Výsledky anonymní spotřebitelské degustace světlých ležáků 6.11.2004
Hodnocení: 1,37 Hodnotících: 11 Zobrazeno: 4729x
Při poměrně vyrovnané kvalitě hodnocených piv tentokráte zvítězili regionální výrobci nad celostátními značkami známými z reklamy. Zároveň se opět ukázala některá úskalí degustačních akcí.
Pro později příchozí byla uspořádána volná ochutnávka obdobným způsobem jako v předchozích letech, kdy byly vzorky předloženy celkem 26 účastníkům postupně jak přicházeli. Tentokráte jim však byl k dispozici Ing.Jiří Bodlák jako konzultant. V této skupině bylo více účastníků, kteří konzumují pivo ve větším objemu, několik stoupenců konkrétních značek piva i vyšší zastoupení kuřáků. Takovéto podmínky se tedy více podobají způsobu běžné konzumace piva v hospodě. Hodnoceno bylo ve stupnici 0 až 3 body (špatné, průměrné, dobré a vynikající).
Zde jsou průměrná hodnocení jednotlivých piv :
Moderovaná degustace
1. DUDÁK 12 1,78
2. CHODOVAR 12 1,75
3. PLATAN 12 1,73
4. PLATAN - kvasnicová 12 1,63
Gambrinus 12 1,57
Platan 11 1,52
Nektar 11 1,50
Bernard 11 1,38
Než přijde další vzorek…
Volná degustace
1. PLATAN 11 2,02
2. CHODOVAR 12 1,94
3. NEKTAR 11 1,88
4. PLATAN - kvasnicová 12 1,87
Platan 12 1,73
Bernard 11 1,71
Gambrinus 12 1,60
Dudák 12 1,40
Výsledky v obou skupinách jsou značně odlišné, nejpozoruhodnější je rozdílné umístění Dudáka, ale také jedenáctek Platan a Nektar. Zatímco v prvním případě jedenáctky dle očekávání následují až po dvanáctkách, ve druhém případě jakoby na „stupňovitosti“ vůbec nezáleželo.
Atestovaní degustátoři se ve svém hodnocení v zásadě shodli u několika piv, značně se však rozešli zejména u Bernardu a Chodovaru. Opět se také potvrdilo, že ani sebelepší degustátor nepozná vždy to pivo, jehož jakost denně při své práci kontroluje.
CELKOVÉ VÝSLEDKY
1. CHODOVAR „Prezident“ 12 1,84
2.-4. PLATAN Jedenáct 11 1,75
PLATAN Premium 12 1,75
PLATAN – kvasnicová 12 1,74
Nektar 11 1,68
Dudák 12 1,61
Gambrinus 12 1,58
Bernard 11 1,54
Voní příjemně, ještě,aby chutnal…
Výsledky jsou velmi vyrovnané, což svědčí o celkově dobré kvalitě českých ležáků. Jak se zdá, pomyslnou dělicí čáru mezi úspěšnější polovinou a ostatními tvoří teplota hlavního kvašení pod 10°C, kterou používají ze zúčastněných právě jen pivovary Platan a Chodovar. Právě tato piva se vyznačují senzorickou "čistotou", tedy absencí cizích vůní a chutí.
Výsledky degustací nelze přeceňovat, protože k důkladnějšímu posouzení by spotřebitel potřeboval vypít 1 – 2 půllitry, což není při degustaci možné. Spíše je lze považovat za obdobu sportovního zápasu. Přesto se opět potvrdilo, že regionální pivovary vyrábějí velmi dobrá piva i bez nákladné reklamy. Ta přece s kvalitou nesouvisí a nakonec ji stejně zaplatí spotřebitel.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |