úvod
homepage

Restaurační minipivovary v Ho Chi Minhově městě II. vytisknout článek

Přidáno: 16. března 2005  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 5669x

Dnes přinášíme pokračování povídání o minipivovarech ve vietnamském hlavním městě.



Lion

Adresa : , District 1 HCMC
Základní údaje
Rok vzniku : 2002
Počet míst : 700 ve dvou podlažích + 700 v dalších dvou patrech pro akce
Kapacita pivovaru : cca 2 000 hl ročně
Země původu pivovaru : Německo
Pivo : cca 12 % světlé, tmavé, cena 1,60 USD / 0,5 l /světlé/

Tento minipivovar je postaven v samém centru města v hotelu Caravel, blízko řeky Saigon. Hlavní prostor restaurace je velmi rozlehlý a trochu připomíná nádražní halu. Velikost prostoru také bohužel snižuje útulnost, člověk si zde připadá trochu ztracený. Restaurace je zařízena v bavorském stylu s vlajkami pivovaru Warsteiner. V čele na podiu je varna, vedle varny stojí tři výčepní tanky s měděným pláštěm. Zajímavostí je sklad sladu v patře nad pivovarem, takže návštěvníci mohou vidět z restaurace pytle se sladem. Přes sklo si můžeme si prohlédnout prakticky celý pivovar. I přes veškerou snazu architektů se varna pivovaru se v prostoru trochu ztrácí.

Pivo zde vaří německý sládek, který zde žije celé dva roky. Klobouk dolů, vydržet v horkém a dusném HCMC tak dlouho a přitom ještě občas fyzicky pracovat to je slušný výkon. Při našem rozhovoru jsem se ho ptal, jak vlastně tráví volný čas. Většinou v klimatizovaném pokoji sledováním televize nebo šlapáním na rotopedu. Jen jednou se vypravil k moři, lehl si pod slunečník, dal si pár piv a usnul. Bohužel mu ruka vypadla ze stínu na sluníčko skončil s popáleninami v nemocnici. Tady vidíte, jaká nebezpečí také číhají na "pivní velvyslance" v cizích krajích.

Nabízené pivo je slušné, bez nežádoucích chutí a vůní, ovšem také ničím zvláštním nezaujme. Je to prostě průměrné pivo se známkou 4. Tmavé je lepší. Zajímavostí tohoto roku bylo pořádání prvního Oktoberfestu. Za vstupné 20 USD mohl návštěvník konzumovat pivo a občerstvení dle vlastní libosti a dispozic. Akce se setkala s úspěchem a určitě se bude příští rok na začátku října opakovat. V jídelním lístku je možno najít celou řadu německých specialit, velká je nabídka klobás, nechybí pečené koleno. Vietnamská kuchyně je klasická, ryby, mořské plody.


Nguyen Du Brauhof

Adresa : 98 Nguyen Du street , District 1 HCMC
Základní údaje
Rok vzniku : 2003
Počet míst : 100
Kapacita pivovaru : cca hl ročně
Země původu pivovaru : Vietnam
Pivo : cca 12 % světlé, tmavé, cena 1,28 USD / 0,5 l /světlé/

Historie minipivovaru je trochu podobná Hoavien, s tím rozdílem, že autorem a majitelem je Vietnamec, který žil v Německu. Po svém návratu domů si sám navrhl zařízení, nechal ho ve Vietnamu vyrobit a vybudoval v rodinném domku menší restauraci s pivovarem. Bohužel je na tomto konceptu příliš vidět snaha šetřit za každou cenu. Minipivovar je včetně varny celý z nerezu, umístěný za restaurací, takže jen přes výčep je možno vidět stáčecí tanky. Majitel se tímto připravil o to nejdůležitější, atraktivitu pro návštěvníka. Kvalita zařízení minipivovaru je velmi dobrá a potvrzuje to, co u nás dobře známe - Vietnamci jsou mistři v kopírování. Dokáží udělat cokoliv a bohužel pro nás také mnohem levněji. Interiér restaurace zaujme pouze výčepem s velkým mosazným orlem. Jinak působí trochu nedokončeným dojmem. Pivo se zde vyrábí rovněž světlé i tmavé, kvalita obou je průměrná 4 - 5. Jídelní lístek nabízí bohatý sortiment bavorské a italské kuchyně. Můžeme zde ochutnat špagety, lazagnu, koleno, klobásy. Doporučil bych však nabízené sýry, které jsou opravdu dobré.

Hoavien Dien Anh Brauhaus

Adresa : 182 - 186 Nguyen Van Troi, Ward 2 , District Than Binh HCMC
Základní údaje
Rok vzniku : 2003
Počet míst : 200
Kapacita pivovaru : cca 1 800 hl ročně
Země původu pivovaru : Maďarsko
Pivo : cca 12 % světlé, tmavé, cena 1,22 USD / 0,5 l /světlé/

Hezký podnik, který potvrzuje inspirativní úlohu minipivovaru Hoavien. Zde bohužel inspirativní až moc. Jestliže si v názvu vynecháte dvě prostřední slova, dostanete stejný název. Je to škoda, protože zrovna tento minipivovar to podle mého názoru nemá zapotřebí. Vaří pivo, které nese název Big Man Beer a klidně se takto mohl jmenovat celý podnik. Název vznikl jako výraz úcty k prvnímu sládkovi. Byl to Němec a pro Vietnamce obr s váhou asi 130 kg. Jeho podobiznu můžeme najít i na logu pivovaru.

Interiér restaurace je řešen vkusně a ladí s pivovarem. Zajímavostí je malý model varny, sloužící jako výčep piva na různých akcích. Artefakty interiéru jsou zaměřeny na německé pivovary, opět především na Warsteiner. Pivovar je řešen poněkud netradičním způsobem. V interiéru restaurace jsou umístěny dvě nádoby s měděným pláštěm, ovšem jedna z nich slouží jako rmutomladinová a druhá jako zásobník horké vody. Scezovací káď je nerezová a je umístěna v prostoru pivovaru. Také varní postup je od našeho odlišný, vaří se 2 x po 8 hl. Pivo je vcelku slušné, světlé na 4, tmavé 3, zajímavostí je prodej originálního Warsteineru v pětilitrových soudcích za cenu 32 USD. Nevím jak Vietnamci , ale já bych 800 Kč za tento mok nedal. Kuchyň víceméně nabízí stejný sortiment jako ostatní minipivovary, klobásy, koleno a vietnamskou kuchyni. Celkově na mě tento podnik působil příznivým dojmem a příště ho určitě zase navštívím.


Bohemia

Adresa : 66 Nguyen Van Dau, P6, District Phu Nhuan HCMC
Základní údaje
Rok vzniku : 2004
Počet míst : 200
Kapacita pivovaru : neurčena
Země původu pivovaru : Česká republika
Pivo : cca 12 % světlé /polotmavé/, tmavé, cena 1,03 USD / 0,5 l /světlé/

Poslední a nejnovější minipivovar byl postaven a otevřen v letošním roce. Velmi pěkně je řešen vstup a čelní zeď podniku. Na interiéru je také vidět snaha kopírovat některé prvky restaurace Hoavien /dřevěný podhled/ a přes snahu majitelů není dosud interiér zcela dokončen. Je třeba ho doplnit plakáty, cedulemi, obrazy. Potom zde bude příjemněji a host bude mít si co prohlížet.

Varna minipivovaru je oddělena za sklem a tvoří ji pouze jedna nádoba, protože zařízení vyrábí pivo z koncentrátu. Bohužel se mi nepodařilo přesvědčit vedoucího, aby mi pivovar ukázal. V mém případě mi to tak nevadilo, protože tento typ pivovarů znám, ale ve vztahu k hostovi je to zcela zásadní chyba. Okamžitě to navodí pocit, že asi není co ukazovat nebo že před návštěvníkem něco tají. V konečném důsledku se to obrací proti podniku samotnému, protože peníze investované do zařízení mu nepřinesou očekávaný efekt. Zde musím i trochu kritizovat českého dodavatele pivovaru, který Vietnamcům nezdůraznil, o čem je celá filosofie restauračních minipivovarů. Dobré pivo ještě zdaleka neznamená, že bude minipivovar úspěšný. Pokud se týká piva, nabízí se světlé a tmavé. Světlé je ve skutečnosti polotmavé a jeho kvalita je dobrá /3/. Tmavé pivo neměli.

Na jídle je poznat, že je restaurace otevřena teprve nedávno, ochutnal jsem guláš, který ovšem neměl s naším českým nic společného, pečené /nebo spíše nedopečené/ kuře a řízek. Řízek byl dobrý. Příští rok návštěvu tohoto minipivovaru zopakuji a přeji majitelům, aby se jim podařilo prosadit.


Na závěr bych se chtěl podělit ještě o několik zážitků z vietnamských restaurací. První pozitivní dojem získá návštěvník již u vchodu, kde ho pohledná uvaděčka nebo uvaděčky /podle velikosti podniku/ pozdraví a pomůže mu vyhledat místo. Jako první po usednutí dostane host malý ubrousek, v lepších podnicích i chlazený, aby si mohl otřít většinou zpocené čelo a ruce. Teprve potom se můžete začít věnovat studiu jídelního lístku. Hodně podniků má i anglické verze jídelníčků. Pokud se týká jídel mohu doporučit hlavně ryby, které jsou vynikající. Zásadně ovšem před jídlem a radši vůbec nenavštěvujte kuchyně. Jediný, komu bych tuto exkurzi doporučil by byli naši hygienici, snad by potom naše restaurace posuzovaly shovívavěji.


Z kulinářských kuriozit jsem měl možnost se zúčastnit dikobrazí hostiny. Na objednání si vyberete živého dikobraza a po cca 60 minutách ho máte postupně na stole, od dikobrazí polévky přes maso smažené, pečené, po něco na způsob guláše. Maso samotné je chutné, ovšem na jeho přípravě by se dalo mnohé vylepšit. Rychlost přípravy zde byla na úkor kvality.

Asi největším zážitkem však byla návštěva největší lidové restaurace v HCMC, podniku s názvem Pacifik. Název je odvozen od piva, které se zde čepuje. Vyrábí ho malý pivovar nedaleko HCMC. Celá restaurace je umístěna ve dvou patrech, je rozdělena na 4 části po 500 místech, což celkem znamená pro nás neuvěřitelných 2000 míst. V době naší návštěvy asi v 9 hodin večer, kdy už končí návštěvní špička /každý spořádaný Vietnamec musí být do 21 hodin doma/ bylo v restauraci cca 1000 hostů. Každý večer se zde vypije 12 hektolitrů piva, které je za vskutku lidovou cenu 10 Kč/0,5 l. Velice jednoduše jsou řešeny výčepy. V každé ze čtyřech částí jsou dva přenosné výčepy s chlazením, u nich sedí výčepní a točí a točí… Kvalita piva je průměrná, vypil jsem 4 piva bez vedlejších účinků i pozitivních emocí.


Téměř každá restaurace v HCMC je vybavena velkoplošnou projekcí, protože Vietnamci jsou velcí fanoušci fotbalu. Některé zápasy ligy mistrů jsem viděl i třikrát. V restauraci a minipivovaru Hoavien se navíc promítají i filmy o České republice, takže se Vám ani nebude stýskat.

Milovníka piva navíc určitě potěší pohled na Vietnamce, kteří pijí pivo rádi a na naše poměry i hodně rychle. Zřejmě je to rychlost vynucená podnebím, protože teplé pivo není to pravé.

Proto Čůk Sůk Chóe /Na zdraví/

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 24.05.2016 14:00 Komentovat
Hezký článek bedulinka2524.05.2016 14:00
Moc hezké počtení, díky :-) Vždy mě zajímalo, jak je zajištěné přenosné chlazení...
Krasne cteni. NGUYEN MANH CUONG02.01.2006 22:49
Velmi obdivuji autora tohoto clanku. Krasne cteni! Dekuji.
Vyhledávání