úvod
homepage

Jiří Váša a Jan Šavel uvedeni do Síně slávy českého pivovarství a sladařství vytisknout článek

Přidáno: 6. října 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 3889x

Dlouholetý sládek a pivovarský manažer Jiří Váša a významný vědec a držitel řady patentů doc. Ing. Jan Šavel, CSc., byli na čtvrteční Svatováclavské slavnosti českého piva uvedeni do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

Toto nejvyšší odborné ocenění je udělováno od roku 2002 Českým svazem pivovarů a sladoven. Jeho smyslem je přihlásit se k mnohaleté tradici výroby piva u nás a zároveň dát najevo, že bez profesionality, znalostí a individuálních schopností lidí pracujících v pivovarnictví a sladovnictví by nikdy nebylo možné dosáhnout vysoké prestiže a vynikajících výsledků obou oborů.

"Naše pivovarství a sladařství má řadu vynikajících odborníků, kteří se zasloužili o slávu českého piva a šíří ji u nás i v zahraničí," uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. "Navíc však máme štěstí v tom, že tito lidé jsou s to své vědomosti a znalosti předávat nastupující generaci a zajistit tak pokračování mezinárodního věhlasu českého pivovarství a sladařství i do budoucna," dodal Jan Veselý.

Jiří Váša (1934) začal svou profesní dráhu jako sladovník v roce 1951 v Pivovaru Pardubice a od roku 1957 tam působil celých 14 let jako podsládek. V letech 1971-1980 byl sládkem v Pivovaru Polička. Od roku 1981 byl vedoucím výrobně-technického útvaru v Pivovaru a sodovkárně Svitavy a od roku 1991 se stává jeho ředitelem. Svitavský pivovar pod jeho vedením uskutečnil řadu významných technicko-technologických rekonstrukcí. Mj. byly v roce 1989 vybudovány cylindrokonické tanky, které navýšily roční výrobní kapacitu piva na 200 tisíc hektolitrů. Kromě dodávek českým spotřebitelům se postupně svitavské pivo začalo exportovat do řady zemí v Evropě i mimo ni. V roce 1996 se vrátil do Poličky, kde od té doby působí jako sládek tamějšího Měšťanského pivovaru. Jiří Váša byl v letech 1991-1993 iniciátorem úspěšné restituce právovárečných měšťanů, kteří prostřednictvím soudního rozhodnutí získali zpět do svých rukou Měšťanský pivovar v Poličce založený v roce 1517 a protiprávně znárodněný v roce 1950. V letech 1993-1994 byl zakladatelem Měšťanského pivovaru v Poličce, a. s., a od roku 1995 je členem jeho představenstva.

Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., (1944) celý život spojil s působením v Českých Budějovicích, kde se narodil. Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické nastoupil v roce 1967 do tehdejších Jihočeských pivovarů, n. p., a v Budějovickém Budvaru, n. p., pracuje dodnes. Postupně zastával pozice vedoucího podnikové laboratoře a útvaru řízení jakosti a posléze se stal vedoucím samostatného výzkumného pracoviště v Budějovickém Budvaru, n. p. Jeho původní specializací byla pivovarská mikrobiologie a své poznatky i praktické zkušenosti shrnul do knihy Mikrobiologická kontrola v pivovarech. V té době také začíná jeho období vynálezů, např. jeho návrh originální půdy pro prokazování cizích kvasinek a mléčných bakterií znamenal rozšíření metod mikrobiologické kontroly. Další oblastí jeho profesního zájmu byly metody kontroly a navrhování nových kontrolních metod a přístrojů. Habilitoval v roce 1996 prací "Modernizace kontroly pivovarské výroby". Docent Šavel je odborně činný v řadě našich i mezinárodních institucí. Publikoval více než 150 sdělení doma i v zahraničí a je autorem či spoluautorem asi třiceti patentů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání