úvod
homepage

Pivovary u sousedů - Vorchdorf vytisknout článek

Přidáno: 13. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5651x

Pivovar Eggenberg se svým výstavem 160 tisíc hektolitrů piva za rok rozhodně nepatří k největším. Podobně pestrá paleta piv, která sahá od běžných pilsů, přes pivo z whiskového sladu, konopné pivo a Urbock 23° až k hlavnímu klenotu, pivu Samichlaus, je v

Jedno potěšení, které si směle může dát přívlastek "světové", na vás čeká při dálnici z Linze do Salzburgu v městečku Vorchdorf.


Zde se totiž nachází pivovar Eggenberg (nezaměňovat se stejnojmenným pivovarem v Českém Krumlově), který sice svým moderním zevnějškem kancelářské části a návštěvnického centra nepotěší příznivce filmu Postřižiny, ale svojí historickou částí s unikátní kapličkou a pestrou nabídkou piv dá zapomenout na světské problémy a ruch života za zdmi pivovaru.



Historie zámku Eggenberg, kde se nachází i pivovar, sahá až do počátků minulého tisíciletí. Tento obrázek najdete na zdi v hostorické části, mezi ostatními upomínkami na minulost zámku a pivovaru.

Nejvzácnějším a také nejzajímavějším pivem z produkce vorchdorfského pivovaru je určitě Samichlaus. Nejvzácnějším proto, že se ho i přes jeho světovou proslulost ročně uvaří pouze něco kolem 700 hektolitrů. A nejzajímavějším proto, že je se svými 32% extraktu jedním z nejsilnějších piv na světě. Toto pivo se však nespokojuje jen s pověstí velmi silného piva, ono je skutečně, i přes svou sílu, až překvapivě pitelné a chutné.



Pohled na nádvoří historické části pivovaru.

Ačkoliv už není Samichlaus nejsilnější pivo na světě, drží si primát alespoň v kategorii spodně kvašených piv. Jeho 14 procent alkoholu zatím nenašlo přemožitele (nejsilnější české pivo, Platan 21° z Protivína, má 10,5 objemových procent alkoholu), neboť konkurence,která sesadila Samichlaus z trůnu, je svrchně kvašená.Také to, že původní receptura pochází ze Švýcarska, by vás nemělo odradit. Je to totiž pivo, kde se vzácně snoubí jak silná alkoholová složka, tak sladový vjem a hořkost, které dohromady tvoří harmonický celek. A to je to, co překvapí u piva tohoto kalibru nejvíce.

Raritní je u Samichlause nejen obsah alkoholu, ale i to, že se vaří jen jednou do roka na Mikuláše (odtud tedy i jméno piva). Při této příležitosti se v místní kapličce pořádá menší slavnost,která má pivo po dlouhou dobu zrání deseti měsíců ochránit před temnými silami. Navíc i pohnutý osud, kdy původní receptura pocházející ze švýcarského pivovaru Hurlimann, který byl po zakoupení konkurencí uzavřen a kdy na základě celosvětové poptávky na začátku tohoto milénia se toto pivo začalo vařit právě v Eggenbergu, nechá málokterého pivomilce netečným.



Pohled do unikátní kapličky pivovaru Eggenberg.

Je toho prostě víc, co dělá z piva Samichlaus vyjímečnou záležitost. Navíc přiznivá cena kolem 1,5 Eura je opravdu bakšiš za to, jaké chuťové hody vám tato malá lahvinka báječného moku připraví. Až tedy příště pojedete z Linze na Salzburg, ať už za hokejem, lyžováním nebo poznáváním krás Rakouska, stavte se ve Vorchdorfu. Čeká zde na vás pivní rarita světových parametrů, která rozhodně nezklame.



Nejsilnější piva zámeckého pivovaru Eggenberg.

Kromě Samichlause lze směle doporučit místní vývozní jedničku, přibližně o třetinu slabší 23° Urbock, případně šestnáctku Mac Queen´s Nessie vařenou z whiskového sladu. Nemáte-li zrovna chuť na silná piva, zajděte si (třeba při své zastávce ve Vorchdorfu) na výtečné točené nefiltrované pivo. Eggenberg dodávaný v této formě („naturtrüb“) je vařen s přídavkem 30% nesladované pšenice.

Zájemce o ochutnání specialit z Vorchdorfu můžeme ujistit, že k tomu budou mít již brzy příležitost na některé z akcí Světa piva.

Honza Kočka & Jiří Kaňa

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 05.07.2006 17:27 Komentovat
bezlepkové pivo marta kobylkova05.07.2006 17:27
ráda bych se informovala zda vyrábí i bezlepkové pivo
Je to opravdu pouze 1,5 Euro? Zbyněk Holan14.04.2005 16:44
To je skvělá cena, kdyby se vám podařilo nakoupit jich karton rád si od vás několik...
Vyhledávání