úvod
homepage

Hofstetten – pivovar na samotě v polích vytisknout článek

Přidáno: 2. srpna 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 6720x

Pokud snad někomu připadají doposud představené rakouské pivovary příliš „průmyslové“, v pivovaru Hofstetten se musí zahojit. I my, pivní cynici, jsme při pohledu na pivovar Hofstetten malinko zjihli.

Obec Hofstetten byste na mapě Rakouska hledali marně. Jedná se totiž o usedlost poblíž St. Martin in Mühlkreis, k pivovaru odbočíte ze spolkové silnice č. 127 z Rohrbachu do Lince.


Tohle má být pivovar? Není to spíš statek?

První zmínka o vaření piva na tomto místě pochází již z roku 1449. Od roku 1849 až dodnes je pivovar majetkem rodiny Krammerových.



Pohled na dvorek pivovaru a zároveň rodinného sídla Krammerových.


Trocha patosu na zdi na dvoře.

Dnes pivovar ročně uvaří něco přes 5000 hektolitrů piva, z toho se skoro třetina prodá přímo na místě, v obchodě s nápoji.



Varna není měděná, je jen natřena měděnou barvou, aby lépe vypadala.

V pivovaru Hofstetten se vaří několik druhů spodně kvašených piv. Nejvíce se prodávají tradiční sorty "Märzen" a "Pils", zajímavější jsou ale speciality. Těch pivovar nabízí hned několik. Kupříkladu medové pivo, které produkuje ve spolupráci s pivovarem ve Schrems. V pivovaru se sice našel původní recept na medové pivo z roku 1860, výsledek byl však krajně neuspokojivý. Bylo proto potřeba si s recepturou trochu pohrát a hned bylo na světě velmi zajímavé pivo.

Při podávání medového piva se doporučuje po nalití počkat asi 5 minut. můžu potvrdit, že po této době se ze skleničky začne uvolňovat skutečně výrazné medové aroma.

Sezónní specialitou je "Kürbisbier" (jediné svrchně kvašené pivo v produkci) s přídavkem dýňové šťávy a 16,5° Bock. Celoročně můžete ochutnat polotmavé hořké "žulové pivo" - "Granitbier".



Pivovar Hofstetten zaměstnává 8 lidí. Vodu používá z vlastní studny. Pivo vaří převážně dekčním způsobem, jen Pils (přibližně 25% produkce) infuzně. Pivo se prodává hlavně v okruhu 30-40 km kolem komína, nebo prostřednictvím on-line obchodu.



Současný majitel pivovaru a dědic rodinné tradice Peter Krammer za výčepem pivovarské restaurace. Pivovarnictví vystudoval v Mnichově.

Pivovar ročně navštíví kolem 5000 pivních turistů. Pro ně je tu vytvořeno dobré zázemí včetně pivovarské restaurace. Ta funguje jen na objednávku a můžete v ní ochutnat všechna piva z produkce pivovaru. Jak lahvové speciality, tak točené pivo včetně nefiltrovaného.

Pro zájemce o ochutnání ještě dodám, že v našem Prodejním skladu jsou k dipozici ještě nějaké sudy Granitbieru, takže se s tímto pivem nejspíš setkáte na některé z našich ochutnávkových akcí. A až bude k dipozici čerstvá várka medového piva, určitě vám nějaké dovezeme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 29.02.2008 18:22 Komentovat
Re: Re: Re: Poradí mi někdo? jiri.kana29.02.2008 18:22
Mně se zdál být "Pils" z "Láčka" docela dobře pitelný. Na druhou stranu, nemůžu...
Re: Re: Re: Re: Poradí mi někdo? Honza Kočka29.02.2008 14:55
tak o tom pak sepis cestopis, at ulehcis praci ostatnim:)
Re: Re: Re: Poradí mi někdo? Roman Holoubek29.02.2008 14:53
Tož Tome, zrovna tento pivovar s ohledem na předpokládanou trasu mého popojíždění po...
Re: Re: Poradí mi někdo? Tomáš Semrád29.02.2008 09:36
Tak Romane ty "produkty" z Laa si klidně dej, bez problémů, já nejsem sic takový znalec jako...
Re: Poradí mi někdo? Petr Žalio25.02.2008 21:35
Poradil bych dobrá vína z této oblasti, zejména Grüner Veltliner a Sauvignon atd, ale pivo z...
Poradí mi někdo? Roman Holoubek25.02.2008 18:10
Chystám se do Rakouska a rád bych navštívil něco zajímavého. Poradí mi někdo které z...
Forma prodeje Honza08.08.2005 12:39
Ono kdyby u nas restauracni pivovary prodavali i do obchodni site, zvedl by se jim prodej a byly...
To musí být paráda Roman Holoubek08.08.2005 12:02
Posedět na venkovském statku a popíjet zde navařené pivko. Uživilo by se toto u nás?
Vyhledávání