úvod
homepage

Stouty vytisknout článek

Přidáno: 17. března 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,86 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4890x

Oslavy svátku Svatého Patrika patří i u nás k velmi oblíbeným událostem. Jednak je to dáno velkým počtem irských pubů,které najdete i v menších městech, také ale někdy až nekriticky kultovním image všeho, co pochází z malého zeleného ostrova. Pít irské pi

Tradiční názor, že Irské pivo = Guinness neplatí stoprocentně. Na druhou stranu je pro Dublin a celé Irsko nejtypičtějším druhem piva tmavý stout s hořkou chutí praženého ječmene a hustou pěnou. Toto tmavé svrchně kvašené pivo, odvozené od kontinentálních porterů, bylo roku 1759 vyvinuto právě v dublinském pivovaru Guinness. Pivovar Guinness je zdaleka nejúspěšnější irský vývozce (ročně přes 300 milionů pint) a vůně sladu je cítit hodně daleko od pivovaru. Dubliňané jsou na své pivo patřičně hrdí. K pivovaru patří také návštěvnické centrum, které ale nemá s "exkurzí do pivovaru" známé z české kotliny vůbec nic společného. Do vlastního provozu se určitě nepodíváte a cena vstupenek je poměrně vysoká (13,5 eur). Peníze ušetřené za prohlídku můžete investovat do praktické ochutnávky piva.

Guinness byla jedna z mála značek známých u nás již v dobách komunistické éry. Dá se přirovnat ke značkám McDonald a Coca-cola, které byly vidět v mnoha reklamách a filmech zahraniční provenience, ale které málokdo měl možnost ochutnat. Dnes je tomu naštěstí jinak. V současné době, kdy je u nás možné koupit téměř vše, co nabízejí i zahraniční supermarkety, je radost procházet sekce obchodů vyhrazené pivu. Nabídka stoutů, tedy těch, co patří k dry stoutům, je totiž téměř kompletní. Kromě Guinnesse tak u nás běžně koupíte i stouty Beamish a Murphy´s. Druhý jmenovaný patří do portfolia holandského giganta Heinekenu, první pak do anglického pivovarnického uskupení Scottish & Newcastle.

Pokud ale mluvíme o stoutech, nesmíme zapomenout i na ostatní části světa, kde se vaří výtečné příklady tohoto svérázného piva. On totiž dry stout je jen jedním ze šesti podkategorií,které jsou oficiálně uznány jako samostatná skupina. Mezi ty další patří sweet stout, american stout, russian imperial stout (Brooklyn Black Chocolate Stout) , oatmeal stout (fascinujícím příkladem budiž kanadský McAuslan Oatmeal Stout) a další. A to se ještě na mnoho dalších stoutů, které nějakým způsobem vybočují z řady, nedostalo. Pak by se totiž musela zavést kategorie pro ústřičný stout ( skvělý zástupce by byl Porterhouse Oyester Stout z Dublinu), čokoládový stout (Double chocolate stout z pivovaru Youngs z Londýna) a našla by se i spousta jiných. Navíc dobré, chuťově velmi dobře vyvážené stouty se nevaří jen v Irsku. A tak nejlepší zástupce zmíněných podkategorií najdeme v Kanadě, Spojených státech, na Srí Lance a dalších koutech zeměkoule,kde bychom nejspíš pivo ani nehledali.

A jak takový “jiný” stout může chutnat?

Cream Stout, Sam Adams, Spojené státy

Harmonický dojem od začátku do konce, těžší sladší stoutová vůně přechází v příjemně vyvážené tělo s typickým připáleným nádechem. Hodnocení: 3+

Imperial Russian Stout

Alkohol + stout, stout + alkohol. Vyvážené tělo a vůně, kde lze identifikovat slabé banánové tóny. Alkohol se za svojí sílu u tohoto piva rozhodně nestydí. Malý nedostatek – sladké doznívání. Hodnocení: 3-

Piva jsou hodnocena na stupnici 1-9, kde 1 se témeř neuděluje, protože takové pivo vaří jen Bůh, 5 je pivo na celý večer, které vás však neoslní a 9 je lepší se raději vyhnout.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání