úvod
homepage

Domácí vaření piva – výsledky čtenářské ankety vytisknout článek

Přidáno: 22. července 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,92 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 9878x

Když už na vás zkoušíme všeljaké ty ankety, asi by se slušelo seznámit vás občas s jejich výsledky. Naposledy nás zajímal váš názor na domácí vaření piva.

Anketní otázka tentokrát zněla Co si myslíte o domácím vaření piva? a 491 čtenářů na ni nějakým způsobem zareagovalo.

Domácí vaření piva není věc úplně snadná, vyžaduje alespoň minimální znalosti, navíc klade jisté nezanedbatelné nároky na prostor (zejména bydlíte-li v menším bytě). S vařením piva taky asi nebudete hotovi stejně rychle, jako s přípravou oběda. Rovněž úspěch vaření není zdaleka zaručen. 63 z vás proto vaření piva sice láká, jenže vážně nemáte kdy a kde. Z podobného soudku je i odpověď Váhám, časová investice je značná a výsledek nejistý, která nejvíce vystihovala pohled šestatřiceti respondentů.



Jednoznačně pragmaticky se na vaření piva dívá 134 z vás, kteří jste zaškrtli možnost Je to ztáta času a energie, vaření piva přenechám s radostí pivovarům. Není na tom nic divného, na to, že má takováto dělba práce své nesporné výhody, přišli naši předkové již před staletími.

Na druhou stranu, dnes, když má běžný člověk přece jen víc volného času a prostředků na pěstování různých libůstek, začínají někteří z nás nesporné výhody nacházet i v domácím vaření piva. Tedy ve způsobu obstarávání tohoto nápoje, který by měl být teoreticky již dávno mrtvý.



Výsledkem je, že 52 z vás si už dávno pivo vaří. Pochlubíte se nám svými úspěchy a nenecháte si pro sebe své neúspěchy? Poznatky o neúspěších jistě ocení zejména začínající vařiči.

Domácí pivo je chuťově velmi zajímavý nápoj, zvlášť, když se povede. Pro člověka, zvyklého na nejprodávanější piva, která bez většího přemýšlení nakládá v supermarketu do vozíku po basách, může být ochutnávka domácího piva šokem. Naopak pivaři, který postupně odhaluje tajemství pivního světa a přichází na chuť báječným specialitám, může běžná nabídka piva v obchodě připadat poněkud fádní. Takže to prostě, jako 45 našich respondentů, chce zkusit, neboť nabídka piv na trhu jej neuspokojuje.

V oblibě domácího vaření piva jistě hraje důležitou roli naše záliba v hraní si – 80 z vás přiznalo, že vždycky mělo slabost pro všelijaké pokusy. 81 čtenářů si pak rovnou řeklo Jdu do toho, ještě vám ukážu, jak má vypadat pořádné pivo!



Dá-li se číslům vzešlým z ankety alespoň trochu věřit, pak dobrá stovka našich čtenářů, ať již stálých nebo náhodných, si doma vaří nebo začíná vařit pivo. Řekl bych že to není malé číslo.



Shrnutí výsledků čtenářské ankety.

Všechny zájemce o homebrewing mohu ubezpečit, že v blízké době opět hodláme pokračovat v seminářích věnovaných domácímu vaření piva. Rovněž sortiment Prodejního skadu Světa piva se má v tomto směru rozrůstat. O tom všem budete velmi brzy informováni v samostatném článku.

O fotografie ze své homebrewingové praxe se se čtenáři podělil Tor Palmqvist. Děkujeme!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání