úvod
homepage

Nový Valašský pivovar odhaluje svou tvář vytisknout článek

Přidáno: 10. června 2005  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,07 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 5785x

Po roce existence se konečně otevírá světu nový pivovar s pivem BON.

Pokusím se zde po rozhovoru s majitelem a sládkem poodhalit příčiny vzniku a dosavadního fungování bez propagace značky BON.

Podnětem ke vzniku byla chuťová fádnost piv na Valašsku s naprostou dominancí nadnárodních koncernů. Po zániku Vsetínského pivovaru a krachu minipivovarů ve Slušovicích a v Rožnově se na Valašsku nacházel pouze jeden funkční restaurační pivovar ve Vsetíně. Nyní už s hrdostí můžeme konstatovat, že máme na Valašsku opět malý regionální pivovar. Pivovar zásobující několik restaurací nejen v blízkém okolí, ale i v Ostravě a dalších městech.

Počátek roku 2004 je datum založení, ale pivo BON vychází na výsluní až na jaře 2005. A u zrodu nové hvězdy na pivním nebi stál i náš web Svět piva, kdy jsme na Olomouckém pivním festivalu představili BON veřejnosti. Získal zde značné sympatie a věrné příznivce po celou dobu konání akce.

Co se ale dělo předtím?
Předně nastoupil do pivovaru zkušený sládek pan Milan Kuráň. Sládek, který získával zkušenosti v několika pivovarech u nás i v zahraničí. Sládek který za svá piva obdržel i několik ocenění. Několik měsíců se dolaďovala technologie a probíhaly varní zkoušky a to i pod dohledem renomovaných odborníků z oboru. Zkoušky byly o to náročnější, oč náročnější byl cíl. Vyrábět pivo klasickým způsobem na čistě přírodní bázi.



Ano – slogan „Přírodní nepasterované pivo“ přesně vystihuje podstatu. Nejen, že celá technologie od varny , přes spilku až po zrání probíhá dle osvědčených klasických postupů. Ale především suroviny a délka zrání činí pivo BON ojedinělým mezi pivní nabídkou.

Kdo se může chlubit 70 až 90 dní trvající délkou zrání? Kdo se může chlubit, že nepoužívá cukr a jiné náhražky sladu? Kdo dnes používá pro úpravu pH vody místo kyselin speciální kyselý slad? Kdo dnes zásadně nepoužívá chmelové extrakty, ale pouze žatecký červeňák? Kdo dnes nedosycuje pivo CO2, ale spoléhá výhradně na přírodu a nechává pivo dosytit velmi dlouhým ležením? Který regionální nebo celostátní pivovar toto vše splňuje dohromady?

V současnosti se zde vyrábí piva plzeňského typu světlá desítka a dvanáctka. Na zvláštní přání dodávají dvanáctku i v nefiltrované podobě.

A co bude dál, co nového chystají? A jakých pivních šmakulád se můžeme od nich ještě dočkat? Bylo mi řečeno, že se můžeme těšit na obohacení severomoravského trhu o další zde ojedinělé zajímavosti.

Takže Dej bůh štěstí Valašskému pivu BON!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 10.06.2005 17:37 Komentovat
Kdy ho přivezeš? Zbyněk Holan10.06.2005 17:37
Ahoj, jestli se konečně dostaneš do Prahy (návštěva minipovaru U Medvídků čeká), tak mi...
Vyhledávání