úvod
homepage

Degustátoři, hlaste se! vytisknout článek

Přidáno: 7. listopadu 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,83 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 7094x

Pokud nemáte toto páteční odpoledne nic lepšího na práci a pokud jste se zúčastnili nějaké naší degustace či přímo školení, máme pro vás tip. Přijďte si zadegustovat.
Ostatní čtenáři najdou v článku zajímavý návrh na souhrnné zhodnocení výsledků všec

Degustační školení pořádáme již přes rok. Degustační soutěž homebrewingu jsme uspořádali v dubnu, to pravé školení degustace piva se vzorky obsahující cizí příchutě pak v létě. Nyní je načase pokročit dále. V rámci naší akce „Pivní samet“ pořádáme naší první degustační soutěž restauračních pivovarů. Důvody, které nás k tomu vedly jsme popsali v článku popisujícím Pivní samet.

Koho tedy hledáme?
Deset degustátorů, kteří prošli buď naším školením degustace piva, nebo se zúčastnili anonymní moderované degustace.

Co po vás budeme chtít?
Degustovat předložené vzorky, udělat si na ně názor, ohodnotit je, sestavit si pořadí.

Co nabízíme?
Vyzkoušet si teorii v praxi, dobrou zábavu, nové zkušenosti, možnost ovlivnit svým hodnocením vyhlášení nejlepšího piva z minipivovaru.

Kdy to bude?
Setkání degustátorů je v pátek v Národním Zemědělském Muzeu na Letenské pláni v Praze (budova hned vedle Technického Národního Muzea) v 16:30. Vlastní degustace začne v 17 hodin. Plánovaný konec je v 19:30.

Proč zrovna pátek?
Samotná přehlídka restauračních pivovarů a homebrewingu začíná ve čvrtek, očekáváme menší zmatky. A v sobotu nepředpokládám, že by někdo přišel. Proto nám pátek přišel jako nejvhodnější termín pro degustaci.

O jaké degustační soutěži je řeč?
Nultý ročník degustační soutěže o nejlepší pivo z minipivovaru. Jedná se vlastně o žebříček úspěšnosti, o započtení výsledků různých degustačních soutěží. Letos se to týká dvou degustačních soutěží: Pivního sametu a Táborského Palcátu.

Proč toto hodnocení vůbec vzniklo a jakým způsobem se počítá, na to jsme se zeptali Františka Frantíka, šéfredaktora nejstaršího a nejodbornějšího časopisu o pivu u nás, Kvasného průmyslu:

Proč toto hodnocení vůbec vzniklo?
V ČR se každoročně uskutečňuje řada soutěží piv, dosud však nebyl učiněn žádný pokus ekvalizovat výsledky soutěží a vytvořit tak předpoklad ke vzniku jedné tabulky, zachycující jak úspěšně si vedla piva na soutěžích v daném kalendářním roce (a částečně v letech předchozích). Výsledná tabulka je jakýmsi rankingem – tj. žebříčkem piv vyrobených na území ČR a v této zemi zúčastněných v různých soutěžích. Název ranking nebyl použit, aby nedošlo k záměnám – samozřejmě nejde o to vyhodnotit nejlepší pivo, ale pouze nejúspěšnější z těch, které se soutěží vůbec zúčastnily – jak známo, některá špičková piva se soutěží na našem území vůbec neúčastní.

Jaké problémy jste musel řešit při sestavování žebříčku?
Při sestavování žebříčku bylo třeba řešit několik problémů:
1. které soutěže zahrnout
2. jak porovnávat důležitost soutěží
3. jaké výsledky jsou dostupné.
4. jak řešit nestejný počet účastí

1. Při výpočtu jsou uvažovány všechny soutěže, jejichž výsledky jsou k dispozici, pro sestavení tabulky se však použije jen omezený počet (4) hodnot.

2. Význam soutěží je dán její vahou. Ta vychází z několika podmínek (počet kol, požadavek odbornosti poroty, počet degustujících, vyhodnocování i dalších parametrů než samotné degustace). Bodová hodnota je ovlivněna rovněž počtem vzorků, soutěžících v dané kategorii.

Aby bylo možné tabulky sestavit, je třeba použít – alespoň u soutěží s nejvyšší vahou – kompletní listiny. Nejde o zveřejňování piv na dalších místech, ale o zahrnutí těchto umístění do výpočtu.

Tento problém byl vyřešen jednak omezením zahrnutých výsledků na 4(pro letošek dvě soutěže), u piv s nižším počtem účastí byl doplněn průměrný počet bodů (způsob popsán níže). Tato procedura se používá při tvorbě rankingu i v jiných oblastech.

Jaká je metodika výpočtu?
Do výpočtu jsou zahrnuty 4 bodově nejúspěšnější výsledky dosažené v libovolné degustační soutěži v České republice. V případě, že se značka účastnila méně soutěží, jsou do počtu 4 přiděleny body na základě tzv. „ průměrného umístění“ - spočítá se průměrné umístění ve skutečně absolvovaných soutěžích a přidělí se body pro průměrný počet piv v dané kategorii v níže hodnocených soutěžích s vahou níže hodnocených soutěží do potřebného počtu (pokud se např. pivo zúčastní soutěže PIVEX s druhou nejvyšší vahou, je průměrná váha pro výpočet 1,35+1,1+1,0 – 3,45/3 ~ 1,15)

Základní váha 1,0 Dvoukolová soutěž +0,5
Odborná porota +0,2 (degustační zkoušky)
Počet degustátorů: do 12 0 13-18 +0,1 19-24 +0,15 25 +0,2
Analytické vlastnosti +0,15

České pivo 1,0 0,5 0,2 0,15 0,15 ´~ 2,00
Pivex 1,0 0,5 0,2 0,1 ~ 1,80
Cena sládků 1,0 0,2 0,15 - 1,35
Česká pivní pečeť 1,1 (může být upřesněna, dodají-li pořadatelé propozice)
ostatní 1,0

přidělování bodů:
Body se přidělují za každé umístění od posledního místa v řadě sudých čísel. Za 3. místo bonus +4, za 2. místo +8, za 1. místo + 12 bodů.
K vyššímu počtu piv v kategorii než 40 se nepřihlíží, všechna piva umístěná hůře získávají stejně bodů jako za 40. místo.
Výsledný součet se vynásobí vahou soutěže.

Vzorec pro výpočet bodů : [[(n – u) x 2] + 2]x v
pro třetí místo [[(n – u) x 2] + 6] x v
pro 2. místo [[(n – u) x 2] + 10] x v
pro 1. místo [[(n – u) x 2] + 14]x v, kde n značí počet vzorků v kategorii, u umístění a v váhu soutěže

Kdy se dozvíme celkové výsledky?
Ty by měly být známy začátkem prosince. Seznámíme vás s nimi na stránkách Světa piva v samostatném článku.

Děkuji za rozhovor.

Pro informaci dodávám, že nyní probíhají zatím neoficiální jednání o vzniku sdružení, nebo chcete-li asociace, která by měla za úkol propagovat restaurační a mikro pivovary. Samořejmě vás seznámíme vývojem těchto dohod a jednání hned, jakmile se dozvíme více.

Dámy a pánové, těšíme se na setkání s vámi nejen na degustační soutěži.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 10.11.2005 13:53 Komentovat
Soutezni degustace Honza10.11.2005 13:53
Clanek se tykal soutzni degustace. Jinak samozrejme na ochutnavku piv z restauracnich pivovaru...
degustace LiborP10.11.2005 08:42
To tedy znamená, že ten kdo se nezúčastnil školení ani anonymní moderované degustace...
Škoda že to není v sobotu Zbyněk09.11.2005 16:15
Také se tam chystám až v sobotu...
Sobota Děkan08.11.2005 15:57
Na výstavu do NZM se chystáme s přáteli v sobotu, jsme mimopražští a jindy nemáme šanci,...
Škoda Petr Pavlas07.11.2005 13:45
Je škoda, že se degustace nekoná až v sobotu odpoledne. Hlavně doufám, že bude ještě co...
Vyhledávání