úvod
homepage

Pivovarsko-sladařské dny - – odborný seminář s dlouholetou tradicí vytisknout článek

Přidáno: 5. října 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,67 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 6483x

Nápad uspořádat setkání odborníků z pivovarského a sladařského oboru se zrodil ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, který v květnu 1963 zorganizoval původně jednorázovou akci „Přednáškové dny k 75. výročí VÚPS“.

Do Obecního domu v Praze se tehdy sjelo více než 200 účastníků a úspěch přiměl pořadatele ke zopakování akce hned následující rok. Poté myšlenka na šest let zapadla a teprve v roce 1970 uspořádalo Oborové ředitelství pivovarů a sladoven spolu s VÚPS a Českou vědecko-technickou společností seminář s názvem Pivovarsko-sladařské dny.

Až do roku 1983 byl termín i místo konání nepravidelný, akce se konala střídavě na jaře či na podzim. Počínaje desátými Pivovarsko-sladařskými dny (ve skutečnosti se seminář konal již po jedenácté) se ustálila tradice pořádat je v říjnu nebo listopadu, přičemž místem konání a spoluorganizátorem (v prvních letech neoficiálním) se stal některý z pivovarů. V osmdesátých letech a počátkem devadesátých let byl seminář zpravidla třídenní a jeho součástí byla rovněž odborná degustační soutěž piv, která je od poloviny devadesátých let pořádána mimo rámec semináře (nejprve ve spojení se Zlatým pohárem PIVEX a od roku 2001 jako oficiální soutěž Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo 200x). V roce 1991 se poprvé a naposledy ve své historii konal seminář na Slovensku. Od roku 1993 se pořádání akce ujala oficiálně trojice Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT Praha a pořádající pivovar.

Jednadvacáté Pivovarsko-sladařské dny nabídnou více než 30 přednášek k řadě odborných témat z oblasti jakosti surovin, např. vliv použitých odrůd ječmene a technologie sladování na činnost sladin, kvalitativní pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen, sortimentní spotřeba chmele v českých pivovarech nebo informace o nové české odrůdě chmele. Další okruhy prezentací se týkají např. otázek obsahu prenylfalavonoidů v českých pivech, významu fytoestrogenů v pivovarských surovinách, vlivu umírněného pití piva na antioxidační kapacitu krevní plazmy atd. Na technologické otázky budou odpovídat přednášky o zkušenostech ze zprovoznění nových přetlačovaných tanků a své nové výrobky bude prezentovat hlavní sponzor akce, společnost Krones, a. s. S referátem o problematice piva na počátku 21. století vystoupí laureát Síně slávy českého pivovarství a sladařství pro rok 2005 Ing. Antonín Kratochvíle. Významnou novinkou letošních Pivovarsko-sladařských dnů je prezentace problematiky reklamy a marketingu, disciplín, které mají v současné době neustále rostoucí význam především pro pivovarství. Vystoupení se budou týkat např. role Public Relations v obchodní společnosti, významu tzv. Iniciativy zodpovědných pivovarů, průzkumu vnímání značky, rad, jak využívat nemediální technologie v externí komunikaci atd.

Hostitelským pivovarem letošních Pivovarsko-sladařských dnů, konaných ve dnech 6. a 7. října, je skupina DRINKS UNION, a. s., v Ústí nad Labem. Společnost vyrábí kromě dalších výrobků především pivo, a to značky Zlatopramen, Březňák, Jarošov, Louny a Kutná Hora. V roce 2004 činil výstav piva 935 887 hl, z toho vývoz byl téměř 25 %. Jedná se o pátého největšího výrobce piva v ČR s 4,4% podílem na trhu.

Hlavním sponzorem akce je KRONES, s. r. o., a dalšími významnými sponzory jsou SCHÄFER SUDEX, s. r. o., SLADOVNY SOUFFLET ČR, a. s., a UBC distribution, s. r. o.

Během dlouhých let existence Pivovarsko-sladařských dnů se vyvíjely i názory na jejich poslání. Několik ročníků bylo vyhlášeno jako mezinárodní, v posledních letech je však aktivní účast směrována na tuzemské odborníky a ze zahraničí přijíždí pozvaní hosté a zástupci odborného tisku. Důvodem tohoto trendu je jednak skutečnost, že předmětem jednání je zejména typ českého piva, které je z mezinárodního hlediska dost specifické, ať už výrobním postupem či vlastnostmi hotového výrobku, jednak existence Pivovarsko-sladařského semináře, který pořádá Plzeňský Prazdroj, a. s., každý sudý rok v Plzni a který je koncipován jako mezinárodní.

Pivovarsko-sladařské dny dávají již více než čtyřicet let příležitost významným pracovníkům oboru seznámit ostatní s nejnovějšími poznatky z výzkumu a praxe a jsou rovněž vynikající příležitostí k setkání bývalých spolužáků či kolegů. Letošní ročník podtrhuje i skutečnost, že partnerem akce se stalo město Ústí nad Labem a jeho primátor, Mgr. Petr Gandalovič, jednadvacáté Pivovarsko-sladařské dny zahájí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 16.07.2009 11:32 Komentovat
Nepomohl ani rocková intervence od Argemy Martin Jarošek16.07.2009 11:32
Rockový valčíček Jarošovský pivovar byl snad jeden z posledních pokusů dotyčnou...
Jarošou Luke06.07.2009 14:16
je pivo jarošov stále v prodeji??
Lahvový Jarošov Tomáš Semrád17.03.2006 06:42
Lahvovou desítku Jarošov prodává jeden obchod v malém množství i v Brně. Díky Drinks Union!
Ad Jarošov Roman Holoubek12.10.2005 08:48
DU nejen že zachovala značku, ale ani nedala jí chuťový charakter levného piva (opak je u...
to jsem netusil... Ondra Koucky10.10.2005 07:03
netusil jsem, ze DU stale udrzuje znacku, byt jen ve velmi omezenem regionu - budiz jim za to chvala
Jarošov Petr Sitař05.10.2005 19:28
Dalibor Hanzel mě nedávno dodal do databáze unikátní úlovek. Cituji: "Motorest...
JArosov Honza05.10.2005 16:24
Drinks Union vlastni znacku JArosov po zaniklem pivovaru. Tuto znacku pouzivaji pro pivo, ktere...
Ono celá ta zpráva je jakási nepivovarská, Sládek CZ05.10.2005 15:35
viz "přetlačované" tanky a nadšení z uvedení novinek jako "PR" či Iniciativy...
Vyhledávání