úvod
homepage

Komentované aktuality vytisknout článek

Přidáno: 15. října 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,38 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 3311x

Téměř každý den vám v rubrice "Aktuality" nabízíme všechny možné zprávy o pivu. Dnes vám opět přinášíme několik zpráv, které nás poslední dobou zaujaly.

Dnešní výběr aktualit zahájíme optimistickými zprávami, na závěr si necháme jednu smutnou.

Další minipivovárek na severu Moravy už příští rok vznikne ve Štramberku na Novojičínsku. Obec je známá především dřevěnými roubenými chalupami či hradem Trúba a je oblíbeným cílem turistů z okolí. Naposledy se ve Štramberku vařilo pivo v roce 1854. Pivovar stojící uprostřed náměstí zbourali o čtrnáct let později a na místní pivo zbyly jen vzpomínky a studna. Nyní se do vaření chce pustit ostravský podnikatel Pavel Šmíra. V nejbližší době chystá jednání s dodavateli technologie pivovaru. Plánuje název Štramberské pivo, ale ještě neví, kolikastupňové bude. Malý pivovar vybuduje v suterénu domu na náměstí, kde je nyní restaurace Apolo. Ve sklepě zůstala ladem zasypaná studna. Má v plánu ji obnovit a pak využit k odebírání pitné vody. První várku by lidé mohli ochutnat už příští rok. Nejdříve mu však musí zastupitelé povolit užití názvu Štramberské pivo. (zdroj: MF Dnes)

Během posledních desetiletí bylo v naší republice uzavřeno mnoho pivovarů. Některé z nich se jejich noví majitelé pokusili znovuobnovit. Většinou tyto pokusy neuspěly. S výjimkou vratislavického pivovaru. Výjimkou má být rovněž pivovar v Dobrušce, který byl po léta zavřený. Koncem letošního roku má však začít znovu vařit. V loňském roce se zprovoznila sladovna a letos se rekonstruuje část pivovaru, v níž vznikne restaurace a zábavní centrum. Koncem roku by se to mělo zkolaudovat. Pivo Rampušák se bude prodávat jen v přilehlé restauraci. Náklady na rekonstrukci provozovatelé odhadují na 25 milionů a zčásti je hradí program přidělování dotací Evropské unie Sapard. (zdroj: MF Dnes)

Vím, že už se opakuji, ale opět musím vyjádřit uspokojení nad přibývajícími minipivovary. Minipivovar v dobrušce bychom měli v dohledné době navštívit a přinést vám odtamtud reportáž.

Premiéru si dne 25.9.2004 odbyl v Českém Krumlově kvasnicový ležák, který uvařil k městským Svatováclavským slavnostem místní pivovar Eggenberg. Pivovar uvařil na slavnosti prvních sto hektolitrů nového speciálu. Zájem čepovat kvasnicový ležák má několik českokrumlovských hospod. Chutná hlavně německým turistům. Pivovar vyrábí ještě světlou desítku i dvanáctku a tmavou jedenáctku. Uvaří kolem padesáti tisíc hektolitrů piva ročně. Čas ukáže, zda nové pivo obstojí v konkurenci velkoznaček, jež v Českém Krumlově kralují. (zdroj: Mladá fronta DNES)

Řekl bych, že premiéru si krumlovský kvasnicový ležák odbyl už mnohem dřív. V pivovarské restauraci v Českém Krumlově je k mání delší dobu, o prázdninách jsem ho pil i v jedné hospodě mimo Krumlov. Teď tedy tento chvályhodný krok přišel „oficiálně“. Snad se tak podaří nahlodat nedůvěru dalších nepoučených konzumentů ke kalnému „kvasničáku“. A čím víc pivovarů bude nabízet i kvasnicové verze svých piv, tím zajímavější bude chození do hospody.

Pivní servis končí Pivní servis vznikl v květnu roku 2004 s cílem nabídnout zákazníkům široký sortiment piva a některé služby s pivem související. Vzhledem k nezájmu zákazníků však bude jeho činnost ukončena už ke konci října. Momentálně doprodáváme zásoby lahvového piva, sudové pivo již není na skladě. Výprodej se týká i doplňkového sortimentu (víno, lihoviny, oplatky, žvýkačky)(Zdroj: Pivní servis)

Ani ne před čtyřmi měsíci jsme s radostí publikovali článek o specializovaném pivním obchodu, Pivním servisu ( ZDE ). Bohužel, ukázalo se, že my, lidé s větším zájmem o pivo, trvoříme stále ještě zanedbatelnou část populace. Čas pro takovéto obchody na menších městech zřejmě ještě neuzrál. Stando, díky za to, žes to alespoň zkusil. A ať se ti jinde daří líp.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání