úvod
homepage

Novinky z malých pivovarů vytisknout článek

Přidáno: 26. května 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 5518x

Investiční aktivity a kulturně-společenské akce malých nezávislých pivovarů (výběr).

PIVOVAR ČERNÁ HORA, a. s.,
ve spolupráci s obcemi mikroregionu Černohorsko, vytvořil rozsáhlý investiční projekt zpracovaný pro účely Společného regionálního operačního programu (SROP) Ministerstva pro místní rozvoj. Jedná se o projekt výstavby nového „Centra sportu a zdraví pátera Ševčíka v Černé Hoře“. Tímto projektem pivovar a mikroregion zažádaly v rámci programu SROP také o grant od Ministerstva pro místní rozvoj. „Centrum sportu a zdraví pátera Ševčíka“ bude sportovní, relaxační a kulturní středisko s možností ubytování. Záměrem je přestavět již nevyužívané budovy sladovny pivovaru na ubytovací, kongresové a kulturní objekty a současně využít další budovy a plochy v areálu pivovaru při výstavbě jiného objektu, který bude nabízet nadstandardní péči v oblasti rehabilitace a v kosmetických a relaxačních službách. Přitom se bude využívat různých špičkových zařízení a dále i vodního centra, masáží a sauny. Projekt částečně navazuje na již existující restaurační a sportovní prostory Centra Sladovna. Projekt by se měl uskutečnit v letech 2006 až 2007.

Nejvýraznější změnou ve výrobním programu Pivovaru Černá Hora bude již v červenci tohoto roku radikální změna grafiky etiket pivních i limonádových láhví. Etikety budou v rámci 475 let první písemné zmínky o pivovaru upraveny do historické podoby. S tím jsou spojeny výrazné investice do etiketovací linky.

V oblasti cestovního ruchu Pivovar v letošním roce dobuduje cyklostezku Petra Bezruče z Brna do Černé Hory. Pivovar zároveň celoročně pořádá pravidelné kulturní, sportovní a společenské akce, kterých bude letos 32, z nichž je největší Pivní pouť, kterou každoročně navštíví cca. 15.000 lidí a letošní „Hvězdná setkání“ se ponese v duchu oslav 475.let pivovaru. Pivovar se svými aktivitami je jedním z největších organizátorů kulturních a společenských akcí v regionu.

RODINNÝ PIVOVAR CHODOVAR, s. r. o.,
z Chodové Plané v areálu rodinného pivovaru otevřel „Hotel U sládka*** “. Je v něm k dispozici 38 pokojů s 89 lůžky, konferenční sál se 120 místy, dále stylová restaurace VE SKÁLE situovaná v granitových ležáckých sklepech pivovaru s kapacitou 260 míst. V uzavřeném areálu je parkoviště, terasa, dětské hřiště, půjčovna kol a v okolí cca 600 km značených cyklotras s propojením na cyklistické stezky v sousedním Bavorsku. Denně ve 14°° hodin jsou pořádány prohlídky pivovarského provozu;

Pivní slavnosti Chodovaru se konají 20. 8. 2005 na nádvoří rodinného pivovaru v Chodové Plané. Na programu budou netradiční prohlídky pivovarského provozu s veselou pivovarskou chasou, vodníkem Pivílkem a ochutnávkou piva z kouzelné pivovarské kašny. Dále budou připraveny soutěže a kulturní program v pivovarské zahradě. Rovněž se uskuteční jízda CHODOVAR-EXPRESU, parního rychlíku na trati Plzeň – Rodinný pivovar Chodovar.

MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR V POLIČCE, a. s.
informuje, že má těsně před dokončením dvoufázovou anaerobní a aerobní čističku odpadních vod. Spalováním bioplynu dojde k ohřevu odpadní vody z pivovaru na 35 °C. Pokud nebude stačit bioplyn, použije se zemní plyn. Zbytek vody se vyčistí aerobně a kalu by v něm mělo zůstat trochu méně než dříve, asi jen 1/3 celkového objemu. Když se srovnají celkové náklady na veškerou vodu i vyčištěnou odpadní vodu s vlastními vodními zdroji a vlastním čistěním odpadních vod, lze předpovídat, že se provoz čističky v příštích letech pozitivně odrazí v hospodaření poličského pivovaru;

Celodenní a celonoční program "Den otevřených sklepů" v Měšťanském pivovaru v Poličce se koná se v sobotu 25. 6. 2005 od 13°° hodin do ranních hodin dne 26. 6. 2005. V rámci programu budou organizovány pivní sporty, prohlídka pivovaru (varna, spilka, sklep), veškeré pivní radovánky včetně ochutnávky piv filtrovaných i nefiltrovaných. K tanci a poslechu bude hrát dechovka lidové písně, rock zahraje skupina Kyvadlo a blues nabídne hudebník Erik Witz. Děti bude vozit po celé Poličce koňský povoz a ten bude k dispozici i dospělým;

PIVOVAR NYMBURK, s. r. o.,
pořádá ke 110. výročí založení pivovaru 28. 5. 2005 jízdu zvláštního parního vlaku na trase Nymburk – Chlumec nad Cidlinou – Velký Osek – Poděbrady – Nymburk s doprovodným programem v některých stanicích. Další slavnost se v areálu pivovaru uskuteční 18. 6. 2005 – Den Postřižinského piva. Na něm vystoupí následující muzikanti: Pohoda, Třehusk, Heidi Janků, Poděbradka, Aleš Brichta, Abba revival, Leona Machálková, Peter Nagy. Pivovar nabídne i speciální pivo Překvapení pana sládka.

Jihomoravské pivovary, a. s., PIVOVAR VYŠKOV
letos oslavuje 325. výročí svého založení. V květnu probíhá v Muzeu Vyškovska výstava připomínající založení pivovaru ve Vyškově s názvem: „… a pivovarnictví vůbec“.

Na 24. června se plánují oslavy v areálu pivovaru, kde vystoupí špičkoví interpreti jako Jana Kirschner, skupina Buty a další, na závěr je naplánován ohňostroj. Ve dnech 13.–14. srpna se budou konat Dny otevřených dveří v rámci vyškovské poutě.

Další informace jsou k dispozici i na internetových stránkách Českého svazu malých nezávislých pivovarů www.csmnp.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání