úvod
homepage

Postřehy z pivních slavností v Táboře vytisknout článek

Přidáno: 3. února 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 37 počet zobrazení Zobrazeno: 5160x

Skončily XV. reprezentační pivní slavnosti v Táboře, kde měl svůj stánek i Svět piva. Přináším několik postřehů z pohledu týmu za pípou. DOPLNĚNO A AKTUALIZOVÁNO

- Návštěvnost se zdá být velmi slušná, selekce obecenstva pomocí vstupného je správný krok.

- Nemáme moc času sledovat dění na pódiu, ale vypadá to,že se lidé dobře baví. Nechybí tradiční soutěže v držení tupláku, pití piva na čas a přehlídka hypertrofovaných břich. Výkony kapely jsou pozoruhodné, má zvrhlá slabost pro svérázná provedení osvědčených hitů byla zcela uspokojena. K dokonalosti scházel snad už jen Mumuland...

- Stánků s pivem pro veřejnost je méně, než bylo slibováno v oficiálních materiálech. Nám to příliš nevadí, aspoň nemáme tolik konkurence. I tak je ale nabídka piv velmi slušná. Lidé chodí od stánku ke stánku a ochutnávají. Akce je proto podle mě skutečně dobrou propagací pivní pestrosti v Čechách. Ne všichni ale stojí o nějaké experimentování, jsou k vidění i jedinci s třetinkovým lahvovým Prazdrojem.

- Hodně lidí sem ale naopak experimentovat přišlo. Soudě podle požadavků u našeho stánku, měla většina zájem o co možná největší “exotiku”. První den byl proto u našich zákazníků jednoznačným bestsellerem australský ležák Foster´s. Dalším velkým lákadlem byl 24% tmavý Primátor double. Taky jsem ochutnal a byl jsem příjemně překvapen. V točené podobě je při své síle až nečekaně pitelný... Třetím velkým lákadlem je kvasnicové svrchně kvašené žitné pivo Schremser Roggen Bier z rakouského Schremsu. Je to opravdu znamenitá specialita, s chutí přirovnatelnou k pivu pšeničnému. Náš stánek díky němu získal i několik „štamgastů“. I když byly reakce obecenstva většinou pozitivní, ne každému podobné pivo vyhovuje. Objevily se i rozpaky z ovocné vůně (inu, svrchní kvašení...) a asi dvě zmínky o nepitelnosti. Vzhledem k tomu, že městečko Schrems, kde se tato specialita vaří, leží nedaleko našich hranic (kousek od Gmündu), plánujeme v dohledné době návštěvu tohoto pivovaru.



- Zájem byl samozřejmě i o české ležáky. Mnoho lidí bylo například překvapeno existencí něčeho takového, jako je pivovar Kácov. Následovalo většinou i překvapení výbornou chutí piva. Jiný host zas po ochutnání několika svijanských dvanáctek odcházel pevně odhodlaný pořídit si toto pivo do své hospody.

- Dosud (1. a 2.2.) jsme kromě zmiňovaných zahraničních piv točili 12% Bakaláře, 12% Kácov, Krakonoše 10% tm. a 12% sv., 12% Svijany a Primátora 16% sv. a 24% tm.



- Na námi nabízená piva zatím drtivě převládají kladné ohlasy. Poměr těch extrémně kladných a záporných reakcí (“nic lepšího jsem nepil” vs. “to se nedá pít”) je zatím přibližně 4:1. Naši zákazníci jsou vetšinou příjemní, o pivo jeví zájem a rádi si nechají poradit. Arogantních ožralých hovad je naštěstí zanedbatelné minimum.

-Postřehy a poznatky z dalších dnů budou doplňovány.

===================================

Postřehy z dalších dnů:

- Ve čtvrtek byl největší zájem o vratislavického Červeného krále. Zvědavci byli jako vosy přitahováni jeho malinově červenou barvou a růžovou pěnou.

- Někteří (zdůrazňuji slovo někteří) sběratelé pivního skla jsou až otravní. Těžko se jim vysvětluje, že jsme především stánek s pivem, ne se sklem. Podle nich jsme prostě povinni natočit jim pivo do požadovaného skla (a pokud možno jen jeden "šnyt" do půllitru). Za sklo si přece zaplatí "zálohu" celých 30 Kč...

Podle mě by byla dobrou inovací pro příští rok jedna pivní sklenice v ceně vstupného. Odpadlo by v některých případech pro obě strany nedůstojné hraní si "na zálohy". Nepochybuji, že by si i tak pivovary přivezly nějaké své vlastní sklo a byli by uspokojeni i sběratelé.



Vůbec nejžádanější pivní sklo byla třetinka na žitné pivo. Řekl bych, že je velmi pěkná a není divu, že nezbyla ani jedna.

- Něco mi říká, že ten, kdo ukradl vystavený "Pivovarský kalendář 2005", bude jeho obsahem spíš zklamán.

- Na čepu se ve čtvrtek a pátek vystřídala tato piva: Harrach (Velké Meziříčí) sv.a tm. 12% a polotmavá 14%, Janáček Patriot, Konrad sv. 11%,14% a Červený král, kvasnicový Opat, Rohozec 12%, Rychtář 15%.

- Pokud jsem dobře počítal, nabídli jsme návštěvníkům během 4 dnů 19 druhů piva. Až na drobné výhrady (ne každému vyhovuje všechno) chutnala obecenstvu všechna čepovaná piva. I proto si dovolím považovat premiérové působení stánku Světa piva na táborských pivních slavnostech za přínosné a ze svého pohledu i podařené.

Výsledky degustační soutěže o Českou pivní pečeť najdete zde a zde.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 07.02.2005 22:54 Komentovat
jen tak dál Martin Borský07.02.2005 22:54
Jen jsem si přečetl tenhle článek, už se mi začaly zbíhat sliny. Škoda, že jsem se...
Foster´s Jiří Kaňa07.02.2005 11:50
Samozřejmě licence, z U.K.
Foster´s ? Borowiec07.02.2005 11:44
Byl to originál nebo licence. Anglie ? Francie ?
Slavnosti Granánický07.02.2005 09:00
V pátek jsem se i já na pozvání kámoše zúčastnil pivních slavností. Díky indiciím...
TÁBOR Kovar03.02.2005 14:02
Perfektní článek, který se čte jedním hltem. Je to skoro jako reportáž z nějakého...
Vyhledávání