úvod
homepage

Dubnové pivní akce se Světem piva vytisknout článek

Přidáno: 6. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 4486x

Co pro vás Svět piva chystá na duben? Degustační soutěž, seminář homebrewingu a moderovanou degustaci rakouských piv.

Akcí, na kterou bych vás chtěl pozvat, je vlastně dvojakce. V sobotu 16.4. totiž proběhne současně jak druhý seminář pro příznivce domacího vaření piva, který se tentokrát bude zabývat tmavým pivem, tak i nultý ročník degustační soutěže homebrewingu. Protože jsme o těchto akcích dopodrobna psali ZDE (seminář) a ZDE (degustační soutěž), jenom stručně si připomene to nejdůležitější:

Degustační soutěž homebrewingu
Datum: sobota 16.4.
Místo: hospoda V cípu (najdete ji v uličce V cípu hned za hotelem Palace v centru Prahy). Výstup na stanici metra Můstek směr Václavské náměstí. Při pohledu na Muzeum se dáte doleva a po sto dvaceti metrech za hotelem Palace zabočíte doleva do Panské ulice. Po dvaceti metrech po levé ruce je ulička V cípu, kde se nachází hospoda V cípu.
Čas: zahájení degustační soutěže je v 11:30. Akce navazuje na druhý seminář domácího vařeni piva, který se koná na stejném místě ve stejný den (viz článek ZDE)
Vypisované kategorie: 1/ světlé pivo českého typu 2/ open category
Degustační komise: bude ještě upřesněno. První kategorii by měli hodnotit sami homebrewáři společně s našimi čtenáři, kteří se zúčastňovali našich anonymních moderovaných degustací. Druhou kategorii budou hodnotit profesionální degustátoři. Záleží také na počtu vzorků.
Ceny nejlepším: Věcné ceny. Bude upřesněno. Probíhají jednání s případnými sponzory. Protože se jedná o první ročník, je minimální počet vzorků stanoven na tři. Je to z toho důvodu, že nejlepší tři piva z každé kategorie pošleme na naše náklady do USA na degustační soutěž NHC (National Homebrew Competition).
Účastnický poplatek: protože je to poprvé, vaše účast v soutěži je zdarma.
Vzorky piva: v objemu 5 litrů zaslat na adresu redakce (Svět piva.cz, Veleslavínská 39, 162 00 Praha 6), případně osobně donést na recepci, kde funguje non stop služba. Možné je též zanést vaše soutěžní vzorky do hospody V cípu.
Objednávka: na email homebrew@svetpiva.cz

Druhý seminář pro příznivce domácího vaření piva

Datum: sobota 16.4.2005
Místo: hospoda V cípu, ulice V cípu v Praze
Zahájení: 11 hodina dopolední
Ukončení: 17:30
Téma: tmavá piva
Účastnický poplatek: 500 Kč
V ceně poplatku je zahrnuto: přednášky, piva na degustaci, suroviny na 20 litrovou várku
černého piva, ochutnávka mnoha vzorků černých piv, káva.

Program:

První část
– prezentace černého speciálu Bernard 13°, vítěze mnoha degustačních soutěží(naposledy v Táboře obhajoba prvenství v kategorii černé speciály).
– František Richter – Richter Pub – jak si uvařit svrchně kvašené černé pivo – Ing. Doc. Čepička – černé pivo a chmel. Jaké odrůdy použít.

Druhá část
- firma Coopers – vaříme černé pivo z extraktu
- ochutnávka černých piv pokročilých homebrewářů
- VÚPS – extrakt a černé pivo

Rezervace: na emailu redakce@svetpiva.cz

Jak jsme již uvedli v různých článcích na našem webu, chtěli bychom jednotlivé semináře zaměřit na různá piva. Proto naše druhé setkání bude o černých/tmavých pivech. Měli byste se zde dozvědět vše, co je třeba k uvaření si takovéhoto piva. Přednášky vám umožní nahlédnout pod pokličku této problematiky. První téma,jak je uvedeno v programu, bude černý speciál z humpoleckého pivovaru Bernard. Sice se nedozvíte recepturu, ale znát filosofii tohoto piva také není na škodu. Navíc na „rozpití“ budeme servírovat 12° Bernard s přísadou jemných kvasnic. Poté se dozvíte podstatné informace o svrchně kvašených černých pivech pro případ, že byste si chtěli takové jednou uvařit. František Richter, odborník na svrchně kvašená piva, je určitě zárukou kvalitních informací. A protože černá piva jsou u nás asociována s karamelovou chutí, sladkostí, od osoby nejpovolanější, pana docenta Čepičky, do loňska výkonného ředitele Svazu pivovarů a sladoven, předtím vedoucího katedry Kvasné chemie na VŠCHT, se dozvíte, jak na problematiku černých piv a chmele.

Po obědě bude následovat prezentace extraktů z nabídky VÚPS a firmy Coopers. Zde se d dozvíte postup, jak si z extraktů připravit v domácích podmínkách černé pivo. Doplněno bude ochutnávkou černých piv již pokročilejších homebrewářů.

Z dalších témat,která pro vás připravujeme, to jsou piva kvasnicová, medová, portery, stouty, svrchně kvašená piva obecně, piva pšeničná a belgické speciály. Tato piva budeme prezentovat podle ročního období. Tudíž kvasnicová a pšeničná piva v létě, portery v listopadu a piva typu bock a české silné speciály v prosinci.

A protože ne každý si chce piva rovnou vařit, mnohým stačí když je ochutnávají, připravujeme pro všechny čtenáře našeho webu, tedy nejen pro homebrewáře, volnou ochutnávku černých piv. Ta začne jako minule v 18 hodin. Zatím máme dojednána tato černá piva: Herold 13°, Lučan (Žatec), Opat, Primátor 12 a 24, Porter Pardubice, Granát Pardubice, Kácov 13°. Na dalších vzorcích se pracuje. Domnívám se, že i když většina pivařů nepovažuje tmavé pivo za nápoj vhodný k celovečernímu popíjení, výše uvedená nabídka je snad dostatečně zajímavá k tomu, abychom vás nalákali.

Volná ochutnávka černých/tmavých piv

Místo: hospoda V cípu v ulici V cípu
Datum: sobota 16.4.
Zahájení: 18 hodin
Zakončení: po vypití vzorků, případně půlnoc. Podle toho, co přijde dřív.
Vstupné: volné. Platí se za jednotlivé vzorky.
Nabízená piva: Herold, Opat, Kácov, Žatec, Pardubice, Primátor

Věřte, že se na setkání už moc těšíme!

A pro ty, kterým se stýská po našich degustacích, máme snad dobrou zprávu. Koncem dubna, nejpozději začátkem května, se uskuteční další moderovaná degustace. A protože se blíží mistrovství světa v hokeji, které se letos sehraje v Rakousku, zaměříme se na pivní laskominy, které nabízí tamní trh. A pokud by si snad někdo myslel, že to bude nuda, doufám že ho příslib žitného piva, rauchbieru, konopného piva, nejsilnějšího piva spodního kvašení na světě, pšeničného piva a dalších dobrot, dostatečně naladí. Více informací vám přineseme v nejbližší době. Pro zatím si můžete přečíst úvodní článek z klávesnic Jirky Kani - ZDE.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání