úvod
homepage

Camra, Campaign for Real Ale vytisknout článek

Přidáno: 29. října 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 5058x

Co začalo před třiceti roky jako setkání kamarádů novinářů u piva, je dnes největší pivní konzumentská organizace na světě se základnou čítající přes sedmdesát tisíc členů.

Camra, nebo-li Campaign for Real Ale sice vznikla na ochranu tehdy pomalu, ale jistě ustupujícího anglického ale (piva svrchně kvašená),který vyklízel pozici světem táhnoucímu lageru, dnes je to však významná organizace s kontakty i v anglickém parlamentu, bojující proti všemu zlému, co ohrožuje zájmy běžného konzumenta. Tak se může stát, že Camra organizuje petiční podpisové akce za neodprodání dnes stále státem vlastněného Budvaru, brojí proti podměrečnému pivu, vyhlašuje válku nadnárodním gigantům v případě, že chtějí v rámci úspor uzavřít místní pivovar, lobují za nižší daně pro mikropivovary a tak dále. Je toho opravdu hodně, co Camra, respektive její členská základna stihne. Kromě výše uvedeného jeto také publikování bible všech ostrovních pivařů, přehledu ověřených hospod pod názvem "Good Beer Guide". V této knize kromě těch správných pivovarů najdete také více než 4 000 hospod a pubů, které se vzorně starají o své pivo.Hospodští si považují nominaci do užšího finále za velkou čest , neboť jim to zaručuje rozsáhlou publicitu. Nominace udělují sami členové na základě svých zkušeností. Vyhlášení vítězného pubu roku je velká událost. NA druhou stranu Camra nemá problém oceněnému pubu titul hned další rok vzít, tak jak se tomu již v minulosti stalo, pokud se kvalita služeb a péče o pivo zhorší.
Poslední kampaň Camry za zachování vaření piva v 230 let starém pivovaru Boddington's, který nyní patří do uskupení InBev.
Poslední kampaň Camry za zachování vaření piva v 230 let starém pivovaru Boddington's, který nyní patří do uskupení InBev.

Navíc Camra vydává každý měsíc své noviny What's Brewing, kde informuje o dění v organizaci, homebrewingu, o pubech, tradičních hodnotách ostrovního pivovarnictví, o nových pivovarech a v neposlední řadě zde vyhlašuje i své petice a kampaně. Pro laickou veřejnost je ale nejspíš nejdůležitější její aktivita v oblasti organizování místních pivních festivalů, kterých je přes sto po celé Británii. Hlavní dva jsou v letních měsících Great British Beer Festival v Olympia Hall v Londýně a v zimní měsících přehlídka černých piv v Burtonu. Protože jen tři největší pivní festivaly navštíví přes sto tisíc lidí, může se směle říct, že tuto jejich nejviditelnější aktivitu shlédne za rok na stovky tisíc lidí.

A co je nejlepší udělat pro to, abyste svou víru o pivu, jakožto ušlechtilém nápoji mohli šířit i v zahraničí? Založte si organizaci mezinárodní. Stalo se tak roku 1990, kdy na popud Camry vznikla celoevropská organizace dnes sdružující jedenáct členů s názvem European Beer Consumers Union, zkráceně EBCU. Začátky byly samozřejmě mnohem skromnější, neboť ustanovujícími členy se staly v květnu 1990 v Brugách v Belgii tři organizace - ostrovní Camra a podobně smýšlející PINT z Holandska a Objectieve Bier Provers z Belgie. Jakožto nepolitická a neriligiózní organizace si vytyčila následující nelehké úkoly: zachování evropské pivní kultury, propagaci tradičních piv(jako je ale v Anglii a lambic v Belgii), podpora tradičních (rozuměj malých) pivovarů a zastupování zodpovědných evropských pivařů (pivomilců), kteří si chtějí zachovat možnost volby a kvality. Není rozhodně bez zajímavosti, že české Sdružení přátel piva, které kdysi mělo i politické ambice, zahájilo přístupové rozhovory a pokud pivní Bůh dá, do konce roku by se měly stát i řádným členem. Doufejme, že toto členství pak přinese i zlepšení postavení piva v očích běžných konzumentů. Pivo si to rozhodně zaslouží. Svět piva stojí za objevování, neboť je pestřejší než svět vína, má mnoho podob, barev a chutí, pivo se prostě hodí ke každé situaci. Propagace piva na slušné úrovni není nikdy dost a Češí s nálepkou největších pijáků piva na světě by dobře dělanou osvětu rozhodně potřebovali.

Webové stránky sdružení Camra najdete na adrese www.Camra.org.uk

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání