úvod
homepage

EU a (nejen) české pivo vytisknout článek

Přidáno: 16. února 2005  •  Autor: Petr Pavlas
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,37 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 5830x

V pátek 11.2.05 věnovaly Hospodářské noviny tématu České pi

Vyšlo najevo, že EU chce vytvořit jakousi komisi, která pivovarníkům nařídí, kolik smějí spotřebovat energie na hektolitr piva a překročení sankcionovat. Výroba poctivého českého ležáku v malém pivovaru však je asi jedenapůlkrát energeticky náročnější než výroba eurobřečky v nadnárodním gigantu. Každého nejspíš napadne, od koho takováto iniciativa asi vychází. Velkovýrobcům nemůže být po chuti existence poctivých tradičních pivovarníků, s jejichž pivy může každý porovnat „kvalitu“ globálních značek.

Registrace zeměpisného označení „české pivo“prý má naše výrobce ochránit. To se však nemusí zcela podařit ani v případě, že ji EU schválí. Návrh totiž poměrně jasně vymezuje způsob vaření, nevylučuje však jednoznačně další postup. Dvoufázové kvašení není nutnou podmínkou, nýbrž „proces je obvykle oddělen“. Dosycování CO2 ani ředění vodou není zakázáno, a tak se lze obávat, že by v rámci povinných energetických úspor mohly tyto „pivokazné“ postupy být naopak vyžadovány.

Další otazníky souvisí s mapou Českého piva. Krom pozoruhodného původního opomenutí Ústí nad Labem a snad nejpoctivějšího pivovaru Chodovar mně připadá nespravedlivé i vynechání dalších oblastí. Pokud by se totiž někdo v budoucnu rozhodl obnovit provoz pivovaru v Železné Rudě, Nové Bystřici či Rumburku, nemohl by toto označení používat (a možná ani vařit klasickou technologií !!!). Oblast prý nesmí kopírovat státní hranici ! Nebylo by tedy lepší projevit trochu velkorysosti a naopak hranici překročit v oblastech přesahu českého osídlení, tj. v oblasti Kladska a Vitorazska ?

Postupy EU vyvolávají obecnější otázky. Pokud je zapotřebí tlačit výrobce a občany EU obecně k úsporám energie, existuje přece jednoduchý a s demokratickými zvyklostmi slučitelný nástroj. Je jím spotřební daň uplatňovaná zatím kupř. u ropných produktů. Namísto toho se má předepisovat či zakazovat ? Zdá se, že EU skutečně je pokračovatelem josefinského sociálně-inženýrského přístupu a chce podobně jako zmíněný panovník (syn zednáře Františka Lotrinského) nařizovat svým poddaným, CO mají KDY a JAK dělat. Josef II. byl množstvím svých dekretů (až několik denně!) směšný a tehdy naštěstí nemohl většinu svých nesmyslných nařízení prosadit. Dnešní situace bohužel umožňuje leccos. Bylo by asi zajímavé vědět jak silný je vliv zednářských lóží v EU, to však už přesahuje mou dnešní úvahu.

V každém případě bude dobré vývoj okolo Českého piva sledovat, může to být vodítko i k celkovému dalšímu směřování EU. Doufejme, že se situace vyjasní ještě před referendem o Evropské ústavní smlouvě.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 17.02.2005 13:40 Komentovat
nutná obrana míra šmíra17.02.2005 13:40
Pokud zlobbovaní ,bruselští, byrokraté (doufám, že vinař Železný, kulatý Remek a dravá...
uklidneme se Vit Horak17.02.2005 00:21
Nemyslim, ze je potreba propukat v paniku. Z tohoto clanku je jasne, ze zminene pohromy jsou jen...
Čechy nejsou pupkem pivního světa Vydra16.02.2005 15:27
Články na tomto webu čtu s chutí, ale diskuse zde začíná být poněkud stereotypní a co...
FUJ! Tchoř16.02.2005 08:44
Prohlížeje relativně seriózní list Hospodářské noviny, nezbývá mi než nevěřícně...
EU Tomáš Erlich16.02.2005 07:52
Důvodů proč nevstupovat do EU bylo milion. Po případném schválení Evropské ústavy jich...
Vyhledávání