Rekordní výroba českého sladu v roce 2006
Hodnocení: 3,67 Hodnotících: 3 Zobrazeno: 6554x
Český sladařský průmysl vyrobil v loňském roce 521 294 t
sladu, což je nejvíce v jeho historii.
Exportováno bylo 260 687 t sladu, což je polovina celkové produkce a druhý nejvyšší export sladu v historii. Největšími importéry českého sladu je Polsko se 126 070 t, dále Rumunsko, SRN a následují Kuba a Rakousko. Vedle tradičních dovozců však slad z České republiky putuje i do Japonska, Kazachstánu, Vietnamu i do Peru.
„Rekordní výsledky českého sladařství jsou o to cennější, že nepříznivé počasí v některých fázích vegetace výrazně ovlivnilo vývoj a sklizeň sladovnického ječmene a přes ostrou konkurenci v oboru, která znamenala pro řadu sladoven na celém světě zánik, se českým sladovnám nadále daří zvyšovat produkci,“ uvedl Ing. Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Přes tyto komplikace se však podařilo udržet požadovanou kvalitu a o český slad je stále větší zájem u nás i v zahraničí,“ dodal Ing. Richard Paulů.
Zatímco v roce 1950 bylo v tehdejším Československu 158 sladoven s průměrnou výrobou 1 051 t sladu na jednu sladovnu, v roce 2006 byl počet činných sladoven 36 s průměrnou výrobou 14 472 t sladu na jednu sladovnu. České sladovny z 99 % vyrábějí slad českého typu, zbytek tvoří mnichovský, diastatický, karamelový a barevný slad a dále menší množství pšeničného sladu.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |