úvod
homepage

Hledáme nejlevnější točené pivo vytisknout článek

Přidáno: 16. září 2005  •  Autor: Petr Sitař & Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 15017x

Ne že bychom si pivo za běžnou cenu nemohli dovolit. Hledání toho nejlevnějšího piva nás prostě baví.

Mnozí pamětníci nostalgicky vzpomínají na někdejší ceny točeného piva. Časy jednomístných cifer (s případným haléřovým „ocáskem“ za desetinnou čárkou) na tabulích v hostincích a výčepech zřejmě již definitivně patří minulosti. I když, zrovna tohle zas tak definitivní není, protože pokud nás naše politická reprezentace nakonec dovede do eurozóny, budeme zase chodit na pivo za kačku (pardon, za éčko). Dnes ale v hospodách při placení počítáme s mnohem vyššími nominálními hodnotami, které mají jednu ošklivou vlastnost – některé plíživě, jiné skokově, ale všechny rostou. Nicméně věřili byste, že i dnes ještě můžete dostat velmi slušné točené pivko za míň než 10 Kč?

Cena piva nás zajímá. Při svých občasných výpravách za dobrým pivem ceny sledujeme. Každý asi záhy zjistí, že se ceny točeného piva mezi jednotlivými regiony značně liší. A někde, kupříkladu na Vysočině či Broumovsku, jsou opravdu velmi nízké. Právě zde je asi největší šance najít ten poklad, ten objekt naší „lovecké“ vášně – nejlevnější točené pivo. V těchto levných krajích náš odspoda sestavovaný žebříček dostává svou vzrušující podobu.

Jak jsme již předeslali, z důvodu finanční nouze to neděláme. Pivo si vybíráme podle toho, na jaké zrovna máme chuť. Kdybychom byli trochu snobštěji založeni, hledali bychom naopak pivo nejdražší. Jelikož jsme padlí na hlavu o něco méně, sledujeme rekordy opačné.

Mezi cenou a čímsi, co pro zjednodušení nazývejme kvalitou, by měla být jakási přímá úměra. Jenže kupodivu ne vždy tomu tak je. Nezřídka při pití ležáku (regionálního) za 13 Kč nechápavě sledujeme okolní konzumenty, hojně dávající přednost výčepnímu („značkovému“) pivu za šestnáct. Pro leckoho podstatný poměr "výkon"/cena tak v pivním menu někdy sleduje věru překvapivý trend. Za známou značku se prostě platí, takže naději na zajímavou cenovou trofej dnes máme prakticky jen u regionálních piv.

A v jaké oblasti že se momentálně ty nejnižší ceny pohybují? Desítku při troše štěstí pořídíte již za cenu kolem 10 Kč, ležák od cca 12 Kč. A dlužno dodat, že jsme zatím v žádném podobně laciném podniku neměli problémy s kvalitou piva či třeba mírou, v tomhle směru jsme byli vždy uspokojeni. A o odporné výčepy se taky nejednalo.

Navštívili jste hospodu s levným pivem? Napište nám o ní, prosím. Rádi bychom sestavili co možná nejreprezentativnější žebříček. Pro zajímavost – loni se vítězem ankety stal v kategorii výčepních piv Opat za 8,80 Kč, nejlevnějším točeným ležákem byl 12% Krakonoš za 10,40 Kč. Letošní pořadí je stále otevřené a k nahlédnutí na stránkách http://www.tourregent.d2.cz, sekce „Levné pivo“. Zde najdete i přesná pravidla přispívání do ankety. Pokud byste do pořadí rádi zasáhli se svým objevem, napište na e-mailovou adresu tourregent@d2.cz, případně vyplňte formulář, který najdete na uvedené www adrese. Zajímá nás značka, stupňovitost, cena a pochopitelně adresa podniku. Pro ověření taky telefon do hospody. Za vaše poznatky vám děkujeme. Nejedná se o soutěž, takže „vítěz“, tedy spíš objevitel nejlevnějšího točeného piva, získá nanejvýš pocit uspokojení, že letos na to kápnul zrovna on.



Loňský vítěz ankety.

Zajímají nás i poznatky našich slovenských čtenářů. Kde začíná na Slovensku hranice levného piva? Máte tip na něco podobně levného, jako třeba točený světlý ležák „Kaltenecker“ za 14 Sk?

Poznámka na závěr - je nám samozřejmě jasné, že pivo má svou cenu, stejně tak jako všechno ostatní. Udržování extrémně nízkých cen může být v určitých případech cestou do pekel. Hledání nejlevnějšího piva a sestavování žebříčku proto pro nás není vyjádřením nějakého postoje. Je to jen hra.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 04.02.2012 13:44 Komentovat
Tato anketa by měla probíhat nepřetržitě. karprox04.02.2012 13:44
A měla by být rozlišena podle stupně piva a regionů. Mne zajímají točená piva 11+ nebo...
Něco pro fajnšmekry Roman Holoubek10.09.2008 17:00
Přemýšlel jsem kam tuto poznámku šoupnout a tak např. zde. Hurá - kdo má rád...
Za Krakonoše bych dal i mnohem více Tomáš Semrád21.02.2006 09:20
Tak Krakonoše 12 za 13,- kaček bych si taky nechal líbit. U nás v Brně za ni musím dát...
Krakonoš 12° za lidových 13 kaček PX21.09.2005 13:39
V Trutnově na náměstí "U Draka" a v Malých Svatoňovicích v centru obce. Na obou místech...
pivo za deset michal k.20.09.2005 17:52
o letošních prázdninách jsem měl Ferdinand desítku za 10 Kč v hospodě v Blaženicích...
Pivo za 5,- Kč! Roman Holoubek16.09.2005 13:12
V mém případě, ale nejde o regulérní příspěvek do vaší ankety, ale za tuto cenu se...
Vyhledávání