úvod
homepage

Chceš se stát sládkem? Zeptej se mě jak! vytisknout článek

Přidáno: 5. ledna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,57 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 20465x

Parafrází známého úsloví jedné dříve velmi úspěšné firmy distribující poživatiny na hubnutí se podíváme na možnosti pivovarského vzdělání.

Spoustu lidí už určitě napadlo, že býti sládkem může znamenat skvělé zaměstnání, které vám navíc všichni budou závidět. Ona realita všedních dnů už většinou nekoresponduje s romantikou filmů typu „Postřižiny“, když manuální výrobu nahradily počítače a výkonné procesory. I když, pivovar Dalešice, kde se film postřižiny točil, znova vaří a té manuální práce tam mají dost.

Samozřejmě se dá namítnout, že práce v malém pivovaru, či dokonce v brewpubu (restauračním pivovaru jako Pivovarský dům v Praze nebo Modrá Hvězda v Dobřanech u Plzně), má blízko k onomu kouzlu minula, nicméně návštěva pivovarů s výstavem nad 500 tisíc hektolitrů ročně vás vrátí do reality.

Zanechme však diskuse nad technologickým vybavením toho či onoho pivovaru. Pokud by člověk chtěl v nějakém pivovaru vůbec pracovat, musí mít k tomu patřičné předpoklady, tedy zejména ty znalostní. On už velký vůdce Lenin na nadarmo pravil „Učit se, učit se, učit se“.

A kde že vzít ty teoretické základy? Možností máte nepřeberné množství. Začít můžeme tím, že si všechny případné cesty k vytouženému vzdělání a následnému vysněnému zaměstnání rozdělíme na domácí a ty zahraniční. U těch zahraničních je to celkem jednoduché. Stačí vám kupa peněz a plynulá znalost světových jazyků jako je angličtina, pokud si vyberete americké renomované instituce jako je Siebel Institute of Technology v Chicagu (link ZDE), nebo University of California v městě Davis v Kalifornii (link ZDE), případně American Brewers Guild v městě Salisbury ve státě Vermont( link ZDE). S angličtinou si vystačíte i ve Velké Británii,kde vzdělávací kursy o pivu zajišťuje jednak Brewlab(University of Sunderland, link ZDE), nebo universita v Manchesteru a Edinburghu ve Skotsku. Ať už zůstanete jen „za kanálem“, nebo se vydáte „za velkou louži“, v obou případech si připravte kupu peněz. Velkou kupu peněz. Stačí se podívat na webové prezentace jednotlivých institucí a člověk má hned jasno, jak dlouho musí šetřit.

Pokud vám je angličtina nejbližší, doporučuji Spojené státy. Sice to není úplně „země neomezených možností“, ale vzhledem k tomu, že jen v Coloradu, Oregonu a Kalifornii je dohromady několik set brewpubů, možnost uplatnění je tu mnohem větší. A úspěšně ukončené kursy na výše zmíněných školách jsou všeobecně dobře uznávané po celém světě.

Kdo snad studoval v dobách povinné ruštiny, nejspíš jako další jazyk měl povolenou němčinu. V tomto případě neváhejte a vydejte se do Weihenstephanu v Bavorsku (link ZDE). Zde najdete nejen (údajně) nejstarší pivovar na světě, ale i velice ( a to opravdu velice ) uznávanou universitu.

Těm, kteří snad vládnou plynně francouzštině nebo vlámštině, mohu doporučit university v Luevenu nebo v Genthu v Belgii. Zřejmá výhoda zde je v tom, že budete mít zajištěn přímý kontakt s nejvyspělejší pivní kulturou na světě.



Střední průmyslová škola potravinářské technologie v Podskalské ulici v Praze. Foto Zdeněk Matoušek

Koho cizí jazyky děsí, nebo se sice ve světě domluví, ale raději zůstane doma, má i v naší kotlině několik možností, jak kýženého cíle dosáhnout. Nejvyšší meta je absolvování Vysoké školy chemicko-technologické(link ZDE).Budete mít titul inženýra, znát všechny detaily všeho možného a případně i uvaříte pivo. Schůdnější, časově výhodnější, a přitom rozhodně zajímavá pivně vzdělávací možnost se naskýtá ve SPŠPT (Střední průmyslové škole potravinářské technologie, link zde). Sice zde i ti, kteří již mají zdárně maturitu za sebou, musí znova absolvovat celou výuku, ale pouhý jeden den výuky v týdnu, skvělý personál, důkladná výuka pivovarnictví, kompletní zázemí včetně mikropivovárku a laboratoří, to vše stojí za to, aby se člověk nad touto možností alespoň zamyslel.

Pivovárek je umístěn přímo v budově školy.Foto Zdeněk Matoušek
Pivovárek je umístěn přímo v budově školy.Foto Zdeněk Matoušek

Tato škola má dlouholetou tradici ve vzdělávání pracovníků v potravinářství, zejména pak v pivovarském průmyslu. V tomto ohledu jde o unikátní školu, kterou absolvovala převážná většina vedoucích pracovníků (od vedoucích oddělení až po sládky a ředitele) současných pivovarů a sladoven.
A kdo by se snad chtěl dovědět o této škole víc, má ideální příležitost v následujících dnech – 10.1. a 18.1. pořádá SPŠPT „Den otevřených dveří“. Více informací naleznete na webové prezentaci školy – http://www.czcom.cz/spspt/spspt08.htm.

Studenti jsou na potravinářské průmyslovce v dobrých rukou. Pečlivý profesor technologie, nauky o výrobě nejen piva, renomovaný odborník, ing. Oldřich Koza se svými studenty.Foto Zdeněk Matoušek
Studenti jsou na potravinářské průmyslovce v dobrých rukou. Pečlivý profesor technologie, nauky o výrobě nejen piva, renomovaný odborník, ing. Oldřich Koza se svými studenty.Foto Zdeněk Matoušek

A tomu, kdo by se chtěl věnovat pivu, zkusit si něco uvařit, ale návrat do školních škamen u něj/ní nehrozí, nabízíme jinou možnost – homebrewing, nebo-li domácí vaření piva.
Týká se vlastně výroby piva samotného. Celý náš web je o tom, že se tu objevují články o pivu, degustační hodnocení, někdy diacetyl, jindy vůně spadaného jabka, málokdy však článek o tom, jak se pivo vlastně vaří.
Byli jsem mile překvapeni, ze se mezi vámi najdou tací,které zajímá i vlastni výrobní postup piva. A protože ne každý může pracovat v pivovaru, připravujeme pro vás projekt homebrewingu. Homebrewing, nebo-li domaci vareni piva, není ve světě žádná novinka. Ve Spojených státech má Asociace homebrewingu na deset tisíc clenu, v Británii je jich na stovky. A i taková Itálie má už pres sto aktivních clenu!

A jak by takový homebrewing vypadal? Jedná se v podstatě o několik bodů: kde sehnat suroviny, kde uvařit pivo, kdo ho ochutná, kde se poradím v případe nastálých problémů.
Postupně se snažíme vyřešit jednotlivé body. Například pro suroviny, máme pro vás připraveno na deset druhů sladu. Z toho 5 českého původu, 5 z Bavorska. K tomu český i zahraniční chmel, prozatím z USA, dojednáváme další vzorky. Pracujeme také intenzivně na tom, abyste měli k dispozici nejen kvasnice sušené, ale i ty živé. Průběžně řešíme i ostatní záležitosti. Více informaci vám přineseme koncem ledna. Kdo by mel předběžně o homebrewing zájem, nechť nám prosím pošle kontakt na sebe na emailovou adresu redakce@svetpiva.cz. Děkujeme.

Jak je vidět, možností jak proniknout do tajů výroby piva je nepřeberné množství. Záleží jen na vašich cílech, znalostí jazyků, trpělivosti, a v neposlední řadě i stavu vašeho konta v bance. Přejeme vám šťastnou volbu při výběru směru, kudy se případně vydáte za poznáním. Třeba se i setkáme na našich plánovaných setkáních českých vařičů domácího piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 19.04.2005 00:08 Komentovat
homebrewing jimenezz19.04.2005 00:08
Moc diky za clanek o homebrewingu. Je fakt, ze jsem si myslel, ze uz zadnej nenajdu, ale...
Doplneni- pripravujeme serial o ceskych sladcich Honza05.01.2005 22:32
Uplne jsem zapomnel uvest, ze pripravujeme serial o ceskych sladcich, abyste vedeli a videli, kdo...
Vyhledávání