úvod
homepage

Brno, Praha, Klatovy, Hradec Králové vytisknout článek

Přidáno: 12. listopadu 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 5234x

Titulek dnešního článku ve spojitosti se Spolkem znalců piva říká vlastně vše. Ano, je to tak. Poprvé s naší anonymní moderovanou degustací vyrážíme i mimo Prahu.

Je listopad, počasí se značně ochladilo a ranní mrazíky nás nutí si vzít něco teplejšího na sebe. Přes den nás sice ještě pohladí paprsky slunce, ale večery už odpovídají roční době.
Proto jsme na nadcházející setkání s vámi, našimi čtenáři, zařadili "dvanáctky". Pravda, v Česku se vaří i silnější piva, ale ono i to počasí ještě ukáže méně vlídnější tvář. A navíc se tato degustace dá báječně spojit s něčím, co mnozí z vás velmi kritizovali.

Mám teď na mysli vyhlášení výsledků degustační soutěže České pivo. Jediné soutěže, kterou vyhlašuje Svaz pivovarů a sladoven. Soutěže, která nejen že probíhá dvoukolově, ale která jako jediná u nás má i analytickou část.

Výsledky(článek zde), soudě alespoň podle reakcí pod článkem, mnohé z vás "zvedly ze židle". Nyní tedy máte možnost prémiové ležáky velkých pivovarů (Radegast, Starobrno, Kozel), které obsadily první tři místa, porovnat s dalšími vzorky. Přislíbeny máme dvanáctky z pivovarů Hostan, Holba, Bernard, Svijany, Březňák a Kutná Hora. Nabízíme vám tedy mix vzorků velkých i menších pivovarů, abyste sami mohli posoudit, kdo je váš favorit.

Průběh degustace odpovídá ověřenému a zaběhlému systému. Vše proběhne formou anonymní moderované (řízené) ochutnávky, kterou povede profesionální degustátor. Doba trvání je přibližně dvě hodiny. Bude vám nabídnuta první polovina vzorků, zařazena malá přestávka na chléb a sodovku k vyčištění chuťových pohárků, následovaná druhou částí piv. Každý vzorek je ohodnocen též degustátorem. Na konci si každý (může, ale nemusí) vytvoří pořadí na základě svého úsudku a poznámek. Po té se teprve dozvíte, co a v jakém pořadí jste pili. A na úplný závěr se prostým součtem jednotlivých pořadí určí vítěz.

Smyslem těchto degustací není hanět jakékoliv pivo. Naopak, jde o to, aby si člověk udělal představu o jednotlivých vjemech, které se u piva hodnotí. Závěrečné pořadí a umístění je jen záležitost,která má celý průběh degustace zpestřit.

A teď to nejdůležitější.

Konečně s naší degustací vyrážíme i mimo Prahu. Na určito pojedeme do Brna. Klatovy a Hradec Králové se rozjednávají a vypadá to, že vše je na dobré cestě.

Na závěr informace organizačního charakteru:

Praha Pivovarský dům, Ječná ulice
Pondělí 22.11.2004, od 18 hodin
Cena 120 Kč
Rezervace místa na email ochutnavky@svetpiva.cz, subject: Praha
Kapacita 35 míst

Brno Pivovar Starobrno, Pivovarská restaurace
Čtvrtek 18.11.2004, od 18 hodin
Cena 120 Kč
Rezervace místa na email ochutnavky@svetpiva.cz, subject: Brno
Kapacita 40 míst

Klatovy, Hradec Králové Bude ještě upřesněno.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání