úvod
homepage

Nultý ročník degustačního klání českých homebrewářů vytisknout článek

Přidáno: 23. března 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 5198x

Někomu stačí pivo konzumovat. Druhý si ho raději vychutná. Najdou se i tací,kteří si ho uvaří. A pak jsou tu ještě pivaři, kteří rádi soutěží. A právě ti by měli následující řádky číst opravdu pozorně.

Nejde o nic nového a světoborného. Ve světě se pořádají desítky až stovky podobných soutěží. Ať už jsou to regionální záležitosti či největší degustační soutěž na světě vůbec. Liší se nejen velikostí, ale i zaměřením. Například velikostí zatím malá, ale dynamicky se rozvíjející skupiny homebrewářů v Itálii si na začátku roku řekne, v jaké pivní kategorii tu kterou sezónu bude soutěžit. V létě se pak sejdou a společně vyhodnotí své výtvory. Ještě menší skupina příznivců domácího vaření piva v Dánsku se schází soutěžně jednou za rok při příležitosti pořádání největšího místního pivního festivalu v květnu v Kodani. Ačkoliv velikostí malé uskupení, soutěží se v pěti kategoriích a v degustační komisi zasedají taková esa pivní žurnalistiky, jako jsou Michael Jackson nebo Conrad Seidl z Rakouska.

Nejvíce degustačních klání homebrewářů se koná za Velkou louží. American Homebrewing Association jich během roku po celých Spojených státech pořádá nepočítaně. Ale ta největší z nich, pro někoho možná i megalomanská, je nejen největším degustačním soupeřením domácích pivovaříčů na světě, ona je to je to i největší světová degustační soutěž vůbec. Stačí se podívat na webové stránky www.BeerTown.org, sekce Homebrewing. Čísla udávající počet účastníků (přes tisíc) a počet přihlášených piv(4 443) vypadají opravdu impozantně.

A jak se to týká vás, českých homebrewářů? Nepopírám, že při organizování naší první prťavé degustační soutěže českých domácích sládků jsem se nechal inspirovat právě zde. Ale to, že naše soutěž bude prťavá, ještě neznamená, že nemůže mít světový výstup. Ano, do zmiňované soutěže se už letos můžete zapojit i vy. Vaše nejlepší piva totiž hodláme poslat k posouzení komisi AHA. Nepochybně na to máte.

Ale dost už bylo úvodního povídání, přejděme raději rovnou k věci. Protože se podobná akce u nás koná poprvé, rozhodli jsme se jí uspořádat co nejjednodušší. Proto tímto vypisujeme pro letošní rok dvě soutěžní pivní kategorie:

1/ světlé pivo českého typu
2/ open category

Již samotné názvy říkají, která piva se letos budou hodnotit. AHA má sice kategorii číslo 2 „ European Pale Lager“, tedy všechna evropská piva světlé barvy, která zrají (lagerují) – český ležák, mnichovský helles, dortmundský Export, německý pils a další, ale protože nám je nejbližší právě český typ piva, rozhodli jsme se pro něj. Při hodnocení vašich vzorků se bude vycházet z mezinárodních pivních kategorií organizace BJCP (Beer Judge Certification Program). Podrobné informace najdete na http://www.bjcp.org/finalstyles/2004BJCPGuidelines.pdf, kategorie 2b „Bohemian Pilsner“.

Druhá kategorie je své podstatě mnohem jednodušší. AHA ji nazývá „New Entrants“, tedy něco na způsob „Nově příchozí“. Ale protože to jsme u nás vlastně všichni, nazvali jsme jí „Open category“. Zde můžete přihlásit všechna piva, co doma máte a která vznikla vaším přičiněním. Porovnávat se zde budou jak svrchně, tak i spodně kvašená piva. V praxi to znamená, že se bude hodnotit , jestli například pšeničné pivo jednoho účastníka je lepší než tmavý ležák druhého.

Zde jsou v kostce základní informace:

Datum: sobota 16.4.
Místo: hospoda V cípu (najdete ji v uličce V cípu hned za hotelem Palace v centru Prahy)
Čas: zahájení degustační soutěže je v 11:30. Akce navazuje na druhý seminář domácího vařeni piva, který se koná na stejném místě ve stejný den (viz článek ZDE)
Vypisované kategorie: 1/ světlé pivo českého typu 2/ open category
Degustační komise: bude ještě upřesněno. První kategorii by měli hodnotit sami homebrewáři společně s našimi čtenáři, kteří se zúčastňovali našich anonymních moderovaných degustací. Druhou kategorii budou hodnotit profesionální degustátoři. Záleží také na počtu vzorků.
Ceny nejlepším: Věcné ceny. Bude upřesněno. Probíhají jednání s případnými sponzory. Protože se jedná o první ročník, je minimální počet vzorků stanoven na tři. Je to z toho důvodu, že nejlepší tři piva z každé kategorie pošleme na naše náklady do USA na degustační soutěž NHC (National Homebrew Competition).
Účastnický poplatek: protože je to poprvé, vaše účast v soutěži je zdarma.
Vzorky piva: v objemu 5 litrů zaslat na adresu redakce (Svět piva.cz, Veleslavínská 39, 162 00 Praha 6), případně osobně donést na recepci, kde funguje non stop služba. Možné je též zanést vaše soutěžní vzorky do hospody V cípu.
Objednávka: na email homebrew@svetpiva.cz

Snad jsem nic nevynechal a předal jsem vám všechny důležité informace. A co napsat závěrem? Snad nám nezbývá nic jiného, než si popřát ono pivovarnické „Dej Bůh štěstí“.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 03.04.2005 17:21 Komentovat
Znamenité... pivínek03.04.2005 17:21
to rád slyším, ale pochybuju, že po "celodenní diskusi" & ochutnávce začnu v neděli ráno...
Setkani=informace, rady,zkusenosti... Honza03.04.2005 14:07
Zdravim myslim, ze nas seminar je urcen prave Vam. Protoze nase druhe setkani bude o cernem...
Přijít s prázdnou? pivínek03.04.2005 12:13
Ahoj, v poslední době jsem začal uvažovat o domácí výrobě piva, ale nemám žádné...
Vyhledávání