úvod
homepage

Po vlastech českých za českým pivem I vytisknout článek

Přidáno: 7. října 2005  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,56 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 6100x

Letos v květnu se už po desáté rozjela parta nadšenců, milujících kolo a pivo, na Třeboňsko ochutnat Regenta. A jelikož to bylo kulaté výročí výletu, přichystal jsem jim výlet maličko náročnější, ale také zajímavější.

Úvodem něco k pravidlům výletu, který se od 2. ročníku jezdí pod názvem Tour de Bohemia Regent. Nejdůležitějším pravidlem je definice povinných a povolených hospod a omezených značek. Povinné hospody jsou už z názvu výletu jasné. Povolené hospody jsou ty ostatní, které čepují pivo, které neomezuje Morální kodex výletu. A omezené značky jsou značky z pivovarů, které se nechovají podle Morálního kodexu výletu. Morální kodex výletu nehodnotí pivovary podle chuti a kvality piva, ale podle toho jak se pivovary chovají na českém pivním trhu. Ještě musím dodat, že nejsem žádný ekonom, obchodník ani odborník z pivovarské branže a ekonomové a obchodníci by určitě měli hodně připomínek. A je také nutné zdůraznit, že pravidla jsou jistou recesí a srandou. Takže jsou i tak trochu proto, aby se mírně porušovala. Kompletní pravidla i historii výletu najdete na stránkách http://tourregent.d2.cz/.

Letošní 10. ročník se rozjel z České Třebové a trval 5 dnů. Od roku 2003 se pravidelnou součástí výletu staly prohlídky pivovarů. Letos to měl být pivovar v Poličce, ale většině se nelíbila nasazená cena za prohlídku a proto jsem musel prohlídku přesunout do Havlíčkova Brodu. Po deštivém začátku posledního květnového týdne se přesunula nad Českou republiku tlaková výše a my mohli vyrazit do Poličky. A jaké občerstvovací stanice jsme objevili?

První zastávkou byl Tipsport bar v České Třebové. Bar sázkové kanceláře se pomalu začínal těšit na nadšence ochotné prosázet výplatu. Ovšem my jsme mu moc velkou radost neudělali. O sázení nám vůbec nešlo. Za to jsme se více zajímali o dvanáctku třeboňského pivovaru. Obsluhující servírka byla milá a ochotná a pohotově nám ji nosila na terasu. Regent mi chutnal jako většina prvních piv. Byl výborný. A ani přítoč pivní G sody se svým velkým bratrem Prazdrojem mu nijak neuškodily. Středně velký lokál nabízel 36 míst a terasa na chodníku 24 míst. Otevřeno bylo po 11:00 - 21:45; út - ne 9:30 - 21:45.



První hospodu s poličským pivem, Hostinec Presy / Hostinec Na Presích v Malém Přívrati nešlo vynechat! Přesný název hospody je tak trochu záhadou. Sice je na budově nápis Presy, podle turistické mapy se místní lokalita nazývá Na presích. A na Informačním servisu České Třebové, okolní obce i jiných webech se uvádí název hospody „Hostinec Na Presích“. Proto ty dva názvy. Jedná se o příjemnou hospodu s větším lokálem rozděleným na dvě poloviny. Ta výše položená s výčepem nabízela 21 míst a níže položená s kulečníkem cca 32 míst. Lokál byl vybaven dřevěnými stoly a židlemi, na podlaze byl koberec. Obsluha, ač do oficiální otvíračky chybělo něco přes hodinu, nám v pohodě natočila všem pivko. A Polička se zde točila sama a byla velmi slušná. Nabídku teplých jídel jsem nezkoumal, ale nebyl bych překvapen, kdyby byla. Otevřeno bylo po - st 15:00 - 22:00; čt zavřeno; pá - so 15:00 - 22:00; ne 15:00 - 20:00 (v neděli možná i 10:30 - 12:00).

Hostinec U studánkyv Horní Sloupnici byl založen roku 1907 a dnes ho provozují potomci zakladatelů. Střední lokál byl zdobený velkou sbírkou parohů nejrůznějších zvířat. Podlaha byla krytá parketami, které mnoho pamatovaly, stoly byly s ubrusy. Obsluhu hostů prováděl majitel a tudíž byla na vysoké úrovni. Bohužel Polička byla přece jen teplejší. Zde se asi projevilo, že zde byly na přítoči pivní G soda se svým velkým bratrem.

V Litomyšli se nám nejvíce líbil hostinec Za vodou. Až na jednu maličkost. Nevařili. A tak jsme se nakonec nasytili na náměstí v masně Pod věží. Masna s jídelnou a obsluhou u pultíku a poličským pivem. Pivo se čepovalo do kelímku a to já nemusím. Jídlo bylo průměrné.



Hostinec "Pod hájem" - Desná

Neplánovaný Hostinec Pod hájem v Desné přišel vhod. Ujasnili jsme si, jak jsme mohli zabloudit a kudy jet dál, a popili trochu Otakárka. Lokál s výčepem byl vybaven pevnými dřevěnými stoly, židlemi a lavicemi a nabízel 44 míst. Stoly byly s polovičními ubrusy. Zdi lokálu byly cca do poloviny obloženy dřevem a ozdobeny obrázky, keramikou, petrolejkami a dalšími dekoračními předměty. Obsluha byla na slušné úrovni. Restaurace sice nabízela okolo půl šesté večer 38 jídel na objednávku od 30,- do 89,-, ale hlad už nás přešel v Litomyšli. Poličská jedenáctka zde měla teplotu už v pohodě a byla opět na slušné úrovni i když zde pěnila. I zde byla na přítoči pivní G soda se svým velkým bratrem. Otevřeno bylo út - čt 16:00 - 22:00; pá 16:00 - 24:00; so 13:00 - 24:00; ne 13:00 - 22:00; po zavřeno.



"U Brita" - Polička

Hospoda U Brita v Poličce se nacházela u stadiónu, kde jsme se ubytovali. Byla to klasická hospoda s nabídkou točeného piva a "nic". Malý výčep nabízel 12 míst, střední lokál cca 20 míst a částečně krytá terasa 22 míst. Obsluhující paní hostinská ochotně roztočila pivka a po té nás ubytovala v klasických kadibudkách. Otakárek zde vévodil sám.

Z hospůdky U Šatlavy v Poličce si pamatuji příjemné posezení na zahrádce pod velkými slunečníky velkého bratra a neskutečný průběh finále Ligy mistrů. Velkého bratra jsme nechali Prazdrojem a vychutnávali si Otakárka, který zde opět nezklamal. Jediné co zde chybělo, byla nabídka teplých jídel. To ale bohužel není za tím technicky možné. Počet míst si dovoluji jen odhadnout. Terasa cca 20 a lokál cca taky 20. Otevřeno bylo po - pá 10:00 - 22:00; so 14:00 - 23:00; ne 14:00 - 22:00.



Posezení v Šatlavě bylo příjemné

Piva byla všude pitelná a většinou chuťově vyrovnaná. Na nejhorším pivu se shodla většina - Hostinec U studánky. Nejlepší pivo jsem hodnotil v hostinci Pod hájem. Příště si povíme o druhém dni a cestě do Havlíčkova Brodu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 03.03.2006 07:43 Komentovat
Polička je jednička Tomáš Semrád03.03.2006 07:43
Poličské je vynikající. Naštěstí pro mě k němu nemusím až přímo do Poličky či do...
Vyhledávání