úvod
homepage

Pivní Valentýn vytisknout článek

Přidáno: 14. února 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 6288x

Mnohými vysmívaný Mezinárodní den žen, který začátkem března oslavoval něžné pohlaví, a který byl v dobách vlády jedné strany mohutně zapíjen pohlavím silnějším, byl během několika málo let vystřídán svátkem západní provenience.

Někdy až kýčovitá srdíčka a roztodivná přání, vše možné od spodního prádla až po výměnné kryty mobilních telefonů, to vše ve jménu svatého Valentýna, pořádně provětrá naše peněženky a namastí kapsy obchodníků s falešnou představou lásky. Kdo však chce být originální, má jedinečnou příležitost zabodovat. Rada je jednoduchá. Darujte pivo.

A protože se budete vymlouvat na Valentýna a jeho sladkobolně srdeční image, nejlépe uděláte, pokud zvolíte pivo ochucené. Vzhledem k omezené nabídce našeho pivního trhu, máte v podstatě jen dvě volby. Buď vyrazte se svojí drahou polovičkou na výlet za krásami českých luhů a hájů a jaksi mimoděk navštivte některý z našich mála restauračních pivovarů, které našly tu odvahu, aby do své nabídky zahrnuly i piva ochucená. Anebo zamiřte do některého z hyper- či supermarketů a zakupte pivo zahraniční. Zde je nabídka ještě omezenější, a v podstatě se vymezuje jen na belgický speciál rodiny piv lambic kriek. Jeho jediným zástupcem na je značka Belle-Vue.

Pokud se tedy vydáte na cesty po koutech naší vlasti, musíte pečlivě plánovat. Pražáci mají situaci ulehčenou v tom, že jim stačí zajet do Ječné ulice a navštívit Pivovarský dům. Ten má v nabídce hned dvě ovocně ochucená piva. První, které je kombinací světlého piva plzeňského typu jako základu a višňové tresti je horší volbou než to druhé, kde se jedná o báječné souznění banánové esence a pšeničného piva coby základu. Je to dobrota, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Ani obyvatelstvo dalších velkých měst to nemá k ochuceným pivům daleko. Z Plzně je to do Dobřan, kde na náměstí najdete restaurační pivovar Modrá Hvězda, co by kamenem dohodil. Zde vám rádi natočí báječný polotmavý višňový ležák 12°. V ceně 15 za půllitr je to láce. Také Brňáci to nemají dalekodo nově otevřené restaurace u Richarda, kterou najdete v předměstské části Brně-Žebětíně . Jejich polotmavá višňová desítka je dobrým vzorkem ochuceného piva. Z dalších lze pak jmenovat Vrchlabí a brewpub Pivovarská bašta s Krkonošským medvědem s příchutí višní, brewpub Excelent v Rýmařově, kde ochutnáte malinový speciál - polotmavý filtrovaný ležák. Tito zástupci ochucených piv dozajista uspokojí nejednoho pivního fajnšmekra.

Pro ty, kteří dávají přednost dovozovému, ale za to opravdu ovocnému pivu (pivo, kde probíhá ovocné kvašení), nelze než doporučit belgický speciál Belle-Vue. Je to zástupce piv spontánně kvašených. Za základ se vezme pivo, které zraje v sudu po dobu šesti měsíců, přidá se 20 kg višní na hektolitr piva a po osmi měsících se "odpeckuje". Vzhledem k tomu, že lambik je pivo značně kyselé a přidáním višní se kyselost zvýší, pivo kriek se lehce doslazuje. Získáte tím osvěžující pivo, které jak vůní, barvou a chutí příjemně překvapí.

A aby to překvapení bylo úplné, můžete osobu svého srdce pozvat do restaurace Potrefená husy, kde tato piva společně s ostatními belgickými pivy z nabídky Staropramenu nabízejí. Nebo ještě lépe je zajít do belgické restaurace Les Moules v Pařížské ulici v Praze, kde vás sice večeře přijde dráž, ale za to budete mít zážitek z belgické pivní kultury, jaký se u nás jinde ani nedá zažít.

Když se to tak vezme, ona ta oslava Valentýna může být i celkem zajímavá a zábavná. Jen se musí člověk trochu odvázat a zaexperimentovat. Výsledek stojí rozhodně za to.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 09.05.2005 06:59 Komentovat
Banánové pivo Tomáš Semrád09.05.2005 06:59
Taky mohu potvrdit, že banánové pivo v podání Pivovarského domu v Ječné fakt nemá chybu....
Proti ochuceným pivům nic nemám Standa19.02.2005 23:54
Nemyslím si, že by ochucování piva bylo nějakým podrazem. Ochucená piva jsou tu pro...
Beerberry Roman Holoubek15.02.2005 11:21
Jak mám rád Janáčkovská piva, tak jediné k čemu mám u nich výhrady jsou právě ona...
Janacek a BeerBErry honza15.02.2005 09:08
Vcera pri degustaci nejsilnejsich ceskych piv jsem si pri popijeni JAnacka uvedomil, ze jsem...
Ochucena piva a tradice Honza15.02.2005 09:03
Je pravda, ze u nas ochucena piva nemaji zrovna tradicni zastoupeni. Nicmene pokud byste zil...
Ochucená piva...? Martin Borský14.02.2005 22:03
Mám rád poctivé pivo a všechno, co se kolem piva točí. Divím se ale všem, kdo své...
Ochucena piva v Pivovarskem dome Honza14.02.2005 15:47
Kavove pivo porad maji. Jen me visnove a bananove psenicne pivo prislo chutove zajimavejsi. Ted...
Pivovarský dům Zdenek14.02.2005 01:36
Mívali tam také kávové pivo, to už nemají?
Vyhledávání