úvod
homepage

Jan Šavel, vědec, pedagog i vynálezce, v Síni slávy vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,05 hodnotících Hodnotících: 21 počet zobrazení Zobrazeno: 5610x

Podaří-li se někomu, aby se jeho koníček stal i povoláním, má neobyčejné štěstí. To potkalo Jana Šavla, vědce, ale i vynálezce, který celý svůj dosavadní život věnuje pivovarství.

Není to pro něj pouze proces výroby pro nás Čechy skutečně národního nápoje. Pivo pro něj představuje zdroj poznání a také příležitost k tomu, jak jeho výrobní procesy ovlivňovat a kontrolovat tak, aby pivo bylo nápojem skutečně lahodným a chutnalo všem, kteří jej alespoň jednou vyzkoušejí.

Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., který se letos v červenci dožil šedesáti let, celý život spojil s působením ve městě, kde se narodil. V rodných Českých Budějovicích absolvoval gymnázium a poté v Praze vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou. Do svého prvního zaměstnání nastoupil v roce 1967 do tehdejších Jihočeských pivovarů, n. p., a v Budějovickém Budvaru, n. p., pracuje dodnes. Postupně zastával pozice vedoucího podnikové laboratoře a útvaru řízení jakosti a posléze se stal vedoucím samostatného výzkumného pracoviště v Budějovickém Budvaru, n. p.

Jeho původní specializací byla pivovarská mikrobiologie a své poznatky i praktické zkušenosti shrnul v publikaci Mikrobiologická kontrola v pivovarech. V té době také začíná jeho období vynálezů, např. jeho návrh originální půdy pro průkaz cizích kvasinek a mléčných bakterií znamenal rozšíření metod mikrobiologické kontroly. Jeho kandidátská práce „Tepelná odolnost mikroorganismů a její význam pro pasteraci piva“ z roku 1982 se zabývala dosud málo známými neizotermními metodami měření termorezistence mikroorganismů.

Další oblastí jeho profesního zájmu byla kontrola výroby a navrhování nových kontrolních metod a přístrojů. Šavel např. navrhl nové řešení přístroje pro laboratorní membránovou filtraci a jeho sterilaci. Z dalších jeho významných přínosů pivovarské teorii i praxi připomeňme průkopnické využívání výpočetní techniky, tvorba prvních laboratorních informačních systémů a propracování metod a zásad řízení pivovarské laboratorní kontroly.

Ing. Jan Šavel, CSc., se habilitoval v roce 1996 prací „Modernizace kontroly pivovarské výroby“. Jako první zavedl do pivovarství statistickou procesní kontrolu s hodnocením výrobků, meziproduktů i surovin podle statistických kriterií.



Jan Šavel, vědec, pedagog i vynálezce.

V současnosti se věnuje radikálovému stárnutí piva, zejména změnám vlastností piva, na které citlivě reaguje spotřebitel. Popsal metody rozeznávání změn těchto vlastností při stárnutí piva. Ukázal také na rozdílné mechanismy stárnutí piva během spotřeby kyslíku v nápoji a po jeho vyčerpání.

Docent Šavel je odborně činný v řadě našich i mezinárodních institucí. Je členem Skupiny pro pivovarskou vědu v European Brewery Convention. Pedagogicky působí na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Dále je členem vědeckých rad Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze i Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Jan Šavel publikoval více než 150 sdělení doma i v zahraničí, uveřejnil poster na kongresu EBC i ASBC. Je autorem a spoluautorem asi třiceti patentů.

Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., je ženatý a má dvě dcery. Mezi jeho velké koníčky patří vedle jeho zaměstnání i turistika.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání