úvod
homepage

Pivovar Starobrno vyzkoušel pivní burčák vytisknout článek

Přidáno: 29. září 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,45 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 7367x

Zcela originálním nápojem přivítal pivovar Starobrno své hosty na slavností párty, která se konala v sobotu 17. září před zahájením zábavného programu „Lochec v Olteckým pivcu“ v rámci každoročního Dne otevřených dveří pivovaru.

Přicházejícím hostům byl jako welcome drink nabízen pivní burčák. „Nevíme o tom, že by někdy někdo z piva takový nápoj připravil, takže se jedná zřejmě o první pivní burčák na světě“, uvedl vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht.

Na pohled je pivní burčák velmi podobný proslulému nápoji z vinných hroznů. Má medovou barvu, málo alkoholu a také se hemží vitamínem B. Byla použita sladina o koncentraci 19 %, která byla zakvašená pivovarskými kvasnicemi. Další fázi technologie si ale vrchní sládek raději ponechá za silnými zdmi pivovaru. „Nápad na pivní burčák se zrodil zcela spontánně. Zdá se mi, že díky letošnímu počasí je zatím klasického burčáku málo, tak jsme ho zkusili připravit ze surovin pro výrobu piva. Na tomto historickém okamžiku se spolupodíleli moji kolegové Ing. Tomáš Kosmák a Martin Macků, kteří byli tímto zdařilým pokusem zcela ‚ovíněni‘“.

Podle Petra Hauskrechta jde však zcela jednoznačně o raritu, která není určena pro komerční využití. „Chtěli jsme to zkusit a dnes už víme, že se pro výjimečné příležitosti dá čas od času tahle specialita ve velmi malém množství připravit“, upozorňuje Petr Hauskrecht, který stál před několika lety také u zrodu první pivní pálenky na českém trhu. Ta je ovšem na rozdíl od pivního burčáku specialitou, která trvale doplňuje pivní sortiment Starobrna a lze ji koupit v některých restauracích a zcela určitě v Pivovarské prodejně..

Sobotní Den otevřených dveří v pivovaru Starobrno navštívilo i přes poměrně chladné počasí téměř deset tisíc lidí. Během odpoledního zábavného programu se prodalo 5 tisíc litrů piva a na 300 litrů čepovaných limonád.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 29.09.2005 20:18 Komentovat
A co spotřební daň? Radek29.09.2005 20:18
A co spotřební daň? To by mě tedy zajímalo! Jinak čest našim zákonům a jejich tvůrcům.
Vyhledávání