úvod
homepage

První kolo degustace soutěže České pivo 2005 bylo zahájeno vytisknout článek

Přidáno: 22. dubna 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 3032x

V prostorách branického pivovaru začalo první ze dvou kol degustace piv, která do soutěže České pivo 2005 přihlásily pivovary v České republice.

Prvního kola dvoudenního testování se účastní 24 sládků a pivovarských odborníků, kteří jsou rozděleni do čtyř šestičlenných subkomisí. První den jsou hodnoceny světlé ležáky, kterých je do soutěže přijato 29 různých značek. Druhý den jsou hodnocena světlá výčepní piva, kterých je přihlášeno 27. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají.

Specifikum této nejprestižnější soutěže u nás, kterou jako jedinou akci mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven, je, že součástí testování jsou i analytické rozbory. Ty zkoumají původní koncentraci, obsah alkoholu, barvu a obsah oxidu uhličitého. Dalšími posuzovanými kritérii jsou pěnivost piva a výše pH-koncentrace vodíkových iontů, tedy měřítko kyselosti. Všechny tyto analýzy provádí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. (VÚPS), v Praze. Ten také odpovídá za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků.

„Každoroční srovnávání kvality piv odborníky, kteří bezprostředně ovlivňují jeho jakost, považujeme za nezbytnou součást ověřování si, jak na tom naše piva jsou,“ uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Ukazuje se, a to je významný signál veřejnosti, že šanci uspět mají jak největší, tak i nejmenší producenti českého piva,“ upozornil Jan Veselý.

„Relativně složitý způsob hodnocení přihlášených vzorků zaručuje nejvyšší možnou objektivitu výsledků,“ řekl Ing. Pavel Čejka, CSc., pracovník VÚPS, a. s., odpovědný za technickou část soutěže. „Účast notáře jen podtrhuje již tradiční nezávislost a nestrannost vyhodnocovacího procesu,“ dodal Pavel Čejka.

Vítězem loňské soutěže České pivo 2004, do které podle reglementu mohou být přihlášena pouze česká piva, se stal v kategorii světlé výčepní pivo Janáček Patriot, vyráběný Pivovarem Janáček, a. s., z Uherského Brodu a v kategorii ležáky Radegast Premium, jehož výrobcem je Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Radegast. Druhé kolo soutěže České pivo 2005 proběhne ve dnech 15.–16. června 2005 opět v pivovaru Braník. Akce je součástí projektu České pivo, který byl odstartován v létě roku 2000. Projekt je dlouhodobý a jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus. Dalším cílem projektu je rovněž zlepšení image piva. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 20. září 2005 při Svatováclavských slavnostech českého piva v pražském hotelu Intercontinental.

Tisková zpráva ČSPS

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání