úvod
homepage

Slavnost nového piva 2005 vytisknout článek

Přidáno: 25. listopadu 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,43 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4677x

Kvalita i množství pivovarských surovin z letošní sklizně jsou nadprůměrné.

Pivem vyrobeným ze surovin vypěstovaných na našich polích si připili na Slavnosti nového piva pěstitelé ječmene a chmele, producenti českých piv a další významné osobnosti českého pivovarství a sladařství spolu s hosty. Odborníci i veřejnost si tak připomínají fortel a umění předků spolu s tradicí výroby nápoje, který je nerozlučně spjat nejen s českou historií, kulturou a společností, ale také s přítomností a má nepochybně i svou budoucnost. Mezi těmi, kteří pivo z letošní úrody na již šestém ročníku oslav ochutnali, byla zpěvačka Sisa Sklovska, prezidentka PREMIUM CLUB Mgr. Věra Husáková a předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. František Krakeš.

„Jakost surovin z letošní sklizně, ověřenou specializovanými pracovišti Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, hodnotím jako velmi dobrou,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda ČSPS. „Tento fakt vytváří spolu s uměním našich sládků vyrábět české pivo dle tradičních receptur z českého sladu a chmele prostor pro další rozvoj výroby piva u nás se zaměřením na vnímání piva našimi konzumenty v tuzemsku i v zahraničí,“ doplnil František Krakeš.

„Velmi ráda si dám skleničku dobrého piva se svými přáteli. Je to pro mne symbol nejen ušlechtilého nápoje, ale i pohody,“ uvedla Sisa Sklovska, populární zpěvačka. „Pivečko, tento zlatavý mok je pro mne i něčím navíc – piju jej nejen pro radost, ale i pro zdraví,“ dodala Sisa Sklovska.



Podobně jako v předchozích letech vyrobil speciálně pro tuto příležitost Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze tzv. Slavnostní pivo 12% speciál. Toto pivo bylo vyrobeno klasickou výrobní technologií, tj. dvourmutovým výrobním postupem, klasickým kvašením a ležením, bylo filtrováno na jednostupňovém deskovém filtru a nebylo pasterováno. Várka tohoto unikátního piva je vyráběna již tradičně v limitovaném množství a 400 lahví je opatřeno jedinečnou etiketou, která se stává sběratelskou zvláštností. Slavnost nového piva je součástí projektu České pivo – Naše pivo, který od roku 2000 organizuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). Cílem tohoto dlouhodobého programu je podpora image českého piva jako důležitého společenského a kulturního fenoménu u nás, který má i zásadní ekonomický význam.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 28.11.2005 12:48 Komentovat
Holba Vinař28.11.2005 12:48
Kontrolujete také buket a jiskru?
re: dostupnost Ondra Koucky28.11.2005 10:48
Bohuzel neda - toto pivo bylo vyrobeno vyhradne pro tuto akci
Dostupnost marsev26.11.2005 16:58
Kdepak se dá tahle rarita ochutnat, případně koupit? dík
Vyhledávání