úvod
homepage

Českého pivo loni chutnalo: vypilo se ho doma i v zahraničí nejvíc v historii vytisknout článek

Přidáno: 15. března 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5275x

České pivovary vyprodukovaly v roce 2006 nejvíce piva ve své historii.


Celkový výstav dosáhl objemu 19 787 405 hl piva, což je o 3,8 % více než v roce 2005 a byl i překonán doposud nejvyšší výstav z roku 1992. V tuzemsku se spotřebovalo 16 252 000 hl, což je meziroční nárůst o 1,8 %. Tento nárůst byl mimořádně ovlivněn příznivým počasím. Největšími výrobci piva zůstávají Plzeňský Prazdroj, a.s., dále Pivovary Staropramen, a.s. a Budějovický Budvar, n. p. Mezi sedmičku největších pivovarů, které uvaří 84 % piva u nás, dále patří Královský pivovar Krušovice, a.s., PMS Přerov a.s., DRINKS UNION a.s. a Starobrno, a.s. Zbývající pivovary uvaří 16 % a poměr výstavu mezi oběma skupinami je po několik let stabilní. V České republice je v současné době 48 průmyslových pivovarů a jejich počet se několik let nezměnil. Nárůst počtu zaznamenává kategorie minipivovarů, jejichž počet se blíží k 60.

Pokračuje i trend nárůstu exportu, který činil 3 535 700 hl piva, nejvíce v historii a meziročně vzrostl o více než 14 procent. České pivo vyvážejí prakticky všechny průmyslové pivovary, nejvíce potom hlavní producenti. V průměru pivovary vyvezly téměř 18 % své produkce, některé malé pivovary vyvážejí 50 – 80 % celkového výstavu. Naše pivo je tradičně nejvíce exportováno do SRN (41 %), dále na Slovensko, do Anglie, do USA a celkem do více než 50 zemí všech kontinentů. Zatímco doma se nejvíce vypije výčepních piv, do zahraničí se nejvíce exportuje pivo typu český ležák

„Skutečnost, že se na rekordním výstavu podílely všechny pivovary, od největších po nejmenší potvrzuje, že odvětví je konsolidované a dovedlo si udržet dynamiku díky stále náročnějším spotřebitelům doma, ale dovedlo si najít i nové příznivce v zahraničí,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „To, že stále více českého piva uplatňujeme doma i na zahraničních trzích svědčí o jeho trvale vysoké kvalitě i rostoucí image, ale i schopnosti našich pivovarníků jej úspěšně nabídnout,“ dodal Ing. František Krakeš.

Nejdynamičtější nárůst zaznamenává nealkoholické pivo, které je dnes vařeno 19 pivovary a jehož celkový výstav vloni dosáhl objemu 328 tisíc hl, což je 1,65 % celkové výroby a meziročně vzrostl o 37 %. Pro srovnání, v roce 2000 činila celková produkce nealkoholického piva 117 000 hl a podíl na celkovém výstavu nepřesáhl 0,65 %. Nejvíce piva se stáčí do lahví a dále do sudů, rychleji rostou prozatím menší objemy piva dodávaných v plechovkách a cisternách, na popularitě výrazně ztrácí pivo nabízené v PET lahvích.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání