úvod
homepage

Výběr z pivních zpráv vytisknout článek

Přidáno: 30. září 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,13 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 6898x

Jaké pivní aktuality mě poslední dobou zaujaly? Výběr se tentokrát bude věnovat novinkám. Nejprve něco o současných světových trendech. Pak se podíváme domů. České pivovary jsou zatím (naštěstí) poměrně konzervativní. Náchodský pivovar přichází s novým po

Pivovarnické společnosti zaznamenávají v západní Evropě a v USA stagnující odbyt klasických piv. Marketingoví manažeři proto prosazují trend nových chutí, nových designů a především celkově inovovaného přístupu k prezentaci jednotlivých značek piva. Například belgickému InBev klesla produkce v západní Evropě o 3,7 a v USA o 2,3 %, na rozdíl od více než sedmiprocentního růstu ve střední a východní Evropě. Anheuser Busch například zavádí nový sladový nápoj Tilt, do kterého přidává kofein, guaranu nebo žen-šen. Spolu s Heinekenem zavádí aluminiové lahve štíhlejšího tvaru, které mohou zaujmout i mladé lidi v barech. Mix zvaný Bistro zase s nápojem ze zrní kombinuje džus. Britský Scottish & Newcastle zase na trh přišel s podáváním doslova promrzlého piva ze zvlášť upravených píp. Miller sází na značku - organizuje ochutnávkovou kampaň podpořenou spoty v médiích, kde srovnává své pivo s Budweiserem. Heineken si letos kromě inovací v designu k propagaci zajistil Brada Pitta a Johna Travoltu. Pivovary si uvědomují, že lidé jsou ochotni si za víc peněz dopřát větší vzrušení z rafinovaných koktejlů a dříve nevídaných příchutí a vůní, které jim mohou nabídnout.
(zdroj: iHNED)

===================================

Nové speciální pivo polotmavý ležák Primátor 13 % začal od tohoto měsíce vařit pivovar Náchod. Výrobek má doplnit sortiment vícestupňových piv, která jdou stále víc na odbyt. Na výrobu nového speciálu v Náchodě používají kvalitní pitnou vodu z přírodní rezervace na Broumovsku a kombinaci českého, bavorského a karamelového ječného sladu doplněného o slad pšeničný. Pivo se vyznačuje originální červenohnědou barvou.

Loňský rok potvrdil pivovaru trend posilování pozice speciálních piv. V Česku je podíl speciálních piv na trhu jen několik procent, v náchodském pivovaru ale představuje pětinu výroby. Výrobce značky Primátor nyní vaří deset druhů piv. Kromě světlé výčepní desítky a světlého dvanáctiprocentního ležáku dodává na trh také speciální světlé šestnácti a jednadvacetiprocentní pivo. Pravidelně vaří také tmavý čtyřiadvacetiprocentní Primátor Double. Přestože náchodský pivovar prodal letos v tuzemsku kvůli chladnému létu o něco méně piva než vloni, prodej speciálních a nealkoholických piv vzrostl. Letos však Náchodští prodali víc piva do zahraničí, oproti loňsku o 3,4 %. Nejvíc z Náchoda vyvezli do Velké Británie. Ale speciální vícestupňová piva jdou nejlépe na odbyt v Rusku.
(zdroj: Mladá fronta DNES)

===================================

Známý karikaturista a sáňkař Petr Urban je kmotr i otec piva Pivrnec, novinky z Drinks Union. Proto etiketu výčepního piva s obsahem alkoholu 4,1 % zdobí hrdina českých hospod Ruda Pivrnec s dlouhým účtem s pěti čárkami. S nápadem dělat pivo podle receptu babičky Rudy Pivrnce přišel Petr Urban. Jeden český pivovar na to přistoupil, když ale získal nového majitele, pivo zaniklo. Kreslíř se ovšem nevzdal - zkoušel to dál. Také proto, že s jeho pivem přímo souvisí na 150 hospod U Pivrnce po celé ČR. Originální pivo, i díky ceně určené širokému okruhu lidí, už vyrábí pivovar v Kutné Hoře. "Využili jsme jeho volných kapacit," řekl na Pivrncově křtu ve Vrak Beach Baru Josef Vejlupek z Drinks Union. Pivo představili vrchní sládek DU Jindřich Chejn, Boris Rajdl, marketingový manažer pivních značek a Petr Urban, Rudův duchovní otec. Muž, jemuž 2,5 milionu prodaných knih a kalendářů s vtipy zajistilo 5. místo mezi našimi autory. "Pivrnec je chutné, lidové a kvalitní české pivo díky klasické technologii vaření. Cenu jsme stanovili kolem 6 korun, aby odpovídala charakteru konzumentů a jejich způsobu zábavy. Je to naše historicky druhá značka, která bude od září dostupná po celé ČR," řekl Rajdl. Pivovar i sáňkař věří, že se Pivrnec chytne.
(zdroj: Ústecký deník)

Téměř stejnou "novinku" už jsme tu ovšem měli před dvěma lety (a značka "Pivrnec" ani tehdy nebyla nic nového). Nahlédněme do tiskové zprávy z června 2003:

Všichni pivaři znají postavičku Rudy Pivrnce, který prožívá v hospodě neuvěřitelná dobrodružství a většina také ví, že Pivrnec má dokonce své pivo a své hospody. Ale jednu úplně horkou novinku máme – Pivrnec má nové pivo!

Jmenuje se Pivrnec Patriot. Je to chutné, české světlé výčepní pivo se zvýšeným čtyřprocentním obsahem alkoholu a stáčet se bude do půllitrových skleněných lahví. Pod názvem Pivrnec se objeví i v jeden a půl litrových PET lahvích. Bývalou jedenáctku tak vystřídá pivo pro každodenní konzumaci přístupnou pro všechny lidi, protože cena je více než příznivá. Navíc pivo Pivrnec Patriot vyrábějí ve vyhlášeném pivovaru v Krásném Březně z kvalitních českých surovin.

Zvýraznil J.K.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 06.03.2006 06:56 Komentovat
Oprava Tomáš Semrád06.03.2006 06:56
Na mysli mám pochopitelně srovnání s ledovým vínem, omlouvám se.
Ledové pivo Tomáš Semrád06.03.2006 06:53
To promrzlé pivo od Scottishe by mě docela zajímalo. Jestli to bude taková dobrota jako...
A co ostatní značky DU? Tomáš Semrád06.03.2006 06:40
Mám takový pocit, že ten Pivrnec prodávaný v PETkách se vařil v Lounech, a nikoli v...
kde? tomas27.10.2005 15:44
kde se tedy vari Pivrnec? v Kutne Hore, nebo v Krasnem Brezne? nebo se jedna o 2 rozdilna piva?...
re Pivrnec Chody09.10.2005 10:25
Kdyby nám radši Drinks Union umožnil v celé republice ochutnat i ostatní piva ze své...
Vyhledávání