úvod
homepage

Čeští pivovarníci zvolili nejlepší piva – pohár zůstal doma v Brně vytisknout článek

Přidáno: 2. března 2005  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,13 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5946x

Večer 1. března pivovarníci vyhlásili výsledky degustační souteže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2005. Jedná se o vůbec nejprestižnější tuzemské degustační ocenění, které může pivo vyrobené v České republice dostat.

Výsledky byly slavnostně vyhlášeny na Kontaktním galavečeru pivovarníků a sladovníků, který se uskutečnil v Kongresovém centru brněnského hotelu Voroněž.

Třináctého ročníku odborné degustační soutěže se letos zúčastnilo 23 pivovarů z celé České republiky. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – světlá výčepní piva (8-10°) a světlé ležáky (11-12°). V kategorii světlých výčepních piv se utkalo 18 pivních značek a v kategorii světlých ležáků 22 pivních značek. Celkem se tedy o nejprestižnější ocenění ucházelo o šest značek méně než loňský rok.

Celá soutěž probíhala dvoukolově a výsledky obou kol se sčítaly. První kolo odborných degustací proběhlo v listopadu loňského roku. Druhé kolo se uskutečnilo letos v únoru.

Degustátoři hodnotili vzorky piva anonymně a pod dohledem notáře. Piva posuzovali podle chuti, plnosti, vůně, hořkosti nebo řízu a podle dalších chuťových vlastností. Subjektivní dojem byl doplněn objektivním laboratorním rozborem ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, který je odborným garantem celé soutěže.

Verdikt je následující:

Kategorie světlých výčepních piv

1. místo – Braník (Pivovary Staropramen)

2. místo – Velkopopovický kozel (Plzeňský Prazdroj – Pivovar Velké Popovice)

3. místo – Ostravar Originál (Pivovary Staropramen)

Kategorie světlých ležáků

1. místo – Starobrno Medium (Starobrno)

2. místo – Staropramen ležák (Pivovary Staropramen)

3. místo – Radegast Premium

Certifikáty kvality za vyrovnanou kvalitu obdržely -

Březňák světlý ležák (Drinks Union – pivovar Velké Březno) -

Džbán 11 světlá (Pivovar Vyškov) -

Primátor Premium (Pivovar Náchod) -

Velkopopovický kozel Premium (Plzeňský Prazdroj – pivovar Velké Popovice) -

Radegast světlé výčepní (Plzeňský Prazdroj – pivovar Radegast) -

Starobrno Tradiční (Starobrno) -

Krušovice Mušketýr světlé výčepní (Královský pivovar Krušovice)

Certifikát kvality získávají piva, která v obou částech soutěže dosáhla mimořádných výsledků.

„Pivovary, které se přihlásily do degustační soutěže, představují výrobu zhruba 10,5 miliónu hektolitrů piva, což je většina tuzemské výroby,“ říká ing. Antonín Kratochvíle z pivovarnické skupiny Drinks Union, který byl odborným poradcem soutěže.

Na Kontaktním galavečeru pivovarníků a sladovníků byly vyhlášeny i výsledky devátého ročníku odborné soutěže Král výčepních České republiky – Pivex 2005. Soutěže o nejlepší natočení pěkného piva se zúčastnilo přes 80 soutěžících z celé České republiky. První místo obsadil a králem českých výčepních pro rok 2005 byl korunován Richard Kučera z Integrované střední školy v Rakovníku. Mimochodem, Richard Kučera byl v minulosti již i Princem výčepních ČR. Nyní byl korunován králem.

V neposlední řadě byly večer vyhlášeny i výsledky šestého ročníku soutěže o „pěkné mediální pivo“ – Výčepní šotek ČR 2005. V této soutěži se mezi sebou utkali novináři a pracovníci médií o tom, kdo z nich umí natočit nejhezčí pivo. Vítězem se stal Jiří Sláma z Brno Magazínu. Další pohár tak zůstal doma v Brně.

Výčepního šotka předávala mezi jinými i Jana Bobošíková, poslankyně Evropského parlamentu. „Ještě jako novinářka jsem už dvakrát výčepního šotka získala a nyní jsem velice ráda, že ho můžu zase předat dál“, odpověděla na otázku, jaký je její vztah k pivu.

Zlatý pohár Pivex - Pivo 2005 a všechny ostatní „pivní soutěže“, jejichž výsledky byly dnes slavnostně vyhlášeny, jsou součástí doprovodného programu Mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování G+H, který probíhá v Brně ve dnech 1. až 3. března 2005.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání