úvod
homepage

Radniční dny s malými pivovary 2005 vytisknout článek

Přidáno: 24. května 2005  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,59 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 6246x

Rok se sešel s rokem a v Brně se znovu ve dnech 20. - 21. května konaly Radniční dny s malými pivovary. Pořadatelem byl jejich profesní svaz (ČSMNP) a Brněnské kulturní centrum.

Již 6. ročníku se zúčastnily Pivovar Černá Hora, Měšťanský pivovar v Poličce, Pivovar Svijany, Pivovar Vyškov, Pivovar Janáček Uherský Brod, Pivovar a restaurace U Fleků, Žatecký pivovar, Minipivovar Sentice, pivovar Eggenberg Český Krumlov, Pivovar Jihlava, Pivovar Broumov a brněnský restaurační minipivovar Pegas. Vesměs tedy tradiční účastníci, dobře známí i z předchozích let. Z původně přihlášených chyběl pouze chodovoplánský Chodovar, což byla jistě škoda.

Nabídka pivních produktů od výše uvedených pivovárků byla opravdu pestrá. Na své si tak mohl přijít každý z návštěvníků. K mání byly různé pivní kategorie. Počínaje klasikou deseti, jedenácti či dvanáctistupňových piv, přes piva kvasnicová, černá a konče vícestupňovými speciály. Ty na žádné takové akci nemohou chybět a pro pivní gurmány jsou vyhledávanou příležitostí vyzkoušet si opravdu nevšední a nezapomenutelné degustační zážitky. Cena za nabízená piva se pohybovala v rozmezí od 14,- do 18,- Kč v závislosti na druhu plus dvě „kačky“ za kelímek. Kdo chtěl do skla, musel počítat se zálohou. Výběr chuťovek k pivu byl dostatečný. K zakousnutí byly všelijaké klobásy, grilované maso, kotlety a další dobroty, tak typické pro podobné akce.



Svůj kompletní pivní sortiment nabízely černohorský a vyškovský pivovar. Navíc ještě doplněný o kvasnicová piva. V případě Černé Hory se jednalo o „Moravské sklepní“ (nefiltrovanou desítku), Vyškov nabízel příjemně zakalenou jedenáctku. Druhý z jmenovaných měl navíc ještě připravenu i lahůdku ve formě lahvového třetinkového (vlastně 0,355 l) speciálu Jubiler se 7,5 % alkoholu. S ním je dle slov zástupců pivovaru počítáno zejména na export do USA a zatím se prodává velmi dobře i na domácím trhu (mohu na základě osobní zkušenosti potvrdit). Vedle Jubilera se dalo u vyškovských zakoupit i pivo s pro mě dosud neznámou značkou Abbé. Zprvu jsem se domníval, že jde o další novinku z dílny jejich sládka, speciálně připravenou k této příležitosti. Posléze mně sdělili, že se jedná o nealkoholické pivo, avšak z produkce protivínského Platanu. Pod touto značkou je prodáváno právě jihomoravským pivovarem přes jednoho distributora. Že by se zrodila nová spolupráce na poli tuzemských regionálů?



Pivovar Černá Hora si ze všech účastníků počínal nejaktivněji a bylo ho i nejvíce vidět. Jeho produkty mohli návštěvníci ochutnat na vícero místech. Navíc stejně jako i v předchozích ročnících měl pro ně připraven velký pivní stan. Milovníci a obdivovatelé historických vozů mohli být nadšeni při pohledu na náklaďáček černohorské pivní pomoci. Nechyběla ani dnes už kultovní koloběžka Kvasarka, která prostřednictvím pivních nadšenců s logem ČH propaguje to „nejlepší“ pivo po vlastech českých a moravských. Do ruky se mně dostal i informační zpravodaj „Májový Černohorský máz“, takže v nejbližší možné době seznámím čtenáře Světa piva s horkými novinkami a zprávami ze zákulisí pivovaru.



Čtyři pivní značky nabízel na brněnských Radničních dnech jihlavský pivovar. Kdo chtěl, mohl postupně vyzkoušet jeho světlou a tmavou desítku, jedenáctku a také zde nejsilnější čepované pivo, osmnáctku Jihlavský Grand s 8 % alkoholu. Když jsem tak chvíli postával u stánku se znakem ježka a klábosil s jedním z „výčepních“ o současné situaci a výhledech do budoucna, nestačil jsem se divit, kolik návštěvníků přišlo tento super silný ležák vyzkoušet. Grand tady i přes vysoký obsah alkoholu zabodoval a získal si pivní srdce nejednoho fajnšmekra. Ten kdo zvládl víc než dva, je opravdový pivní Grand a smekám před ním.....

Brňané, kteří ho tady nestačili odegustovat, nemusí být zklamáni. Možnost ho prubnout mají v „Pivním baru“ na ulici Slovákova nebo v „Pub Blue Rose“ na Kounicové (viz zde loni publikovaný článek „Nefalšovaný pivní pub v Brně“), popřípadě na brněnské přehradě v restauraci „Zahrada“. A víte, kde vznikla myšlenka začít vařit takovéto silné pivo? Údajně před několika málo roky (cca dvěma možná třemi) na zdejších Radničních dnech. Jihlavští pivovarníci se nechali inspirovat příkladem náchodského Primátoru a jeho extrémně silného tmavého ležáku „Double 24“, o něhož byl mezi pivu chtivou veřejností až nečekaně velký zájem. A tak si řekli, že zkusí udělat něco podobného. Výsledkem snažení se stal Grand. Škoda, že zde nebyl Platan s jeho „Knížecí 21“. Určitě by to byla zajímavá konfrontace.....



Čilý ruch panoval i u stánku Poličky a pochopitelně díky událostem posledních dnů i uherskobrodského Janáčka. U něj jsem se z pochopitelných důvodů zdržel déle. Zajímal mě názor jeho zástupce na nedávno mediálně probíranou a hodně diskutovanou kauzu s na černo a pod zvučnějšími značkami prodávaným brodským pivem v některých hospodách. Bylo mně řečeno, že je vyloučeno, aby v tom figuroval někdo z vedení (...tak si vyberte...). Poraženecká nálada v Uherském Brodě rozhodně nepanuje, naopak. Negativní reklama je taky reklama. To, že malý lokální pivovar si nepřímo zvedl svůj kredit (mimochodem už tak hodně vysoký) a nakonec mezi kovanými štamgasty vyhlášených značek anonymně uspěl, mu paradoxně může pomoci při získávání nových zákazníků. Také jsem se například dozvěděl, že slovácký pivovar chystá tvrdě zaútočit na hospody v samotném Zlíně, kde prakticky není vidět. Rovněž zvažuje zda pokračovat či ukončit výrobu ochucených piv řady „Beerberry“, která se na trhu moc nechytla a pro uherskobrodské pivovarníky je to jisté zklamání. Mimochodem k dostání byly tyto třetinkové speciály i na Radničních dnech (zázvor, cola, citron, byliny).



Ten kdo přišel ozkoušet kvalitu piv od výše zmíněných pivovarů si mohl navíc ještě zakoupit i jejich dárková balení. Janáček nabízel za 90,- Kč sixpack s lehkým pivem Olšavan, světlou desítkou Prima, tmavou desítkou, jedenáctkou Patriot, dvanáctkou Extra a speciálem Comenius. Polička měla v praktickém balení 4 ks „do ruky“ za 75,- Kč připraven průřez svým výrobkovým portfoliem. Navíc byla dalším z řady pivovarů nabízejících kvasničák, nefiltrovanou dvanáctku Záviš.



Po oba dny byla prakticky trvalá fronta na svijanské pivo. To už se tady stává v posledních letech jaksi tradicí a o něčem to vypovídá....Kvitována je zejména jeho hořkost. Svijany přivezly do Brna své vlajkové lodi. Jedenáctku Máz a dvanáctku Rytíře. Pivaři se poptávali i na černou Kněžnu. Za pár let co se tento pivovar z Českého ráje pravidelně účastní brněnské pivní přehlídky, si vybudoval mezi místními velmi dobrou pověst a je opravdová škoda, že ho není možno mimo tuto akci v Brně nikde ochutnat...



Loňským výstavem nejmenší z „brněnských“ účastníků (nepočítaje restaurační pivovary), broumovský Opat, nabízel jedenáctku a třináctistupňový speciál. Jeho stánek byl ozdoben portrétem populární herečky a tamní rodačky Uršuly Klukové. Ta hrdě z plakátu veřejnosti sděluje, že Opata má ráda nejen pro to, že je Broumovačka, ale proto že ji opravdu chutná a má po něm dobrou náladu. Bylo vidět, že v tom nejede sama....



Z mých oblíbených „jihočechů“ byl zde zastoupen pouze českokrumlovský Eggenberg s jeho skvělou dvanáctkou. Pro sběratele měl připraveny i všelijaké etikety a propagační brožury o historii vaření piva v Krumlově včetně letáku se základní informací týkající se exkurzí do pivovaru.

Pouze v pátek se vyznavačům nevšedních pivních zážitků nabízel jeden opravdu originální. Vzájemně mohli porovnat rozdíly v chuti mezi pravým sentickým Kvasarem pana Jelínka a tím licenčně vařeným v sousedním černohorském pivovaru. Bohužel nemůžu sloužit. V sobotu, když jsem se chystal toto zhodnotit, Sentice už nebyly…..

Podobné to bylo také s Flekovským tmavým ležákem. Ten došel už hodinku po oficiálním zahájení druhého dne. Naštěstí jsem to stihnul a poprvé v životě ochutnal toto vyhlášené černé pivo. Musím uznat, že jeho pověstná hořkost byla vynikající…Rovnou jsem si dopřál dva půllitry, přeci jenom za čtyřicet korun U Fleků v Praze nedostanu ani jeden…

Jako správný brněnský patriot jsem neopomenul „domácí“ kvasnicový Pegas. Toho se opravdu nikdy nenabažím. Navíc stejně jako „Fleci“ byl podáván oproti restauračnímu normálu v míře o 1 deci větší.

Závěrem musím konstatovat, že letošní Radniční dny se po všech stránkách opravdu vydařily. Sluníčko po oba dny pěkně svítilo, pivo teklo proudem (škoda jen, že někteří z účastníků zapoměli na fakt, že čeští pivaři jsou nejlepší na světě a do Brna přijeli s chabou pivní zásobou…) a celou atmosféru sympaticky dotvářel perfektně zvolený hudební program. Už teď se těším na příští ročník. Tak za rok nashledanou…….

P.S. Doufám, že účast na příštím ročníku bude ještě o něco větší. Přeci jenom členů Svazu malých nezávislých pivovarů je více než 12…….

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 19.06.2005 16:34 Komentovat
nový fanoušek Poličky Martin19.06.2005 16:34
Nedávno sem ochutnal Poličskou 12-ku Záviše a musím dělat jen doboru reklamu na tohle pivo...
Svijany ve Zmiji Tomáš Semrád25.05.2005 10:34
Včera jsem si skočil ke Zmiji na Dudáka a ptal jsem se na ty Svijany. Bylo mě řečeno, že...
Hluchá zmije Tomáš Semrád24.05.2005 14:55
Tak to je vynikající zpráva. Tuto super hospůdku mám kousek od domu a zrovna včera jsem si...
Svijany v Brně? Děkan24.05.2005 14:19
Dle posledních zpráv se chystají Svijany čepovat v Brně u Zmije a vedle Dudáka, Záviše a...
Sentice Dalibor Hanzel24.05.2005 08:11
Zdravím, ja som v piatok to šťastie mal a Originál Sentického Kvasara som ochutnal. Podľa...
Vyhledávání