úvod
homepage

Umírněná konzumace piva snižuje riziko kardiovaskulárních chorob vytisknout článek

Přidáno: 27. října 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,71 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4352x

Tuto skutečnost potvrdily výsledky studie "Vliv střídmého pití světlého ležáku českého typu na snížení kardiovaskulárního rizika u mužů", kterou realizoval Ústav klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK v Plzni.

Studie proběhla na podzim loňského roku  a zúčastnilo se jí 93 mužů ve věku 30 až 60 let. Ti pod kontrolou lékařů konzumovali 32 g alkoholu denně, což odpovídá množství 833 ml piva (1 „velké“ + 1 „malé“ pivo). Pro účely studie byl vybrán světlý ležák českého typu, který při analýze složení vykazoval průměrné množství důležitých látek jako vitamíny a antioxidanty, obvykle obsažených v českých pivech.

„Naše výsledky potvrdily, že mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku,“ zdůrazňuje Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., přednosta ústavu a vedoucí výzkumného kolektivu. Podle autorů výzkumu umírněné pití piva působí pozitivně proti rozvoji aterosklerózy (ukládání tuků a polysacharidů v tepnách a jejich vápenatění) a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Výsledky studie zároveň ukázaly, že umírněné pití českého piva snižuje srážlivost krve, což lze považovat za příznivý efekt v souvislosti s rizikem infarktu či mozkové příhody. „Stabilizuje hodnoty homocysteinu, který je považován za nezávislý rizikový faktor pro vznik infarktu myokardu. Příčinou tohoto pozitivního efektu je především obsah kyseliny listové a vitamínu B12 zabraňující zvyšování hladiny rizikového ukazatele,“ vysvětluje mechanismus příznivých účinků umírněné konzumace piva Prof. Racek.

Výzkum byl realizován za podpory sdružení Iniciativa zodpovědných pivovarů (IZP), které je jedním z projektů Českého svazu pivovarů a sladoven. Cílem projektu IZP je podporovat a propagovat zodpovědný přístup ke konzumaci, prodeji i marketingu piva. Studie byla jednou z aktivit, kterým se sdružení v rámci své činnosti věnuje (více na www.izp.cz).

Pivo je bezesporu nedílnou součásti české kultury a výjimečnou komoditou. Zástupci IZP však upozorňují, že pouze umírněná konzumace piva je v souladu se současnými trendy zdravého životního stylu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání