úvod
homepage

Budvar otevřel nové návštěvnické centrum vytisknout článek

Přidáno: 20. dubna 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,1 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 3831x

Budějovický Budvar investoval mnoho milionů do nového návštěvnického centra. V pátek 15. dubna bylo centrum u příležitosti 110. výročí založení pivovaru slavnostně otevřeno. Budvar a vlastně i České Budejovice tak mají další lákadlo pro turisty.

Do Budvaru každoročně zavítají desetitisíce návštěvníků. Ti teď budou mít, kromě klasické prohlídky pivovaru a ochutnávky v pivovarské restauraci, možnost navštívit i multimediální expozici nazvanou „Příběh budějovického piva“.

Budvar se hlásí k více než sedmisetleté tradici vaření piva v Českých Budějovicích. A právě prostřednictvím multimediálního „Příběhu budějovického piva“ přibližuje návštěvníkům její vývoj. Historie budějovického pivovarnictví a Budvaru především je v expozici návštěvníkům servírována pomocí nejmodernějších technologií.

Návštěvníci projdou turniketem v moderně zařízené recepci a jsou nasměrováni do „virtuálního výtahu“. Klaustrofobním jedincům doporučuji tuto část vynechat. Dveře výtahu se totiž zavřou a kabina s návštěvníky „klesá“ horninovými vrstvami 300 m hluboko, až k hladině podzemní vody, která má (mimo jiné) dělat Budvar Budvarem. Vše je z reproduktorů doplněno výkladem, návštěvníci se doví, kam s nimi klec sjíždí a proč.

Poté, co výtah „vystoupá“ zpět na povrch, jsou návštěvníkům představeny i další suroviny, potřebné k výrobě Budvaru. Následuje exkurze do doby založení Českých Budějovic. Přemysl Otakar II. uděluje Budějicím várečné právo a připíjí k té příležitosti světlým (alespoň na první pohled) filtrovaným pivem.

V expozici navštívíte středověkou domácnost a taky nahlédnete do typické hospody začátku minulého století. Vše je zachyceno obrazem i zvukem a doplněno velkým množstvím zajímavých historických předmětů.

Návštěvníci jsou vystavováni stále novým podnětům. Idylickou atmosféru začátku 20. století tak vystřídá nástup 1. světové války. Smrští dobových obrazových záběrů si pak návštěvník připomene další dějinné události, po nichž se přenese až k dnešku.

Během historického výkladu padne několikrát zmínka i o konkurenčním budějovickém pivovaru. Musím ocenit, že Budvar návštěvníky neunavuje vymezováním se vůči sokovi. Ani sporům s Anheuser-Buschem není věnována neúnosně dlouhá doba.



Pohled na hospodu ze začátku minulého století. Foto: Budvar.

Ke konci čeká návštěvníky 3D projekce na téma zlý americký velkovýrobce versus poctivý český pivovar. Při sledování filmu si přijdou na své zejména milovníci propagandistických kousků z padesátých let. Vše bylo nejspíš původně myšleno jako nadsázka, jak tomu napovídají i některé scény. Ve skutečnosti z toho prvoplánovost přímo čiší a je s podivem, že agent vyslaný do Českých Budějovic zlým velkopivovarníkem nedostal s sebou rovnou i nějakou tu násadu mandelinky bramborové. Nebudu se dál rozepisovat o ději, jehož konec rozhodně nepřekvapí. Uvidíte sami (alespoň někteří z vás). Sluší se dodat, že veškerá podobnost tohoto filmu s čímkoli skutečným (…atakdál) má být jen čistě náhodná.

Na úplný závěr expozice jsou návštěvníkům k dispozici stojany, u nichž se mohou vyfotit a poslat digitální pozdrav z Budvaru svým známým.

Řekl bych, že Budvar má od minulého pátku moc pěknou turistickou atrakci na světové úrovni. Za loňský rok udává návštěvnost kolem 40 000, nová expozice by mohla přilákat další zájemce.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání