úvod
homepage

Za pivem do Londýna vytisknout článek

Přidáno: 10. února 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,44 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 5772x

Pokud se člověk chce ponořit do rozsáhlé nabídky ostrovních piv, nejlépe udělá, když si začátkem srpna vezme týden dovolenou a vyrazí do Londýna. Tou dobou se totiž v Olympia Hall pořádá svátek všech nejen anglických pivařů, který má svojí čtyřpísmenou zk

Ta se čte Great British Beer Festival a volně přeloženo to znamená velký britský pivní festival. Správně by se mělo říct "Největší britský pivní festival", protože on největší v celé Británii je. Začíná pravidelně první úterý v srpnu dopolední degustační soutěží následované odpoledním vyhlášením výsledků a večerním "výkopem" pro veřejnost. Během pěti dnů navštíví tento pivní svatostánek na padesát tisíc lidí. A protože Londýn je mnohonárodní metropole, můžete tu potkat příznivce zlatavého moku všech barev pleti. Po zaplacení vstupného, které se liší jak podle dnů, tak podle doby, kterou zvolíte k návštěvě, si ještě musíte za vratnou zálohu zapůjčit oficiální degustační sklenici. Ta se odlišuje od té běžné v pubu jen tím, že má logo festivalu, jméno sponzora a dvě rysky - půl a celou pintu. Existuje ještě půlpintová sklenice a její hezčí varianta na stopce pro novináře. Vstupem do hlavní haly Olympia Hall se najednou octnete v úplně jiném světě. Doporučuji si pečlivě přečíst brožuru, kterou se dostanete se vstupenkou. Zde je nejen územní plán festivalu, ale také historie Camry(Campaign for Real Ale), která GBBF pořádá, přehled pivních kategorií se stručným výkladem, které zde můžete ochutnat a hlavně abecední seznam piv s degustačním hodnocením a písmenným označením barů, kde je toto pivo ke koupi. A protože zde nechybí ani úvodní výklad pro nováčky, je to velice zajímavé a hlavně důležité počteníčko, které vám ušetří spoustu práce a času.

 Pohled shora na hlavní halu Olympia Hall.
Pohled shora na hlavní halu Olympia Hall.

Pokus byste si nevěděli rady, je vám k dispozici na tisíc dobrovolníků, kteří vám rádi poradí a pomohou. Jednotlivé funkce mají různobarevná trička, jedna barva pak může mít i několik kategorií odlišujících se podle různě značených pásků na paži. Všeobecně se dá ale říct, že vám všichni ochotně pomohou, nebo alespoň poradí,na koho se obrátit.Celý festival je rozdělen na bary označené písmeny, které zatupují jednotlivé oblasti ostrovní pivní mocnosti. Samozřejmě zde najdete i několik stánků s občerstvením, protože při takovéto degustaci prostě vyhládne.

O zábavu je zde též dobře postaráno. Člověk by si až řekl, že Angličané musí být velice hravý národ. Rozličné soutěže, kam se jen člověk podívá, vloni ještě umocněné olympijskou náladou (mohli jste si zasoutěžit v jakémsi "pětiboji" - tedy pěti různých soutěžích a výsledky se vám sčítali). V druhé, menší hale, zvané National Hall se na pódiu střídala vážná hudba v podobě smyčcového kvartetaJ, rockových kapel, humoristů nebo aukcí sběratelských kuriozit. Hlavní důvod, proč drtivá lidí zamíří na GBBF je ale samozřejmě pivo. To tu najdete všech možných chutí, barev a vůní až si má člověk problém vybrat. Může se tedy nechat zlákat originálně vyvedenými stánky těch větších a bohatších pivovarů, nebo si nechat poradit pomocným personálem jednotlivých barů. Volbu prvního piva můžete také nechat na degustační soutěžní komisi, a vybrat si pivo roku. Problém je ale ten, že takto uvažuje spousta lidí a nejlépe umístěná tři piva nebývají ve středu již k mání. Dobrým vodítkem je dříve zmiňovaný tištěný průvodce festivalem, který v případě, že je vás víc, je nepostradatelným pomocníkem. Ideální je totiž situace, kdy se rozhodnete pro jednu pivní kategorii a každý ze skupiny si vybere své pivo. Jeden hlídá stůl( o místa k sezení bývá nelítostný boj), ostatní se vzorky a nastává společná degustace. Úplně stačí, aby si každý zakoupil půl pinty (pinta je o něco více než půl litru) v ceně zhruba libru třicet, při větším počtu piv vám bohatě postačí doušek. A pokud si pořád nejste jisti, kde začít a je vám mezi 18 a 30 roky, pak pro vás organizátoři připravili nápovědu. Přehled Top Ten piv pro mladé. Po loňské Top Ten nabídce pro ženy se tak snaží letos oslovit zejména mladší generaci.

A i přesto, že na GBBF se prezentuje na 300 domácích pivovarů, může se stát, že si prostě žádné z ostrovních piv nevyberete. Potom je tu pro vás pivní bar BSF, což je zkratka pro "Biéres sans Frontiéres", nebo-li piva bez hranic. Kdysi před dvaceti roky bar belgických piv, nyní přehlídka světového pivovarnictví. Českého pivaře jistě potěší, že své významné místo tu mají i naše pivovary. Kromě Budvaru, který je zde vidět nejvíc, to letos bylo dalších sedm malých českých pivovarů. Jinak zde najdete piva od Jamaiky, přes Austrálii, Spojené státy, mnohé evropské země i zástupce Afriky. Novou zemí, letos poprvé zastoupenou, bylo Rakousko. Doporučit se zejména pak žitné pivo z nabídky pivovaru Schremser z malého městečka pouhých pět kilometrů od našich hranic. Chuťově je velice blízké pivu pšeničnému, jen doznívání má ostřejší charakter.

 Bar zahraničních piv, který rozhodně stojí za návštěvu.
Bar zahraničních piv, který rozhodně stojí za návštěvu.

On jinak bar zahraničních piv je bohatý na různé laskominy. Letos představený pivovar Rogue z Oregonu v USA měl svého favorita v pivu Imperial IPA, vloni to pak byl pivovar Dogfish z Delaware se svým pivem Worl Wide Stout s 18 procenty alkoholu a cenou celých šest liber za třetinku. Letošní premiéra černého Budvaru měla velice pozitivní ohlas, tak jako prezentace českých pivovarů zastupující malé výrobce. Z dalších piv jste zde mohli ochutnat báječný stout King Stout ze Srí Lanky, piva z Ruska, Litvy a pšeničné pivo velice příjemné chuti z Ukrajiny. Dohromady jste zde mohli najít pivní poklady ze 17 zemí světa.

 Nejviditelnějším zástupcem českého pivovarnictví je Budvar.
Nejviditelnějším zástupcem českého pivovarnictví je Budvar.

Pro ty, co by chtěli jít ještě více do hloubky, jsou připravené moderované degustace.Ty,které jsou uváděny a moderovány známou osobností jako jsou Michael Jackson a Roger Protz, případně nabízejí vítězná piva, bývají vyprodány několik měsíců dopředu. Na druhou stranu prohloupil by ten, kdo by vynechal prezentaci věhlasného amerického propagátora piva Freda Eckhardta z Portlandu v Oregonu. Tento osmasedmdesátiletý chlapík, kterému byste hádali minimálně o deset až patnáct let míň, pomáhal před třiceti roky šířit osvětu o světovém pivovarnictví ve Spojených státech. Proslavil ho jeho smysl pro suchý humor a trefné poznámky.

 Malá
Malá

Ten kdo se nedostane na moderovanou degustaci, nemusí zoufat. Během celého pivního festivalu probíhají setkání s význačnými lidmi ze světa piva. Letos zde například podepisoval svojí knihu Jeff Evans, přední britský autor, Garrett Oliver, sládek pivovaru Brooklyn Brewery z New Yorku a zároveň ikona pivní světové gastronomie a další. Také na stáncích jednotlivých pivovarů jste mohli zastihnout vrchní sládky - kupříkladu u londýnských to byl Derek Prentice z pivovaru Youngs a John Keeling z pivovaru Fullers.

 Stánek londýnského pivovaru Fullers.
Stánek londýnského pivovaru Fullers.

Great British Beer Festival je prostě několikadenní akce, která stojí za shlédnutí. Nejen že se tu dovíte mnohé o mnohých pivních kategoriích, ale ochutnáte tu i spoustu novinek nejen z ostrovů, ale i prakticky z celého světa. Potkáte tu zástupy zajímavých lidí, zkusíte štěstí při hospodských hrách, poučíte se při moderovaných degustacích, nebo prostě jen tak poklábosíte se známými a kamarády. Je to zajímavý obrovský pivní svět, který vás pohltí. Pokud chcete typ na zajímavou dovolenou, zaškrtněte si ve svém kalendáři na příští rok první týden v srpnu. Báječně se odreagujete, užijete si spoustu legrace a ještě se poučíte. Tato akce za to rozhodně stojí.

A pro vaší představu jsem z vítězných piv letošní soutěžní degustace vybral to pivo, které mě nejvíce oslovilo: Titanic Stout(4,5%)
Má totiž sametovou až čokoládovou vůni, která sice úplně neladí s připálenou chutí lehkého těla, ale protože se jedná obecně o lehčí stout, je vhodný i pro teplejší období roku. Doznívání je příjemnější než první chuťový vjem, který částečně kazí celkový dojem. Jak říká Roger Protz: " This beer goes well down":).

 Titanic Stout
Titanic Stout
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání