úvod
homepage

Klasická hudba zazněla přímo v srdci pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 22. listopadu 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 6368x

Litovelský pivovar oslavil 112. výročí svého založení velkolepým koncertem. 10. listopadu večer se přímo v srdci litovelského pivovaru rozezněla vznešená klasická hudba.

Přesně sto dvanáct let poté, co byl pivovar založen, se v nádherné historické litovelské varně uskutečnil slavnostní koncert. Mezi naleštěnými měděnými kotli, které jsou uloženy do kardinálského mramoru, vystoupilo před zraky mnoha diváků světově uznávané mužské vokální kvarteto Q VOX ve složení Petr Julíček (tenor), Tomáš Badura (tenor–baryton), Tomáš Krejčí (baryton) a Aleš Procházka (bas). Velkolepá kulturní akce se opět vydařila a tak jako každým rokem i letos bylo vyprodáno. Koncert si vyslechla více než stovka nadšených návštěvníků.



Kvarteto Q VOX na varně litovelského pivovaru před naleštěnou scezovací kádí.

„Vůbec jsme netušili, do čeho jdeme, ale toto jedinečné prostředí nás okouzlilo. S hlasy jsme si mohli díky úžasné akustice litovelské varny jen tak pohrávat. Byl to nezapomenutelný zážitek“, svěřil se po koncertu tenor Petr Julíček.

„O koncertě jsem se dozvěděl náhodou a jsem přímo okouzlen originalitou prostředí, akustikou a hudebním výkonem kvarteta. Vůbec jsem si nedovedl představit, že lze výrobní prostory průmyslu propojit s takovým prožitkem“, pochvaloval si jeden z posluchačů Ing. Vladimír Velčovský z Postřelmova.



Kvarteto Q VOX na varně litovelského pivovaru - tentokrát u baterie scezovacích kohoutů.

Koncerty klasické hudby ve zcela jedinečném a originálním prostředí litovelského pivovaru se již staly tradicí. Své umění zde v uplynulých letech už předvedli takoví umělci jako např. Štěpán Rak, Bořivoj Navrátil či Miloslav Klaus.

Na programu čtvrtečního slavnostního koncertu byly písně renesančních mistrů i populární černošské spirituály. Zazněly též evergreeny z českých filmů 30. a 40. let. Koncert byl zakončen písněmi z repertoáru Beatles, ABBA a Elvise Presleyho.



Koncert kvarteta Q VOX poslouchala více než stovka nadšených návštěvníků.

„Klasicky vařené české pivo a klasická česká hudba mají světový věhlas. Člověk z těchto dvou fenoménů přímo cítí historii a tradici našeho národa“, říká ředitel pivovaru Litovel Miroslav Koutek a dodává: „Klasická česká hudba zůstane touto hudbou i nadále. Otazníkem však zůstává, kolik nám a světu zůstane kvalitního klasicky vařeného českého piva, neboť pod tlakem světové globalizace mnohé z českých pivovarů odstoupily od klasických technologických postupů. Naši štamgasti se však nemusí obávat. Klasice je v litovelském pivovaru podřízeno vše a je jí zde dostatek ve všech směrech.“

Letos vystupující vokální kvarteto bylo založeno v r. 1997. Jeho členové, kteří absolvovali JAMU v Brně a AMU v Praze, pravidelně naplňují koncertní sály nejen po celé ČR ale také v zahraničí (Německo, Francie, Polsko, Estonsko a další).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání