úvod
homepage

Pivní monitoring po vlastech českých a moravských (II.) vytisknout článek

Přidáno: 12. května 2005  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,18 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 4093x

Po několika dnech pracovního „rajzování“ a pivního monitorování Země moravské jsem byl nucen změnit kurs směrem přes Vysočinu do východních Čech.

V Havlíčkově Brodu jsem si všimnul nových vývěsních štítů tamního Rebela. Doufám, že jich bude na českých hospodách časem přibývat a prodej na domácím trhu, zvláště pak v okolí komína, se po hubenějších letech opět zvedne. Na hodně z nich byly vidět dohromady se znakem největší české pivní masovky (rozuměj Gambrinus).

Na cestě z „Havlbrodu“ přes Ždírec nad Doubravou, Hlinsko, Pardubice, Holice, Žamberk do Ústí nad Orlicí má vyznavač pivní klasiky možnost ochutnat produkty dvou lokálních pivovarů. Hlineckého Rychtáře a pardubického Pernštejna. První jmenovaný a zároveň i „největší“ pivovar Pardubického kraje má ve svém domovském regionu pozici podstatně silnější (tomu odpovídá i mnohem větší počet restaurací s tímto pivem) a je víc vidět, než jeho cca 40 km vzdálený soused z města perníku. Tomu „pivní pšenka“ doma moc nekvete. Ono se ani není čemu divit. Přímo v Pardubicích má distribuční a obchodní středisko Budějovický Budvar, v blízkém Hradci Králové Plzeňský Prazdroj. Pro domácí pivovar nelehká situace. Pardubické pivo tak bylo k vidění hlavně v hospůdkách místních vesniček. Vedení pivovaru však vyvíjí snahu tento pro něj nepříznivý trend otočit a Pernštejn do domácích hospod prosadit jako druhou značku k převážně čepovaným globálům. Držím jim palce, ať se to podaří.

Pro vyznavače pivní třídy „superklas“ vřele doporučuji udělat na mnou výše uvedené trase občerstvovací zastávku v Medlešicích (cca 5 km jižně od Pardubic), respektive Žamberku a pošmáknout si na několika kouscích živého, příjemně kalného a hlavně vynikajícího piva od tamních zástupců restauračních pivovarů. I já jsem neodolal. Kvůli řízení auta jsem byl nucen vzít zavděk alespoň lahváčem žambereckého polotmavého 13° nefiltrovaného ležáku (obsah alkoholu 5 %) a po úmorné cestě ho doma pěkně vychutnat. Hotové pivní lázně...

A to ještě nebylo všechno. Při tankování na čerpací stanici Benziny v Ústí nad Orlicí ve směru od Vamberka (pozor nezaměnit s pumpou stejné firmy, nacházející se však na opačném konci města, při vjezdu od České Třebové) jsem si při čekání ve frontě na placení všimnul, že v lednici mají pivní láhve pro mě s poněkud neznámou etiketou. Po přiblížení na „místo činu“ jsem zjistil, že se jedná o dalšího ze zástupců českých mikros. A sice světlou desítku vrchlabského Krkonošského Medvěda. Nelenil jsem a hned jsem čapnul po vícero kouscích, abych se o ně podělil se svými kolegy a udělal jim patřičnou pivní osvětu. Té totiž není nikdy dost. Za okamžik jsem se dozvěděl, že pumpu má v nájmu rodinná příbuzná majitele Pivovaru ve Vrchlabí. Tímto mu pomáhá s prodejem jeho piva mimo domovský region (vlastně restauraci). Chvályhodná aktivita....

Potěšen nevšedním pivním setkáním jsem uháněl přes Vysoké Mýto, Poličku a Svitavy směrem domů. Bylo vidět, že i Měšťanský pivovar v Poličce si pod svým komínem počíná víc než zdatně. A nejen tam. Ve Svitavách a potom blíže Brnu (především v Březové nad Svitavou, Brněnci a Letovicích) vyplnil místo po uzavřeném svitavském pivovaru. Zřejmě je místním pivařům bližší než Svitavák vařený v Havlíčkově Brodu. Toho jsem tady prakticky nezahlédl. Škoda. Přece jenom si myslím, že i přes přenesení jeho výroby jinam, což byla jediná cesta k jeho záchraně, sem rozhodně patří. To by si měli uvědomit zejména místní štamgasti. Oběma regionálním pivům by to ve zdejších hostincích společně slušelo. Byla by to dvojka tradičně sem patřící. Rozhodně lepší než tuctoví a dnes prakticky všudypřítomní Gambrinus, Pilsner Urquell, kterých je tady na můj vkus poměrně dost.

U Letovic vystřídalo pivo z Poličky „Čéháčko“. Především Boskovicko s Blanenskem jsou jeho výsostnými baštami. Jeho pozice tady je na malý pivovar opravdu silná. Velcí až na pár výjimek moc hospod ve své režii nemají. Důvodů je více. Především vynikající pivo. Dále vysoce kvalitní limonády, dobře zpracovaný marketing (s novým venkovním designem propagačních předmětů pro restaurace), tradičně dobrý servis, dlouhodobá péče o zákazníky a zejména různorodé aktivity černohorského pivovaru zaměřené na domácí region.

Po návratu domů a nezbytném odpočinku jsem o prosluněném víkendu vyrazil na rodinnou procházku, spojenou s návštěvou minipivovaru Richard v Žebětíně. Musím uznat, že lepší tečku za prožitým pivně-pracovním týdnem jsem si přát vlastně nemohl. Desítkový „Ríša“ byl famózní a dokázal ve mně navodit ten správný pocit těšení se na další díl pivního monitorování. Tentokráte v Jihočeském kraji. Ale o tom až příště....

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 25.07.2007 11:22 Komentovat
Polička v Poličce Tomáš Semrád25.07.2007 11:22
V Poličce bych se vůbec neobával, že bys nenarazil na místní vynikající pivo. Sice...
re Dwarf24.07.2007 13:54
aha, tato souvislost mi unikla... byl jsem na vandru v okolí, ale přímo v Poličce ne... ale...
polička kopernik24.07.2007 12:34
samozřejmě v Poličce (mimochodem budeme ubytováni v obci Borovnice)takže pokud znáte...
re Dwarf23.07.2007 13:53
v kterým městě?? :)
pivo polička kopernik23.07.2007 12:20
ahoj fandové poličského moku.. poraďte mi kam zajit v tomto městě na lahodný mok a...
Výborný tip Tomáš Semrád18.05.2005 06:47
Marťo, díky za bezva tip, brzy vyzkouším.
V Havl. Brodě pro pivo do železářství Martin Borský17.05.2005 22:47
Tomáši a ostatní. Až zase jednou budete projíždět Havl. Brodem, doporučuju navštívit...
Doktor Svitavák Tomáš Semrád13.05.2005 15:35
Chuťový rozdíl mezi "svitavským" a poličským pivem určitě existuje To je jasné a zcela...
Vyhledávání