úvod
homepage

Ohlédnutí za r. 2004 - Pivní událost roku 2004 vytisknout článek

Přidáno: 2. února 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 23 počet zobrazení Zobrazeno: 4356x

Jaký byl rok 2004 z pohledu pivaře? Zeptali jsme se několika našich stálých přispěvatelů, co považují za pivní událost roku 2004. Shoda panovala hned v několika bodech: obnovení vaření piva v Rakovníku, vznik několika minipivovarů a tisková konference CAM

Z níže pblikovaných názorů je zřejmé, že na hlavních kladně přijímaných událostech se autoři shodují, i když každý má své priority trochu někde jinde. Větší rozptyl najdeme v událostech hodnocených záporně. Přinášíme vám názory našich přispěvatelů členěné tak, jak jsme je obdrželi, jen místy mírně zkrácené.

PIVNÍ UDÁLOST ROKU 2004 – KLADNÉ

1.Obnovení rakovnického pivovaru!!!!

Komentář: Jednoznačně považuji za největší událost roku obnovení Bakaláře.

2.Zahájení výroby několika minipivovarů

Restaurace U Zastávky v Dolním Sklenově v Hukvaldech - Hukvaldský ležák

Minipivovar Kopřivnice - Jiří Vaněk starší, Jiří Vaněk mladší - Lašský vulkán

Minipivovar Velké Meziříčí - Lubomír Jurek - zatím bez názvu

Minipivovar Oslavany - Templář

U Bulovky Richter Pub - Pub Premium

Minipivovar U Richarda - Petr Kobzík - Richard 12°

Komentář: I vznik minipivovarů je velkou pivní událostí a tím obohacení české pivní scény!!!

3. Absolutní nadvláda pivovaru Janáček v pivních soutěžích 2004.

Komentář: Toto dokazuje kvalitu piva vyráběných v malých pivovarech!

4.Proniknutí pivovaru Nymburk se značkou Golden Bohemia do Austrálie. To samé u Rebela.

5.Vznik pivní monarchie.

6.Černý Budvar.

7. Pivo se stále více stáčí do sudů, pije se častěji v hospodách. Domácí pivovary stáčejí svou produkci rostoucí měrou do sudů, protože lidé stále více piva vypijí v restauracích. Naproti tomu méně pěnivého moku míří do skleněných lahví.

PIVNÍ UDÁLOST ROKU 2004 – NEUTRÁLNÍ

1.Vstup pivovaru Svijany do pivovaru Malý Rohozec.

Komentář: Pivo z pivovaru Malý Rohozec považuji za jedno z nejlepších v ČR a rozhodně stojí tuto značku zachovat i s klasickým způsobem vaření piva.

2.Prodej pivovaru Strakonice městu.

Komentář: Prodej státního pivovaru městu Strakonice je zárukou, že se nový majitel bude mít zájem o zachování vaření piva ve Strakonicích.

3.Pivovar Podkováň má nového majitele. Pivovar Podkováň na Mladoboleslavsku, který loni skončil v konkursu, koupila společnost Lora Viktoria.

4.Pivovar Benešov změnil majitele. Stala se jím firma Triocar 3 Š, která odkoupila 90procentní podíl a.s. JNC a desetiprocentní podíl Libora Hubáčka.

PIVNÍ OSTUDA ROKU 2004

1.Reakce pana Veselého na varování o stavu českého pivovarnictví a jeho neschopnost komunikovat s naší pivní veřejností.

Komentář: Z reakce jsem nabyl dojmu, že od pana Veselého nemůžeme čekat záruky k zajištění ochrany před zaváděním ekonomicky příznivějších způsobů výroby piva na úkor poctivému vaření piva s dodržováním klasických technologických postupů.

2.Náznaky prosazování Zlatopramenu na úkor regionálních značek DU.

Komentář: Sice to jsou neoficiální zprávy, ale jsou. Například jeden obchodník z Kutné Hory na toto téma reagoval naprosto jednoznačně. Cituji „Ano snaží! A hodně!“ A v jedné Čáslavské restauraci díky neschopnosti prodejců Drinks Union radši přešli na jinou značku piva.

3.Prazdroj nezíská slevu na dani. Plzeňský Prazdroj nemůže počítat s tím, že by mu stát povolil investiční pobídku formou slevy na dani z příjmů. O tu pivovar žádal Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR s tím, že rozšiřuje a modernizuje stávající výrobní kapacity. Investiční pobídku v závěru dubna zamítl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Svůj zamítavý postoj vysvětlil antimonopolní úřad mimo jiné tím, že nárůstem výrobních kapacit až o 18,5 procenta nevzniknou žádná nová pracovní místa. V odůvodnění dále stojí, že Plzeňský Prazdroj má v současnosti na domácím trhu dominantní postavení, a je tedy už nyní zvýhodněn tím, že malé a střední pivovary nejsou schopné vyrobit běžné druhy piva za cenu srovnatelnou s velkými pivovary. "Ještě větší posílení pivovaru s dominantním postavením by nenapomohlo hospodářskému rozvoji v regionu. Naopak by vedlo k narušení tržního prostředí v rámci České republiky," uvedl včera tiskový odbor ÚOHS.

Komentář: Že jim není hanba!!!

4.Pivní reklamní hymna Gambrinus (Ble!!!).

Komentář: Na tuto stupiditu nemám komentáře!!!

Petr Sitař

K POZITIVNÍM PIVNÍM UDÁLOSTEM ROKU 2004 BYCH ZAŘADIL NÁSLEDUJÍCÍ:

1. Rozhodně vznik několika (tuším 9) minipivovarů. Co je na tom zvlášť cenné je, že se tak děje celoplošně. Nevím jenom jestli tento velmi milý pivní jev svědčí o tom, že by se začal náš pivní národ konečně kultivovat a nebo se jedná pouze o dočasné zkušební pokusy, jež mohou být po nějaké době "vystřízlivění" ukončeny. Osobně doufám i s výhledem, že se připravuje zahájení dalších v budoucnost varianty č. 1.

2. Samozřejmě ruku v ruce s předchozím považuji za velkou událost loňského roku to, že v žádném regionálním, atˇjiž malém či středním pivovaru, nebyla ukončena výroba. Navíc bylo po letech obnoveno vaření zlatavého nápoje v královském městě Rakovník.

3. Vyjádření Camry o kvalitě českého piva a jeho výrobních postupech. Na serveru Svět piva, který patří pivním fajnšmekrům se vytvořila velice bouřlivá a zajímavá diskuse a každý komu není osud poctivého českého piva, které dnes v drtivé většině vaří ti malí se k tomu mohl svobodně vyjádřit.

4. Ukončení nekonečných tahanic týkajících se změny vlastníka Strakonického pivovaru. Doufám, že teď už to bude strakonickým pěkně šlapat a já budu moci chodit u nás v Brně pořád na ten skvělý nefiltrovaný a filtrovaný Dudáček a hospůdek s tímto jihočeským pivem bude přibývat.

5. Rovněž bych k událostem loňska připojil i neustále se rozšířující pivní nabídku zajímavých speciálů i nových druhů piv, zejména z řad malých výrobců.

6. Mě osobně loni zaujala i bilboardová reklamní kampaň humpoleckého rodinného pivovaru Bernard "Svět se zbláznil, dej si Bernarda". Pro mě vtipné, zajímavé a t.č. upozorňující na aktuální události.

7. A snad i to, že pivovar Svijany dle vyjádření některých svých členů počítá se zachováním výroby v pivovaru Malý Rohozec, jehož se stal vlastníkem. Paní Bohdalová, udělejte pro to vše, co je ve Vašich silách...

A CO BYLO NEGATIVNÍ:

Vše co souvisí s agresivní politikou velkých pivovarů, s jejich rozpínavostí a snahou o likvidaci těch menších..Už je opravdu na čase, aby pánové z antimonopolního úřadu začali konat...A že to umí, dokázali např. v kauze obchodních řetězců Billa a Meinl či při kartelu některých čerpacích stanic.

A připojuji se k přání Romana Holoubka, abychom my, co se podílíme na projektu Svět piva z něho vytvořili něco co může připomínat hnutí Camra. Nebo se o to alespoň pokusili. Rozhodně se nedomnívám, že by to mohla být utopie. Záleží hlavně na nás.

Tomáš Semrád

CO MĚ POTĚŠILO :

obnovení vaření piva v Rakovníku

že přes veškerou masivní reklamu je stále dost lidí milujících opravdu dobré kvalitní pivo

rozhodně mě potěšily pivovarské slavnosti v Třeboni

pivovar Regent obecně za to, že podněty zákazníků neháží do koše

kniha Naše pivovary na starých pohlednicích

vánoční pivety na lahvích piva Krakonoš

A NAOPAK, CO MĚ NEPOTĚŠILO :

horší kvalita čepování piva v jižních Čechách, samý CO2

postupující vytlačování regionálních piv velkými giganty, a to i v mých oblíbených hospůdkách

Stanislav Jakoubek

Za pivní událost roku považuji obnovení výroby v Rakovníku. Vzhledem k tomu, že o zprovozneni povovaru se diskutovalo dva roky a naděje střídala beznaděj, jsem rád, že se Bakalář opět vaří.

Dále mne teší vznik malých pivovárků - právě loni to byly, alespoň tuším, Richter v Praze, Kopřivnice, Lipník n. Bečvou, Hukvaldy-Dolní Sklenov, Velké Meziříčí, U Richarda v Brně-Žebětíně, Frýdek-Místek a Zašová. Jen tak dál!

Třetí věc, kterou bych rád zmínil, je medializace diskuzí o kvalitě českého piva. I když kapitáni pivovarského průmyslu se vyjadřují ústy svých tiskových mluvčích zatím spíše v obecných frázích, doufám, že informovanost široké pivní veřejnosti trochu stoupne.

Michal Tomšovský

A jak to vidíte vy, milí čtenáři? Bylo snad něco opomenuto? Diskutovat můžete pod článkem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 07.02.2005 22:38 Komentovat
Souhlas Martin Borský07.02.2005 22:38
Ano, přátelé, vlastně jste (jsme) se shodli na všem základním - Rakovník, minipivovary a...
Kvalita jan stach07.02.2005 09:07
Úplně souhlasím s tímto článkem. Růzorodost nabídky, kvalitní regionální značky a...
Vyhledávání