úvod
homepage

Otevření štramberského pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 25. května 2005  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,38 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 5523x

Dne 21.5.2005 byl otevřen pivovar v „pivní epidemií“ zasaženém městě, severomoravském Štramberku.





Jelikož mé bydliště je blízko, musel jsem se podívat a ochutnat. Abyste se mohli podívat i vy, zvolím méně tradiční formu fotoreportáže s několika málo psanými postřehy. A na ochutnání holt musíte přijet.



Pohled na Štramberk

Marketingově výborně zvládnutá akce. V okruhu desítek kilometrů od Štramberka (i v Rožnově a Ostravě) visely plakáty s pozvánkou, informace byla i na vlakových nádražích formou letáčků. Z Ostravy byl vypraven historický parní vlak (součástí vstupenky byla i pivenka na jedno pivo).



Štramberský pivovar.

Ba i vládce nebes se jim podařilo přesvědčit a tento den byl slunečný a horký. To vylepšilo jak náladu, tak žízeň.



Otevření bylo pojaté jako pouť v kulisách krásného historického centra Štramberka.


V sobotu vystoupil 50-ti členný balkánský dechový orchestr SLOGA (hráli ve specifickém aranžmá i populární a rockové skladby) a po nich vystoupila skupina BUTY.




Lidé popíjeli, popojedli, radovali se a relaxovali.


Na prohlídku pivovaru stála dlouhá řada zájemců.


Vnitřku vévodí lesklá měděná varna v kulisách historických prostor.

V podzemí se nachází spilka a ležácký sklep a další posezení. Objevil jsem zde i studni. Její má mít skvělé parametry a majitel by z ní chtěl údajně vařit pivo (neověřená informace).



Pivo teklo proudem, guláš šel na dračku a tvarůžky na chlebu neměly chybu. Komu se to zdá málo, pak si mohl vybrat z klobás, kýty, sekané, ovárku, tlačenky, bramborových placek, …. Komu i to bylo málo a chtěl zkusit netradiční kombinaci, mohl si k pivu zakusovat Štramberské uši (sladký perník ve tvaru uší – exportní artikl a oblíbený suvenýr ze Štramberka). Mně bohatě stačily tvarůžky a gulášek.

Na své si přišli i sběratelé: sklenice, tácky, samolepky, láhve s keramickým uzávěrem a dřevěným nosičem.



O čem jsem to ještě nemluvil? Jo, a také zde bylo originální pivo Trubač. Světlý kvasnicový ležák. Teklo proudem z mnoha píp. A jaké že je ono pivo? Odborníci nechť prominou mé laické hodnocení vytvořené prvním, druhým, třetím … dojmem: Středně sytě zlaté barvy, nádherná vůně (jak vysypaný pytel aromatického chmele), sladěné, z jemné sladovosti přechází do krásné aromatické (ale velmi plné) hořkosti v dlouhém doznění. Jedním slovem výborné. Zaváděcí cena 17,- Kč, prodejní běžná by měla být za 19,- Kč.

A ptáte se jaké bylo druhé pivo značky Troobacz? Nevím. To je jedna z negativních zkušeností. Zájem o tmavé (a to nejen z něžné části návštěvníků) byl velký. Toto pivo se zde ale neprodávalo a čepovali je jen přímo v pivovarské hospodě pro VIP návštěvníky. A já mezi nimi nebyl.

Když už mluvím o negativní zkušenosti přidám ještě jednu. Prohlídka pivovaru. Ochranka a její chování bylo naprosto v pořádku, pouštěla průběžně, tak jak lidé vycházeli, tím bylo dáno, že jsme se při prohlídce nemačkali a mohli se volně pohybovat po restauračním provoze. Co však chybělo – to byl odborný výklad pro běžného (pivně nevzdělaného) návštěvníka. Děti, matky, rodiče, … měli představu, že zhlédnou jak vypadá a probíhá výroba. Jediné co bylo k vidění byla již zmíněná varna ve výčepu, studna a něco za prosklenými dveřmi s dřevěnými sudy, co by se mohlo nazvat sklepem na zrání piva (nejsou-li někde schované ležácké tanky). Žádný popis, žádný výklad, žádný leták.

Přesto jde o skvělý počin se skvělým pivem. Častí čtenáři a návštěvníci setkání Homebrewářů znají jméno Honzy Šuráně ze společnosti pivo Praha – ten také může za skvělé chuťové vlastnosti Trubače.

Tož čtenáři, neváhejte a přijeďte k nám na sever Moravy. Najdete zde mimo známé značky i piva ze Štramberku, Kopřivnice, Hukvald, Příboru. Jen kousek dál je Vsetín, Lipník nad Bečvou a skvělé Valašské pivo BON z Val.Mezu. Všechna piva mají svůj charakter, všechna jsou nádherně pitelná (omlouvám se – zatím neznám Příbor – až ochutnám - dám vědět).

Pro šťouraly doplňuji – dále je zde i Hlučín, kus dál byl (a doufám zase bude) i Rýmařov. Už jsme zde měli i Žabeň, 2x Slušovice (Bavor a Salvet alias Valašský Beran). A pro opravdu velké znalce doplním, že vím i o Frýdku-Místku pivo Arthurs. Zde se nejedná o skutečný pivovar. Majitel vyrábí pivovary a exportuje (Vietnam) a loni ověřoval několika várkami kvalitu svých zařízení. Uvidíme, zda bude mít chuť se pouštět dál do výroby piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 29.05.2005 11:51 Komentovat
Radkovi Luděk29.05.2005 11:51
e-mail: pivo@truba.cz
pivovar Radek28.05.2005 11:40
nemáte někdo e-mail na ten pivovar?
AKCE PETRS25.05.2005 13:38
Pravda je, že jsem se nejvíce těšil na to černé. Mimo této chyby, která mi vždy bude...
Suvenýry Roman Holoubek25.05.2005 12:13
Samolepky na láhve (2 druhy) byly za 4,25 kus, tedy 8,50 Kč oba druhy. Láhev s keramickým...
Re:ceny Libor25.05.2005 07:47
to máš recht, tretinka krigel stála 120 a polliter dokonca 140 Kč. Tácky boli po 8,50 a na...
ceny Marcel25.05.2005 07:24
Doslechl jsem se, že ceny sběratelských záležitostí nebyly příliš lidové. Co je na tom...
Vyhledávání