úvod
homepage

Vánoce, vánoce… vytisknout článek

Přidáno: 20. prosince 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 4034x

Vánoční čas má spousta z nás stále spojený s vánočním stromkem, cukrovím, rozzářenýma očkama našich ratolestí, rozbalováním dárků, více či méně veselými/nudnými návštěvami příbuzenstva a jinými příjemnými věcmi.

Mnozí sice namítnou, že za posledních pár let se duch Vánoc značně vytratil, že komercionalizace má neblahý vliv i na tyto pro nás velice tradiční svátky, a že už to prostě není "to pravé ořechové". A jak k tomu všemu ještě pasuje pivo?

Právě vánoční období tím pravým na to, aby člověk popustil uzdu fantazii a trochu zaexperimentoval. Aby zapomněl na všudypřítomné "G" a na jejich party, aby našel odvahu sáhnout v supermarketu po pivním speciálu. Člověk si má udělat občas radost. A kdy jindy, než o Vánocích?

I konzervativnímu příznivci jedné značky se může díky Vánocům nabídnout obohacení stálé a zaběhlé volby. Spousta pivovarů totiž vaří vánoční speciály - stačí vzpomenout na 14° polotmavý speciál pivovaru Janáček z Uherského Brodu, , vyškovského světlého14°Generála, polotmavý Březňák, který jindy, než o Vánocích neochutnáte, nebo vánoční dobrotu pivovaru Opat z Broumova. Jiné pivovary alespoň ozdobí své běžně prodávané ležáky etiketami s vánočním motivem,tak jak tomu bylo vloni u Budvaru nebo pivovaru Primátor z Náchoda..



Vánoční etiketa z pivovaru Opat v Broumově

Komu se nechce čekat až na Vánoce, může sáhnout po vícestupňovém pivu, které je k dostání po celý rok.Ať už se jedná o pivo přeborníka na silná piva, náchodského pivovaru Primátor, který vaří hned tři silná piva (16° a 21° světlé, 24° tmavé), nebo o letošní novinku, 21° Knížecí z protivínského pivovaru Platan. To je se svým obsahem alkoholu 10,5% nejsilnějším českým pivem vůbec.A ten, kdo upřednostňuje velké pivovary, může v obchodě sáhnout po lahůdkách jako jsou Bud 16° Superstrong (Budvar) nebo Baron Trenck 14° ze Starobrna.

Komu přijdou i zmiňované speciály příliš fádní a má za to, že o Vánocích se má pivně experimentovat, ten má hned několik možností. Buď dá přednost zahraničním speciálům v některém z obchodních řetězců (zde se nabízí jak například irské Murphy Red Irish, tak belgické speciály Duvel, Belle-Vue a jiné), nebo si zajde na dobrou večeři tam, kde tato piva nabízejí. Například ve stále se rozšiřující síti Potrefených hus, kde nabízejí kromě piv Staropramen i belgické speciály. Dále pak za návštěvu stojí například pražské restaurační pivovary Pivovarský dům v Ječné ulici, Svatý Norbert (19° speciál) u Strahovského kláštera nebo Richter Pub u Bulovky (16° svrchně kvašené pivo).

 Murphy Red Irish
Murphy Red Irish

Vánoční čas by měl být čas radosti. Tak proč si jednu takovou malou, pivní radost neudělat, že? Výše zmíněná piva rozhodně nejsou úplným výčtem možností. Stačí se pozorně podívat kolem sebe, až příště půjdete nakupovat.

A pro ty, co dávají přednost něčemu ostřejšímu, mám jednu dobrou zprávu na závěr. Hned tři pivovary (Starobrno, Černá Hora, Malý Rohozec) nabízejí tzv. pivovici, destilát z vícestupňovitého piva. Rozhodně stojí za ochutnání.

PS: V zítřejším článku vám přineseme velké degustační hodnocení českých speciálních piv, tedy 13° a výše. Máte se rozhodně na co těšit.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání