úvod
homepage

Jack Curtis vytisknout článek

Přidáno: 24. listopadu 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,57 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 5816x

Dnes vám přiblížíme velice zajímavého člověka s mnohaletou zkušeností s americkým pivovarnictvím. Krom nespočetného množství článků v mnoha tištěných titulech po celých Spojených státech, je to právě on, kdo nám pomáhá objevovat rozhodně ne fádní svět ame

Pro českého pivaře americký pivní trh rovná se Budweiser.Jak by jsi nám ho tedy mohl přiblížit?
Řekl bych, že u nás jsou pivní trhy dva. Ten první, „high-powered“, který má spoustu peněz na reklamu při superbowlu, a přitom se jedná o chuťově nezajímavá piva(Bud, Coors, Miller, všechny varianty piva Light). A ten druhý, mnohem zajímavější, kde najdete spoustu dobrých piv z tak velkého počtu pivních kategorií, které dokážou nabídnout jen Spojené státy.

Jak jsi se dostal k psaní o pivu?
Zajímal jsem se o dobré pivo po dost dlouhou dobu. Na jaře roku 1995 mě zaujala malá zprávička v novinách o nových pivovarech v okolí Filadelfie, prvních od dob uzavření starých kolosů Schmidt a Ortlieb. Přemluvil jsem editory novin Philadelphia Weekly, pro které jsem psal jako freelance novinář, abych o tom mohl napsat rozsáhlý článek. Ten pak vyšel na pod titulkem „ Homeboy brews“ na první straně a byl vlastně prvním, který mapoval renesanci lokálního pivovarnictví. Samotného mě překvapilo, jaký dopad ten článek měl. Na konci jsem se totiž ještě zmínil o místním pubu, Dawson Street Pub, kde používali tradiční ruční pípu a nabízeli i real ale.
Minimálně ještě půl roku po vydání tohoto článku chodili zvídaví pivaři s výtiskem v ruce okouknout tento pub. Mělo to jednu velkou výhodu – nemusel jsem zde, obrazně řečeno, platit za pivo několik let (smích).

Jaké byly začátky webu www.Beeryard.com?
Není to můj sajt, jsem placený za zajišťování jeho obsahu. Jinak já sám mám malý web www.jackcurtis.com/liquiddiet. Vlastník sajtu beeryard.com,který má krom jiného i velkoobchod s pivem, mě před několik lety oslovil s nabídkou vytvoření tohoto webu, kterou jsem samozřejmě přijal. Snad to nevyzní nafoukaně, ale myslím si, že je to dneska nejlepší zdroj informací o pivním dění ve Filadelfii a okolí.

Máš zpětnou vazbu od čtenářů serveru Beeryard.com? Setkáváš se s nimi příležitostně?
Beeryard.com dostává neuvěřitelné množství reakcí, emailů i telefonátů. A protože to je i velkoobchod, často se s našimi čtenáři setkávám. Potkal jsem takto spoustu zajímavých lidí a někteří z nich jsou mojí blízcí přátelé.

Znají místní pivaři české pivo? A pokud ano, pak jaké značky?
Ti, co se o pivo zajímají hlouběji, tak rozhodně ano a sami ho vyhledávají. U těch ostatních bych tipoval, že znají alespoň Pilsner Urquell, případně Czechvar (Budvar kvůli známkoprávním sporům s gigantem Anheuser-Bush prodává na americkém trhu své pivo pod názvem Czechvar ). O ostatních bych pochyboval.

Které pivo nebo pivovar ze svého okolí bys mohl doporučit českému pivaři? My jsme například degustovali pivo „Victoria pils“ a musím přiznat, že jsme byli ohromeni jeho báječnou chutí.
Pivovar Victory brewing v Downingtownu je první věc, kterou by doporučil každý místní pivař. A jejich Prima pils, který jsi zmínil, je opravdu výtečný.
Nejen protože jsem patriot, musím říct, že naši místní pivaři patří k elitě nejlepšího pivního národa na světě – umějí si vychutnat jak lagery a plzeňská piva, tak i piva typu ale (pivo svrchně kvašené).
Pivovar Stoudt v Adamstownu, asi půl hodiny jízdy autem od nás, vaří piva kategorií, která by chutnala i Čechům. Pivovar Sly Fox, původně mikropivovar, který je svojí polohou nejblíže městu, staví nový pivovárek a bude v blízké budoucnosti svá piva i lahvovat. Jejich pilsner získal nejedno ocenění. Naposled to byla zlatá a bronzová medaile z nejprestižnějšího amerického pivního festivalu Great American Beer Festival. Jejich sládek je prostě blázen do českých a německých piv.

Děkuji za rozhovor. Na závěr bych se chtěl jen zeptat, jestli už jsi vůbec byl v Praze? A pokud ano, navštívil jsi nějaký náš pivovar?
Zatím bohužel ne, ale rozhodně bych se k vám rád podíval. Snad to nebude tak dlouho trvat a budu mít možnost ochutnat plzeňská piva přímo „od pramene“.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání