úvod
homepage

Černá magická 13 vytisknout článek

Přidáno: 8. dubna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,22 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 7346x

Je to nejspíš takové nepsané pravidlo, že celý svět se zastává těch slabších, odstrkovanějších, kteří přitom svými kvalitami mohou hravě překonat ty větší, viditelnější, bohatší a úspěšnější. Nejinak je tomu i u piva.

Mezi malými a středními pivovary najdete spoustu klenotů, které svými výtvory ve vás vyvolávají údiv až ohromující komplexností chutí, připomínající dobře sehraný filharmonický orchestr.

Tak jak člověk většinou rád nadržuje těm slabším, tak i rád věci zjednodušuje a škatulkuje. Mezi domácími konzumenty piva zatím převažuje názor, že černé pivo je vhodné jen pro ženy a začínající pivaře. Nejspíš je to dáno tím, že černé pivo máme asociované s karamelovou chutí, lehkou až střední sladkostí,praženými tóny kávy a všeobecně „nepivními“ charakteristikami, které u dominujícího světlého ležáku nenajdete. A přesto černá piva, pokud je jim dána šance, dokáží překvapit.

Možná by tento článek měl pojednávat o králi mezi černými pivy, 24°Double z náchodského pivovaru Primátor, který svojí příjemnou, lehce nakyslou vůní, skrývající "zradu" v podobě těžké, sladové, mírně karamelové, alkoholové chuti (10%alk.), rozhodně pasuje k tomuto ročnímu období.

Ale jsou to, jak již název textu napovídá, právě černé 13°, které svojí chutí uspořádají nevšední koncert pro vaše chuťové pohárky. Mezi tuto skupinu vyvolených černých speciálů můžeme směle zařadit následující piva: Black drak z nabídky pivovaru Starobrno, Herold 13°tmavá z pivovaru Herold v Březnici, Kácovskou 13° a speciál 13°z pivovaru Bernard v Humpolci s přísadou jemných kvasnic.

Jak již výčet uvádí, jsou zde zastoupena piva z pivovarů od těch nejmenších, až po ty veliké. Kácovskou 13° ochutnáte jen dvakrát do roka a to jen pokud zavítáte do do Kácova po cestě na dálnici D1, nebo si zajdete na pivko do jejich značkové hospody v Praze. Vyvážená chuť suších tónů s kudrlinkovou kyselostí na konci tohoto speciálu rozhodně stojí za malý výlet.

Herold 13; tmavá mi byla představena při velice zvláštní situaci. Zaposlouchán do degustačního hodnocení pana Jacksona, guru pivní žurnalistiky, který před třemi roky na pozvání velkého pivovaru přijel do Prahy degustovat česká piva, jsem náhle zkoprněl úžasem. První setkání s tímto pivem a hned láska na první pohled. A jak takovéto pivo chutná? Karamelová až příjemně pražená vůně velice dobře souzní se sušší, karamelovou chutí s lehce nakyslými ovocnými tóny. Balzám na duši i tělo. Černé pivo z prťavého pivovaru se světovými parametry. Jediná nevýhoda tohoto objektu zájmu každého pivního labužníka je jako u Kácovské 13°jeho nedostupnost. K zakoupení budete muset opět vynaložit větší úsilí.

Na závěr trochu povzbudivých slov pro ty, kteří si rádi dopřávají dobrého piva. Kvasnicový speciál 13°s přísadou jemných kvasnic z pivovaru Bernard v Humpolci a 13°Black drak z nabídky pivovaru Starobrno seženete opravdu v každém super- a hypermarketu. Nechám tedy na vás, abyste sami poodhalili roušku tajemství magických černých 13°. Všechna piva zde uvedená mají ambice změnit váš pohled na neprávem opovrhovaný a zatracovaný svět černých piv. Tak si sedněte, uvolněte se a nechte se překvapit. Jaro si zřejmě dá na chvíli přestávku, času máte habaděj.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání