úvod
homepage

Rekordní zájem pivovarů o soutěž České pivo 2007 vytisknout článek

Přidáno: 25. dubna 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0,33 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 10995x

Nejvyšší počet značek piv v dosavadní historii, celkem 77, přihlásily české pivovary do soutěže České pivo 2007.

Letošní ročník bude mít dvě nové kategorie – tmavá výčepní piva, kterých je přihlášeno 6 a nealkoholická piva, kterých bylo do soutěže přijato 12. Tradičně nejvíce přihlášených je světlých ležáků, 29 značek a v kategorii světlá výčepní piva bude degustováno 20. Po loňské premiéře bude mít kategorie tmavé ležáky větší počet soutěžících piv, kterých pivovary přihlásily deset.

„Velký zájem pivovarů, od těch největších až po ty malé o tuto soutěž nepřekvapuje, protože jim nabízí možnost objektivního srovnání kvality piv ve stále širším spektru vyráběných piv,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „,Potěšitelný je vysoký počet přihlášených v kategoriích nealkoholických piv, což odráží i rostoucí zájem konečných spotřebitelů o tento druh piva“ dodal Jan Veselý

První kolo degustace začalo dnes a dvoudenního testování v prostorách velkopopovického pivovaru se účastní 24 sládků a pivovarských odborníků, kteří jsou rozděleni do čtyř šestičlenných subkomisí. První den jsou hodnoceny světlé a tmavé ležáky a dále tmavá výčepní piva, druhý den potom světlá výčepní piva a nealkoholická piva. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají.

Tuto nejprestižnější soutěž u nás jako jedinou akci mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (VÚPS), v Praze. Degustacím je přítomen notář, což podtrhuje již tradiční nezávislost a nestrannost vyhodnocovacího procesu. Specifikem je i to, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení.

Vítězem loňské soutěže České pivo 2006, v kategorii světlý ležák se stal Litovel Premium, světlý ležák z produkce Pivovaru Litovel, a.s. ze skupiny PMS Přerov, a.s. V kategorii světlá výčepní piva se na prvním místě umístilo Starobrno Tradiční, jehož výrobcem je pivovar Starobrno, a.s. Kategorii tmavých ležáků vyhrál Primátor Premium Dark, který byl uvařen v Pivovaru Náchod, a.s.

Druhé kolo soutěže České pivo 2007 proběhne 20. –21. června 2007 opět v pivovaru Velké Popovice. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 27. září 2007 v Praze během Svatováclavské slavnosti českého piva a ceny představitelům vítězných pivovarů, podobně jako v loňském roce, bude předávat MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu České republiky.

Akce je součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus a rovněž dále zlepšovat image piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 27.04.2007 21:37 Komentovat
Degustacni soutez honza27.04.2007 21:37
Tak pojdme udelat degustacni soutez ctenaru sveta piva. Z prihlaseny ctenaru vylosujeme...
to Mike Short Prd27.04.2007 19:45
Myslím že jeden den bez reklam na G by Ti ušetřil aspoň na tři tyto ocenění...:-)
prazdroj? Mike Short27.04.2007 13:39
Takže podstrčené reprezentativní vzorky. Kolik stojí první místo?
RE: Zdroj František Frantík27.04.2007 13:04
Piva odebírají členové štábu (zmocnění pracovníci VÚPS) přímo v pivovarech. Podmínky...
zdroj? lada24.04.2007 20:35
Pivo je zakoupeno anonymne nebo pivovary dodaji produkt samy (tedy uplne neco jineho nez je v...
Vyhledávání