně dostavěného starého města uprostřed mohutných hradeb majícího ,ale svůj půvab .Líně tekoucí říčka Pegnitz meandrující centrem ,typické hrázděné stavby ,zahradní restaurace ,hodně tradičních či v tradičním duchu obnovených hospod a hlavně neuvěřitelně živo. Pod majestátním místním hradem v turisticky vděčném místě a jedním z nejhezčích koutů ve městě v Bergstrasse se nachází pivovárek Altstadthof ( www.altstadthof.de) . Jako jeden z prvních průkopníků novodobého restauračního malopivovarnictví vznikl už v roce 1984 a těší se skvělé pověsti.

Nutno říct ,že právem.Vše od interiérů,džbánků,patentních lahví po varní technologii ,která je skryta před zraky popíjejících je v sympatickém retro stylu.Několik místností,dvorek,pivní obchůdek a vlastní pálenice.Usedám v překvapivě malém výčepu tradičního rázu s jedním nefiltrovaným helles v kameninovém džbánku .Nádherná chuť ,která se těžko popisuje.Marně přemýšlím kdy jsem naposledy pil něco tak dobrého.Dávám pro jistotu ještě jedno za na centrum běžné 3 eura.V nabídce i pšeničné a aby se to nepletlo tak opět z pivovaru Tucher. Nechci se opakovat ,ale opět místo ze kterého se člověku těžko odchází. Povinná zastávka pokud se se sem zase někdy vypravím.

 Pivovar  Lederer
Pivovar Lederer

Vracím se zpět přes staré město směrem k hlavnímu nádraží po hlavní městské pěší zoně k poslední dnešní zastávce, opravdu mohutné budově historické celnice na náměstí Hallplatz 2,která ukrývá ve sklepení třetí místní pivovárek Barfusser ( www.barfuesser-nuernberg.de). Nenápadný boční vchod ,který jsem při své první návštěvě minul.

Tentokrát vcházím najisto po schodišti do obrovského sklepení .Prostor je rozlehlý ,údajně až s kapacitou 600 míst,ale porůznu členěný ,tudíž vcelku útulný ,opět precizně po německu do detailů propracovaný a uprostřed mědí obložená varna. Asi i vzhledem k pondělku poněkud ospalejší atmosféra a i u mě už se pomalu projevuje únava z dvoudeního putování a tak dávám jen 1 místní nefiltované za dnes nejlevnější cenu 2,70 euro.Nadprůměrně dobré pivo ,ale hell z Altstadthofu nasadil chuťovým buňkám laťku hodně vysoko. Pivo se stáčí i do originálních 1l lahví s patentním uzávěrem,které jsou k prodeji za bratru 5 euro. Nabídku doplňuje tmavé pivo a pšeničné jak jinak z pivovaru Tucher.To je snad nějaká místní pivovarská tichá dohoda .

  Pivovar Altstadthof
Pivovar Altstadthof

Odebírám se na vlak s úmyslem koupit ještě nějaký ten lahvový exemplář ,ale pěkný stánek s franckými pivními specialitami ,který jsem potkal poprvé už dnes na nádraží ,které připomíná spíš moderní obchoďák nenacházím.Pokud by měl někdo ve městě více času ,tak doporučeníhodným místem k nákupu franckého piva je velmi příjemný obchod Landbierparadies provozující i několik vlastních hospod ( www.landbierparadies.com).

   Pivovar Barfuesser
Pivovar Barfuesser
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 19.09.2007 10:14 Komentovat
22.9.2007 Oprava19.09.2007 10:14
Jede se 22.9.2007
Výlet Martin19.09.2007 10:11
Pojeďte 22.8. do Norimberka za 490,-. Našel jsem nabídku na matylda.cz
A další z Altstadt Brau. Jiri.J16.07.2007 17:42
Je fakt, že Norimberk není až tak pivně zajímavý. HAUSBRAUEREI ALTSTADTHOF, jen pro...
Dunkel Lager Petr Žalio16.07.2007 11:08
Škoda, že jste neochutnal Dunkel Lager z pivovaru Aldstadthof. Myslím, že Vaše chuťové...
Vyhledávání