úvod
homepage

Síň slávy českého pivovarství a sladařství pro rok 2005 vytisknout článek

Přidáno: 27. září 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,6 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 5134x

Významný český pivovarský manažer a legenda mezi pivovarníky, Jaromír Franzl a Ing. Antonín Kratochvíle, dlouholetý vedoucí pracovník v oblasti pivovarské technologie, byli oceněni nejvyšším oborovým vyznamenáním, kterým je přijetí do Síně slávy českého

Významný český pivovarský manažer a legenda mezi pivovarníky, šestý člen sladařsko-pivovarské dynastie Jaromír Franzl a Ing. Antonín Kratochvíle, další z pokračovatelů rodinné tradice českého pivovarství a sladařství, dlouholetý vedoucí pracovník v oblasti pivovarské technologie, byli oceněni nejvyšším oborovým vyznamenáním, kterým je přijetí do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Toto ocenění za rok 2005 převzali z rukou představitelů Českého svazu pivovarů a sladoven na Svatováclavské slavnosti českého piva, která se 20. září konala v Praze.

„Při předávání ocenění oběma osobnostem si uvědomuji, jak významnou roli hraje v našem sladařství a pivovarství tradice a přenášení znalostí i vědomostí z generace na generaci,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Zároveň zde vedle nesporné odbornosti oceňujeme i manažerské schopnosti, což vytváří vynikající předpoklady k dalšímu rozvoji obou oborů,“ dodal František Krakeš.

Jaromír Franzl (* 1918) je pokračovatelem více než 250 let trvající sladařsko-pivovarského rodu, který svou první lopatu na vidrování dostal od zaměstnanců pivovaru v Litovli již ve svých 15 letech. Nebýt uzavření českých vysokých škol v roce 1939, neměli bychom pivovarského experta, ale možná lékaře. Dnes však Jaromír Franzl považuje své působení v pivovarství za štěstí. Hrdě se hlásí k tomu, že je žákem takových pivovarských odborníků a osobností, jakými byli jeho otec a Ing. Rudolf Tille. Působil mj. v pivovarech Litovel, Karviná, Jarošov a Ostrava a byl jedním z prvních manažerů a posléze i ředitelem pivovaru Radegast v Nošovicích. Patří k těm, kteří mají schopnost své znalosti a vědomosti předávat svým pokračovatelům. Je nositelem státního i podnikového vyznamenání.

Ing. Antonín Kratochvíle, který se narodil v pivovaru ve Svijanech (* 1929), je respektovaný vynikající odborník a manažer v českém pivovarství a sladařství. Jak sám říká, měl štěstí, že odborné vzdělání získal v Průmyslové škole pivovarské i na pražské Vysoké škole chemicko-technologické u takové osobnosti, jako byl prof. Josef Dyr. Váží si však i toho, že jeho učiteli byli dnes možná pozapomenutí sládci a pivovarníci z řady českých pivovarů a mezi nimi legendární Ing. Rudolf Tille. Antonín Kratochvíle byl dlouholetým vedoucím pracovníkem v pivovarech v Chebu, Krušovicích a Českých Budějovicích. Působil jako výkonný ředitel ČSPS. Patří k významným popularizátorům českého pivovarství a sladařství. Dodnes jsou jeho znalosti a vědomosti využívány českými pivovarskými společnostmi, jako např. DRINKS UNION, a.s.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

Poznámka redakce: Článek o Jaromíru Franzlovi si můžete přečíst zítra, neméně zajímavý medailonek Antonína Kratochvíle vám přineseme příští týden.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání