úvod
homepage

Koncentrace nitrosaminů v českém pivu je pro člověka neškodná vytisknout článek

Přidáno: 21. listopadu 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 5005x

V poslední době se v médiích objevily některé zavádějící a nepřesné informace o tom, jak je to s nitrosaminy v pivu.

N-nitrososloučeniny jsou pro člověka potenciálním karcinogenem. Obecně jde o látky se silným karcinogenním a mutagenním účinkem. Poprvé byly popsány již před více než 100 lety, ale teprve v roce 1956 byly poprvé objeveny jejich nepříznivé vlastnosti. Od té doby bylo prozkoumáno přes 300 různých N-nitrosaminů a 90 % z nich je karcinogenních. Jejich karcinogenita byla zkoumána na laboratorních zvířatech od myší a potkanů až po lidoopy a na lidských tkáňových kulturách. Specifičnost N-nitrosaminů při tvorbě tumorů je dána jejich chemickou strukturou. Nejčastěji způsobují rakovinu jater, jícnu, hrtanu, žaludku, močového měchýře, průdušek, ledvin, plic atd.

Dávky, které vyvolají rakovinu, příp. mutagenní změny, se podle různých autorů dost liší. Závisí to především na chemické struktuře konkrétního nitrosaminu. V literatuře se uvádí, že i jednorázová dávka nitrosaminu dokáže v nepříznivém případě vyvolat rakovinu (např. již 0,3 mg nitrosaminu podaného krysám). Nejsilnější karcinogenní účinek má N-nitroso­dimethylamin NDMA a N–nitrosopyrrolidin NPYR. Možná je překvapivá skutečnost, že N–nitrosaminy vznikají i v lidském organismu, a to v žaludku a ve slinách. Vzhledem k tomu je velmi důležité, aby se s potravou dostalo do těla nitrosaminů co nejméně.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (Pivovarský ústav Praha) se analytikou N-nitro­saminů a dalších cizorodých látek intenzivně zabývá nepřetržitě od roku 1980. N-nitrososloučeniny jsou pro člověka potenciálním karcinogenem. Samotné nitrosaminy se vyskytují v uzeninách, uzeném masu, rybách a rybích výrobcích (publikované koncentrace nejčastěji až do 10–15 μg/kg), slanině (opečená slanina až do 200 μg/kg), sýrech (stopy až 15 μg/kg), sušeném mléku (stopy až 4 μg/kg), whisky, ale stopy najdeme i v pivu. Přípustný limit pro pivo je stanoven na 0,5 μg/l, resp. 0,5μg/kg. N-nitrosaminy se do piva dostávají ze sladu, proto je nutné, aby koncentrace ve sladu byly maximálně do 2μg/kg, což zaručí, že pivo bude naprosto v pořádku. Z hlediska daných koncentrací se jedná o stopovou analytiku. Naše piva limit splňují, tzn. koncentrace jsou nižší než 0,5 μg/l, přičemž drtivá většina kontrolovaných piv má koncentrace nižší než 0,2 μg/l. Tato koncentrace je z lékařského hlediska pro člověka neškodná.

„Je nutné zdůraznit fakt, že koncentrace nitrosaminů v pivu jsou hluboko pod povoleným hygienickým limitem“, uvádí Ing. Vladimír Kellner, CSc., vedoucí analytické a zkušební laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Testy, které náš ústav pro naše pivovary provádí, mají za cíl nejen zkoumat koncentrace látek a prvků v pivu, ale ve svém důsledku je lze chápat jako formu ochrany spotřebitelů.“ dodává Vladimír Kellner.

Metody stanovení jsou akreditované. Analytická zkušební laboratoř (AZL) se pravidelně účastní mezinárodních mezilaboratorních porovnávání výsledků, její pracovníci ročně provedou průměrně na 800 stanovení a mají tedy bohaté zkušenosti. Vedoucí analytiky Ing. Vladimír Kellner, CSc., který je členem Analytické komise Evropské pivovarské konvence, kde je předsedou hlavní subkomise Pivo a mladina, také sám mezilaboratorní testy pod hlavičkou EBC organizuje a vyhodnocuje.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 21.11.2005 20:57 Komentovat
Radioaktivni pivo Jakub Novy21.11.2005 20:57
Pivari, pokud nebudes pit pivo uvarene v blizkosti Cernobilske katastrofy (jeden velky pivovar...
To je dobrá pivař21.11.2005 12:10
zprávička. Ještě by to chtělo zmínit jak je to u černých piv. Zajimá mne v které fázi...
Vyhledávání