Přehled polských pivovarů (3.)
Hodnocení: 1,88 Hodnotících: 16 Zobrazeno: 8335x
Dnes vám představíme tyto pivovary: Brovaria - Browar Hotel Restauracja, Browar Na Jurze, C.K. Browar, Browar Chociwel a Browar Ciechanów
Brovaria - Browar Hotel Restauracja
adresa: Stary Rynek 73/74, 61-772 Poznań
web: www.brovaria.pl
Minipivovar byl vybudován v roce 2004 a je třetím nejstarším provozem svého druhu v Polsku a jediným podnikem spojeným s hotelovým zařízením. Při výrobě jsou využívány polské a německé chmelové extrakty. Nefiltrované pivo je k dostání pouze v restauraci.
vyráběná piva:
Pils (12,5 %; alk.: 4,8 %; světlé; typ pils), Miodowe (12,5 %; alk.: 5,2 %; speciální „medové“ pivo; typ Märzen), různá speciální sezónní piva, např.: Ciemne mocne (tmavé; typ Doppelbock), Pšeničné kvasnicové.
Browar Na Jurze
adresa: ul. Paderewskiego 114, 42-400 Zawiercie
Malý pivovar s regionální distribucí se nachází ve slezské části Polska. Byl založen v roce 1997. Pivo je kromě sudů plněno i do 0,5 l a 0,33 l lahví.
vyráběná piva:
Boner Full (12 %; alk.: 5,7 %; světlé; typ pils), Boner Mocne (15,1 %; alk.: 7,8 %; světlé speciální; typ pils), Premium (10,5 %; alk.: 5,5 %; světlé lehké), Nefiltrované (10,5 %; alk.: 5,5 %; světlé; typ pils).
C.K. Browar
adresa: ul. Podwale 6, 31-118 Kraków
web: www.ckbrowar.krakow.pl
Restaurační minipivovar byl založen v roce 1996. Tehdy ve sklepních prostorách krakovského Starého Města vznikl podnik v „císařsko-královském“ stylu. Do několika sálů se vejde až 500 lidí. Pivo je nepasterované a nefiltrované a je čepováno přímo z tanků.
vyráběná piva:
CK Jasne (11,5 %; světlé; typ pils), CK Imbirowe (14,5 %; polotmavé, aromatizované), CK Dunkel (14,5 %; tmavé), CK Weizen (12 %; světlé pšeničné), různá speciální či sezónní piva, např.: Březňák, Weizen Dunkel, Vídeňské.
SONAG - Browar Chociwel
adresa: ul. Dworcowa 15, 73-120 Chociwel
web: www.sonag.com.pl
Pivovar střední velikosti stojí ve městě Chociwel na severozápadě Polska. Zakladatelé pivovaru byly dvě firmy - Pivovar Pomorze a Plnírna piva i chlazených nápojů Piast. Později na základě spojení těchto dvou firem vznikl Pivovar Amber, vyrábějící pivo Amber Export. Od roku 1995 se majitele pivovaru stala společnost Carlsberg-Okocim S.A., která produkovala ve zdejším provozu některé značky pivovaru Okocim - pivo lehké i speciální silné. Tehdy byl pivovar celkově modernizován.
V současnosti je vlastníkem pivovaru Chociwel firma SONAG. Pivovar má k dispozici dvě plnící linky – lahvovou a plechovkovou. Díky rozsáhlým investicím do technologie a kvalitě vody charakterizuje zdejší pivo vysoká kvalita - lahvové pivo se může chlubit šestiměsíční trvanlivostí bez procesu pasterizace. Využívajíc technologický potenciál a schopnost pružně reagovat na potřeby obchodních partnerů, pivovar kromě produkce vlastních značek se specializuje také na výrobu piv pro obchodní řetězce Netto nebo Biedronka. Pivovar kromě sudů plní pivo hlavně do 0,5 l plechovek.
vyráběná piva:
Alt Stettiner (10,5 %; alk.: 5,5 %; světlé; typ pils), Alt Stettiner Mocne (14,1 %; alk.: 7,0 %; světlé speciální; typ pils), V.I.P. (15,1 %; alk.: 7,8 %; světlé speciální; typ pils; pro síť Biedronka), Morskie (10,1 %; alk.: 5,5 %; světlé; typ pils; pro síť Netto), Morskie Mocne (14,1 %; alk.: 7,0 %; světlé speciální; typ pils; pro síť Netto), Morskie Sarmackie (14,1 %; alk.: 6,5 %; světlé speciální; typ pils; pro síť Netto), Złota Korona (15,1 %; alk.: 7,1 %; světlé speciální; typ pils).
Browar Ciechanów
adresa: ul. Kilińskiego 8, 06-400 Ciechanów
web: www.ciechan.com.pl
Malý pivovar, nalézající se v Mazowieckém vojvodství na severovýchodě Polska, byl založen v roce 1864 varšavským pivovarníkem Karlem Machlejdem (z rodiny skotských emigrantů McLeodů), na ulici Łazienkowské (dnes Kilińského). Po něm pivovar převzal syn Artur. V roce 1878 jako spoluvlastníky pivovaru figurují Karol Machlejd a Mauryc Blumenthal.
Důležité investice pro fungování pivovaru se soustředily do poloviny 90.let 19.století. V roce 1919 došlo ke spojení pivovaru se čtyřmi menšími varšavskými pivovary. Vznikly „Zjednoczone Browary Warszawskie p.f. Haberbusch i Schiele Spółka Akcyjna”. V 20.letech 20.století bylo dále zmodernizováno vybavení pivovaru. Na přelomu let 1930/1931 bylo započato s výrobou limonád a perlivých vod. Do roku 1936 byl v pivovaru stáčen rovněž ocet a vyráběny potravinářské esence. Prosperující pivovar v roce 1939 přešel do německého vlastnictví. Po válce v roce 1945 se pivovar nalézal v oblasti pod dočasnou ruskou správou, nicméně již téhož roku byl podnik řízen Městským úřadem v Ciechanowie.
Roku 1948 správu pivovaru převzal Centralny Zarząd Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie. Po zestátnění v roce 1950 pivovar podléhal Zjednoczeniu Przemysłu Terenowego w Warszawie (období 1960-1961), Mazowieckiego Zjednoczeniu Terenowego Przemysłu Rolno-Spożywczego (období 1961-1966), Zjednoczeniu Przemysłu Piwowarskiego w Warszawie (období 1966-1968), a následně jako Podnik č.3 společnosti Warszawskie Zakłady Piwowarskie. Před privatizací byl pivovar součástí Browarów Warszawskich, kde většinu akcií koupila rakouská firma Brau Union. Dne 31.března 2001 Rakušané zdejší pivovar uzavřeli. V roce 2002 se společnost Browary Warszawskie „Królewskie” S.A. rozhodla pivovar odprodat. Majitelem provozu se stala firma Browar „Gambrynus” Spółkę z o.o. w Ciechanowie.
Nový vlastník v rekordním čase obnovil výrobu piva (srpen 2002). Zpočátku tu bylo vařeno pivo pod označením Gambrynus. Pivo je plněno kromě sudů do 0,5 a 0,33 l lahví.
vyráběná piva:
Beczkowe Mocne (15,1 %; alk.: 7,8 %; světlé speciální; typ pils), Beczkowe Wyborne (12,1 %; alk.: 6,2 %; světlé; typ pils), Ciechan Wyborne (12,1 %; alk.: 6,2 %; světlé; typ pils), Ciechan Mocne (15,1 %; alk.: 7,8 %; světlé speciální; typ pils), Miodowe (14 %; alk.: 6,2 %; světlé; medové aroma), Farskie (14 %; alk.: 6,8 %; tmavé), Porter (18,1 %; alk.: 9,5 %; tmavý porter).
Hlavní zdroj informací: Polski Serwis Piwny - Browar.biz
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |