úvod
homepage

Exkurze v pivovaru Regent vytisknout článek

Přidáno: 7. února 2005  •  Autor: Stanislav Jakoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,18 hodnotících Hodnotících: 28 počet zobrazení Zobrazeno: 5273x

V dnešní době nahrávající pivovarským gigantům je pro malé regionální
pivovary těžké zaujmout pivní veřejnost, která je stále více (a
bohužel úspěšně) ovlivňována masivní reklamou několika málo značek.

Za velmi pozitivní proto považuji, že pivovar Regent pořádá v rámci propagace i exkurze po pivovarském provozu. Jakožto vzorný pivař vyskytující se na dovolené na Třeboňsku jsem takové nabídce nemohl odolat. V návštěvě pivovaru je v podstatě jediný háček, bohužel docela podstatný. Jde o to na exkurzi se dostat.



Nejde jen tak přijít někam na vrátnici, říct :tak mě tady máte, jdu na exkurzi. Exkurze se koná jen při určitém minimálním počtu zájemců (teď si nejsem jistý, jestli je to 10 nebo 15) po předchozí telefonické domluvě.



Což jsou ovšem skutečnosti, které jsem se tehdy na www stránkách pivovaru Regent nedočetl (dnes už ale na jejich stránkách je). Proto mohu být rád, že mě před odjezdem osvítila jakási pivní prozřetelnost a napadlo mě si z jejich stránek opsat nějaké číslo, myslím na obchodní oddělení. Tam mi dali číslo na slečnu Markétu (??) Staskovou, se kterou je třeba si dohodnout termín. Tohoto shánění vás ušetřím a tady je číslo na ni : 602 302622.

Pokud zvládnete tenhle počáteční organizační nedostatek, čeká vás zajímavý zážitek. Nejprve budete seznámeni s historií pivovaru a obecně pivovarnictví v Třeboni. A že je to historie bohatá, o tom svědčí mimo jiné letopočet založení pivovaru 1379. A potom vás průvodkyně (zdravím slečnu Báru :) provede po některých provozech.





Uvidíte například velín varny, dále samotnou varnu. Taky například zjistíte (a možná budete tou chemií překvapeni), čím se čistí technologické zařízení, dostanete se do stáčírny atd. atd. V neposední řadě jistě oceníte návštěvu ležáckých sklepů, kde je příjemný chládek a hlavně je zde ochutnávka nepasterizovaného a nefiltrovaného kvasnicového piva. Dle mého, čistě subjektivního názoru, který nikomu nenutím, jestli něco chutná opravdu božsky, tak je to právě tenhle kvasničák.



Při prohlídce si jistě všimnete, že nepotkáte skoro žádné zaměstnance. Zařízení pivovaru je totiž velmi moderní a do značné míry řízené automaticky přes počítače (napříkald velín varny jsem zmiňoval výše). Velmi příjemně na vás jistě bude působit dokonalá čistota a pořádek. Dobré je také to, že během exkurze můžete libovolně a bez problémů cokoliv fotit. A protože mimo piva jsem trochu blázen do focení, pobíhal jsem tam s foťákem a stativem. Pravda, byl jsem tím pádem trochu za exota, ale co bych neudělal pro pár fotek ...



Naopak věc, která mě naštvala (ale za to pivovar nemůže) není možnost podívat se na spilku. Ptal jsem se proč a odpověď byla jasná :ukazovali jsme ji,ale pak to sládek zakázal, někteří návštěvníci tam házeli papíry, žvejkačky,. Tohle asi nikdy nepochopím, proč jsou někteří lidé takový dobytek. Takže pokud budete mít cestu do Třeboně, návštěvu pivovaru mohu jen doporučit. Zklamáni jistě nebudete ani samotnou prohlídkou s výkladem, ani popíjením třeboňského zlatého moku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 07.02.2005 20:14 Komentovat
Exkurze u Janáčka Pavel "Vasek" Navratil07.02.2005 20:14
Domluvil jsem si onehdá (2 roky zpátky) navštěvu pivovaru Janáček, kam jsem dorazil...
Nápad Michal Tomšovský07.02.2005 16:50
Co takhle srovnat zážitky čtenářů webu z exkurzí v různých pivovarech? Základní...
upřesnění Jiří Kaňa07.02.2005 11:00
Díky za upřesnění, zdůraznil jsem to i v textu.
zase malé upřesnění :-) Standa Jakoubek07.02.2005 10:28
na popud z mého mailu psaného do pivovaru Regent je už číslo, na kterém se dají exkurze...
nepasterizovane a nefiltrovane arek07.02.2005 09:27
nepasterizovane a nefiltrovane kvasnicove pivo - nejlepsi pivo
Vyhledávání