úvod
homepage

Na degustaci v Pivním studiu vytisknout článek

Přidáno: 9. listopadu 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 4825x

Tuto sobotu proběhla v klatovském Pivním studiu moderovaná spotřebitelská degustace točených ležáků. Byl jsem jedním z 56 účastníků, kteří měli ohodnotit 8 vzorků piva.

O pozoruhodném Pivním studiu v Klatovech jsme již psali (ZDE). Jeho majitel, Petr Pavlas, se v něm systematicky snaží o propagaci piv z menších českých pivovarů. Při důsledném dbaní na kvalitu čepování nabízí kromě kmenového Platanu také různé značky v Klatovech spíše neobvyklých piv. K jeho „pivní misii“ už po několik let neodmyslitelně patří každoroční degustace pro veřejnost.

Hosty dnešní degustace jsou pánové Jiří Bodlák a Jaroslav Havlátko z protivínského pivovaru. Jakožto profesionální degustátoři budou dnešní akci moderovat. Podobným způsobem, jako moderátor na anonymních moderovaných degustacích pod hlavičkou našeho Spolku znalců piva.



Přípravy před degustací.

Degustace začíná ve 14 hodin. Ještě 5 minut před začátkem to vypadá, že nás tu bude snad jen 15. Pak se ale hospoda začíná plnit. Příjemně mě překvapilo velké množství mladých zájemců o degustaci. Stará se snad pan Pavlas o to, aby místní mládež nevysedávala zbůhdarma po hospodách? Ale dost ironie. O příjemném překvapení mluvím proto, že se jedná o věkovou skupinu, na kterou zejména je zaměřena reklama na nejprodávanější Gambrinus. Reklama naštěstí skutečně není všemocná. A o vzdor proti uniformizaci českého pivního trhu tu dnes při degustaci nepochybně jde.

Úvodním slovem zahajují pánové Bodlák a Havlátko degustaci. Vysvětlují nám, jak vyplňovat tabulku hodnocení a čeho si na pivu všímat. Tabulka je docela zevrubná. Protože se jedná o hodnocení širokou veřejností, byl snížen počet ukazatelů (vůně, pěna, říz, hořkost a chuť) i stupňů hodnocení. Nejdůležitější je celková známka v rozmezí 0 až 3 bodů (špatné, prostřední, dobré, vynikající). Kromě hodnocení jednotlivých vzorků se vyplňují i preference degustátorů. Účastník se tak může dočkat nepříjemného překvapení. Uvede o nějakém pivu, že je pije často a považuje za vynikající, aby pak zjistil, že je ohodnotil jako průměrné nebo dokonce špatné. Případně naopak. A poznat, uvědomit, nebo ověřit si, co mi chutná, je další věc, o kterou tu dnes půjde.

Poznávací soutěž je určitě prvkem, který celou akci velmi zatraktivní. Účastník, který nejúspěšněji identifikuje anonymně předložené vzorky, totiž vyhrává soudek vítězného piva. A dostáváme se tak ke třetímu důležitému účelu dnešní akce – pobavit se s přáteli u dobrého piva.

Vlastní degustace pak proběhla během asi dvou hodin. Pivo jsme dostávali ve zpola naplněných třetinkových sklenicích. Po přibližně deseti minutách očichávání, ochutnávání, hodnocení a zapisování přišel ke slovu moderátor. Ten se nás zeptal na naše dojmy z piva a porovnal je se svými. Mezi vzorky se zajídalo jednohubkami z chleba s máslem a se sýrem. Během degustace jsme v následujícím pořadí zhodnotili „jedenáctky“ Nektar, Bernard a Platan a „dvanáctky“ Chodovar, Dudák, Platan, Platan kroužkovaný a Gambrinus.

Účastníkům ochutnávky tentokrát nejvíce chutnal Chodovar President, poslední byl Bernard. Do podrobností zabíhat nebudu, výsledky brzy najdete zevrubně zpracované na adrese Pivního studia Modrý abbé. Před degustací jsem si docela věřil, ale můj výkon mě spíš zklamal. S jistotou jsem určil pouze první vzorek a pak až poslední dva. U ostatních vzorků už jistota chyběla a podle toho to taky dopadlo. Našel se ale i borec, který určil všechno!

Celá akce proběhla ve velice příjemné atmosféře. Jak už to tak bývá, když se sejdou lidé se společným zájmem. A lidí s větším zájmem o pivo je, zdá se, zatím ještě dost. Třeba budou časem podobné akce probíhat častěji a to nejen v Klatovech a v Praze. Záleží na nás.

Panu Pavlasovi patří dík nejen za zorganizovaní letošní degustace. Ale i za to, že podle svých možností skutečně pracuje na tom, aby zajímavé české pivo nezapadlo v záplavě reklamního pozlátka.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání