úvod
homepage

Krkonošská pohádka vytisknout článek

Přidáno: 6. ledna 2005  •  Autor: Stanislav Jakoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,52 hodnotících Hodnotících: 26 počet zobrazení Zobrazeno: 5343x

Koncem října jsem se, jako ostatně několikrát do roka, vypravil do Trutnova. K mnoha věcem, kterými může člověka toto menší okresní město pod Krkonošemi zaujmout, patří bezesporu i místní pivovar založený již v roce 1582.

Jako všude, i zde je, přímo „kolem komína“, čím dál tím víc patrný vliv pivovarských gigantů. Smutné je, že jejich expanze je čím dál zřetelnější každou další návštěvu. Dva příklady za všechny. Za prvé : Na Krakonošově náměstí se hezky sedí v hospodě „U draka“. Proto jsem jako vždycky radostně vyrazil popít něco Krakonošů. Jaké však bylo moje zděšení, když mě vítal nápis Gambrinus. Přesto jsem zašel. Přišla číšnice a ptala se, jestli si dám Krakonoše a nebo radši Gambrinus. (Sláva, Krakonoše pořád mají). Říkám, že pochopitelně Krakonoše, když jsem v Trutnově. Při odchodu mi to nedalo a zeptal jsem se, proč začali točit i Gambrinus a na Krakonoše nemají venku upoutávku. Dostalo se mi lehce vyhýbavé odpovědi ve smyslu, že ten Gambrinus „je jen takovej doplňkovej prodej“. Za druhé - hospoda „Na Pražské“. Tam ve mně u vývěsky Staropramen vyloženě hrklo. Naštěstí měli i Krakonoše. Zase mi to nedalo a zeptal jsem se, proč ke Krakonošovi přibrali takový patok. Odpověď : „to víte, některý lidi jsou tak zvyklí“. Tohle byly dva namátkové případy, ve stejném duchu bych mohl pokračovat za třetí, za čtvrté, za … .



Abych nepsal jen negativa, jsou i věci, které mi naopak působí velmi milé pocity na pivní duši. Patří k nim pivovarská prodejna bezprostředně sousedící s pivovarem. Tady lze zakoupit v lahvích i v sudech celé spektrum Trutnovského piva, tj. světlou 10°, tmavou 10°, světlou 11° a světlou 12°. Abych nezapomněl – dvakrát do roka (kolem velikonoc a kolem vánoc) je sortiment rozšířen o speciální světlou 14°. Pochopitelně mimo piva si lze zakoupit celou řadu propagačních materiálů s tematikou Trutnovského piva – tužky, otvíráky, čepice, mikiny, ubrusy, nástěnné hodiny, pohledy atd. atd. Zvlášť bych vypíchnul asi 30 druhů pivních sklenic za velmi dobré ceny.



Pivovarská prodejna...


....a její interiér.

Další dobrou zprávou je (doufám) brzké otevření pivovarské hospody, hned vedle pivovaru. Jak mi řekla prodavačka v pivovarské prodejně – prý měla být už v provozu, ale kvůli nějakým technickým problémům se otevření trochu odložilo. Do konce roku ale určitě. Kéž má ta dobrá žena pravdu.



Budoucí pivovarská hospoda.

Poznámka na závěr : Tenhle článek jsem měl v počítači asi 14 dní, než jsem se dostal k tomu, abych ho dopsal. Mezi tím tak trochu vyprchalo počáteční rozhořčení patrné z úvodu článku. Dokonce si říkám, že ta koexistence regionálních a „velkých“ piv v jedné hospodě by mohla být docela rozumným kompromisem. Kdo chce chuť a rozmanitost, ať si dá místní pivo, konzument značek ať si dá to svoje pivo z reklamy. Jenže – pivo je obchod a obchod není moc o kompromisech … . Tak uvidíme, uvidíme, jestli vyhrají obchodníci, a nebo my, milovníci dobrého piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 27.06.2005 11:39 Komentovat
otevření pivovarské hospody Standa Jakoubek27.06.2005 11:39
přináším zase aktualizaci termínu otevření pivovarské hospody - prý už opravdu a...
v Plzni Chody05.05.2005 13:23
To Standa jakoubek> V okolí plzeňského komína je to katastrofální, cca 90% Plzeň (PU+G),...
hospoda se blíží ... Standa Jakoubek27.04.2005 15:47
tak otevření pivovarský hospody se snad už opravdu blíží; podle posledních...
taky to ale neni nic moc Konrad03.03.2005 16:33
no osobne jsem tocenyho Krakonose nikdy nepil, ale lahvova desitka kterou jsem si pro zajimavost...
pivovarská hospoda... Standa Jakoubek16.02.2005 09:03
tak pivovarská hospoda ještě nejede :-(; je ale pravda, že se uvnitř pracuje, tak snad je to...
dneska tam zase jedu Standa Jakoubek11.02.2005 12:28
dneska po šichtě sedám na vlak a po cca čtvrt roce zase razím do Trutnova; tak jsem zvědav,...
Krkonoš je prima pivo Marek20.01.2005 21:56
Díky za pěkný článek. Jsem Trutnovák a Krakonoš patří mezi má oblíbená piva. Má...
re : Plzeň (Chody) Standa Jakoubek18.01.2005 11:33
no to by mě docela zajímalo, jak je to s dostupností a se sortimentem malých značek okolo...
Vyhledávání